Kış Hamilelerine Sağlıklı Öneriler

Kış Hamilelerine Sağlıklı Öneriler

Hamilelik dönemi kış mevsimine denk gelen kadınlar beslenmede ve giydiği kıyafetlerde nelere dikkat etmeli? İşte cevabı...

Hamilelik dönemi, anne adayları için kafalarında sorularla geçen bir dönemdir."Nasıl beslenmeliyim?”, "Ne giymeliyim?”gibi soruların cevapları aranır. Özellikle kış hamilelerinin, soğuk havalarda beslenmelerine ve giydiği kıyafetlere dikkat etmeleri gerekir. Liv Hospital Ankara Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, kış hamileliğinin gebeliğin temelini oluşturan beslenme diyeti için daha avantajlı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Sevtap Hamdemir kış gebeliğiyle ilgili merak edilenleri anlattı.

Eve kapanmayın

Bir annenin gebelik için en önemli hedefi bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almasıdır. Bu süreçte annenin sağlığı da oldukça önemlidir. Kış aylarında virüslerden korunmak gerekir. Doktorun önerisiyle eve kapanmayıp hareket edilmesi çok önemlidir.

Kış ayları beslenme açısından avantajlı

Besin çeşitliliği ve mevsimine göre meyve-sebze tüketmek çok önemlidir. Kış ayları C vitamini yönünden zengin bir dönemdir. Karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, pırasa, kereviz maydanoz, dereotu, kabak, turp, patates, patlıcan ve havuç gibi sebzeler; portakal, mandalina, ayva, nar, greyfurt, elma gibi meyveler gebelerin tüketmesi gereken yiyeceklerin başında gelir. 

Hayvansal besinleri tüketmek bebeğinizin protein yönünden desteklenmesi açısından büyük önem taşır. Et, yumurta, kuru baklagiller protein ve demir içerir. Bebekte beyin, kas, diş ve kan yapımını sağlar. Vejetaryenseniz veya et tüketemiyorsanız B12 vitamini takviyesi gerekebilir.

Kalsiyum bebeğin 8. haftadan itibaren oluşan kemik ve dişleri için gereklidir ve gebelikte normalin iki katı kalsiyum almak gerekir. Anneden bebeğe geçen yani sürekli kayba uğrayan bir elementtir ve karşılanması gerekir.

Grip aşısı yaptırılabilir

Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaşır. Gebelerin viral enfeksiyona yatkınlığı nedeniyle grip aşısı yaptırmalarına izin verilebilir. Gebelikte ilaç kullanılmaz diye düşünülür ancak gebelikte soğuk algınlığı yaşıyorsak ve bu viral enfeksiyon, ateş, burun akıntısı ya da balgam akışıyla birlikte seyrediyorsa kesinlikle doktorla iletişime geçip ilaç tedavisine başlamak gerekir. Burun tıkanıklığı varsa ve gece uyumaya engel oluyorsa yatarken odaya soğuk buhar uygulaması yapılabilir. En önemlisi de soğuk algınlığı döneminde bol sıvı tüketilmek ve istirahat etmektir. Bitki çayları olarak ıhlamur-tarçın önerilebilir. Evi her gün havalandırmak gerekir. Viral enfeksiyonlar damlacık yoluyla bulaştığı için eller sık sık yıkanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.