Kış aylarında hasta olmamak için beslenmeye dikkat

Kış aylarında hasta olmamak için beslenmeye dikkat

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, kış aylarında hasta olmamak için beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla va...

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, kış aylarında hasta olmamak için beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmekte, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma olmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen yönde değişiklikler olabilmektedir. Hem istenmeyen kiloları engellemek adına hem de hastalıklardan korunmak adına kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz” dedi.

“Sebze ve meyve tüketiminizi artırın”

Kış aylarından A ve C vitaminlerini ve antioksidan vitaminleri bolca tüketilmesi gerektiğini ifade eden Küçük, “Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina tüketilmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Maydanoz, roka, tere gibi sebzeler de vitaminler açısından zengin besinler arasındadır. Çay ya da kahve yerine kuşburnu çayı tercih edebilirsiniz. Kuşburnu çayı , C vitamini içeriği en yüksek olan çaylardan biridir. E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktır. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir” diye konuştu.

“Protein tüketiminizi ihmal etmeyin”

Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımı olduğunu kaydeden Uzm. Diyetisyen Küçük, “Doku yapımı ve onarımındaki güçlü etkileri nedeniyle proteinlerin günlük beslenmeden eksik edilmemesi gerekir. Enfeksiyon geçirildiği dönemlerde, protein kaynaklarının yeterli tüketilmesi çok önemlidir. Özellikle süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar proteinlerin en iyi kaynakları arasındadır. Diyetinizdeki yağ türü ve miktarı da enfeksiyon hastalıklarının seyrinde önem taşır. Diyetinize uygun olarak ayçiçeği, mısırözü, bitkisel sıvı yağlar, Omega 6 yağ asitleri (çoklu doymamış yağlar), deniz ürünleri Omega 3 yağ asitleri (çoklu doymamış yağlar) tüketebilirsiniz. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olacağı unutulmamalıdır. Vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı gerekmektedir. Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Fiziksel aktivitenizi artırın”

Hareketsizlikle birlikte günlük gıdalarla alınan enerjinin harcanılan enerjiden daha fazla olmasının kilo artışına neden olduğunu vurgulayan Küçük, “Gün içinde her besin grubundan yeterli miktarda almak yani ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri günlük gereksinimlerimize göre tamamlamamız özellikle kış aylarında vücudun kendi koruma sistemini sağlamlaştırması adına oldukça önemlidir. Ayrıca bu dönemde metabolizmamızı hızlandırmanın en iyi yolu yine dengeli ve sık aralıklarla beslenmektir. Beslenmenin sık aralıklarla olması örneğin sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği ve aralara eklenecek ara öğünler ile hem kan şekeri düzeyinizin sabit kalmasını hem de ana öğünlerde çok acıkıp aşırı besin tüketimimizi engelleyecektir. Dolayısı ile bu şekilde bir beslenme kilo kontrolünüz içinde fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.