Kızılcaköylüler ‘ıscak su’ istemiyor

Kızılcaköylüler ‘ıscak su’ istemiyor

Aydın’ın Efeler ilçesi Kızılcaköy Mahallesi sakinleri jeotermal enerjisinin insan ve çevreye zarar verdiğini iddia edip, olaya tepki gösterdi. Halk ellerindeki pankartlarla slogan atarak, yerel şive ile ‘Iscak su istemiyoruz’ dedi.

İncir ve zeytin başta olmak üzere tarım üretimini olumsuz yönde etkileyen jeotermal tehdidi için halk sokağa döküldü. Enerji şirketinin Aydın’ın İncirliova ilçesinde bulunan mülkiyeti Aydın Valiliğine ait Çiftlik jeotermal sahasını satın almasının ardından, Kızılcaköy çevresinden arazi satın almaya başladı. Halktan konuya çok büyük tepki gelirken, köylüler jeotermale karşı direniş başlattı. Kızılcaköy çevresinde açılması planlanan jeotermal kuyularına tepki gösteren mahalle sakinlerine Aydın Çevre ve Kültür Platformu  Derneği (AYÇEP), Başkanı Mehmet Vergili, Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Efeler Belediyesi Meclis Üyesi ve Aydın Barosu çevre komisyonu üyesi İsmail Türkbay ile Avukat Akın Yakan da destek verdi.

mehmet-balaman.jpg"JEOTERMAL ENERJİNİN ZARARLARI ARAŞTIRILSIN"

Jeotermal konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Kızılcaköy Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Balaman, “Biz çevremizde enerji yatakları açılmasın demiyoruz. Açılsın ama doğayı koruyarak açılsın. Doğa korunacak ki bizler de yaşam bulalım. Jeotermal enerjinin zararları araştırılması gerekiyor. Yemeden, içmeden, nefes almadan yaşayamayız. Oksijen ve su insan sağlığı için olmak zorundadır” diyerek Kızılcaköy halkına destek için gelen çevrecilere teşekkür etti.

“AYDIN’DA YAŞANAN FELAKETLERİNİN SEBEBİ JEOTERMAL SANTRALLERDİR”

metin-aydin-002.jpgJeotermal enerjinin insan sağlığına olumsuz etkilerini anlatan Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Jeotermal santrallerinin olduğu Buharkent ve Germencik’te sel felaketi yaşanmasının tesadüf olmadığını söyledi. Toprakların altının boşaltılarak hem verimsizliğe hem de hastalıklara davetiye çıkarıldığını savunan Dr. Aydın, “Hastalıkların yüzde 90’ı çevre kirliliği, kanser hastalıklarının yüzde 90’ı da çevre kirliliği. Jeotermal santraller kanser yapıyor mu? Yapıyor. Yapmıyor diyen varsa hangi makamda olursa olsun, yalan söylüyor. Aydın’da ölüm oranı Türkiye ortalamasının üstünde. Bunun bedelini en fazla çocuklar, kadınlar ve düşük gelirli vatandaşlarımız ödüyor. Çıkarılan yasa ile maalesef Aydın’da toprakların yüzde 80’i jeotermal santral kullanımına açılmış durumda. Böyle bir yasa dünyanın hiçbir yerinde yok. Böyle bir keyfiyet olamaz. İstenilen her yere santral yapma uygulaması dünyanın hiçbir yerinde yok. Bölgemizde çok sayıda incir ve zeytin ağacı kurudu. Aydın, hava kirliliğinin en fazla olduğu 8’inci il. Aydın’da yaşanan çevre felaketlerinin en büyük sebebi jeotermal santralleridir. Dünyanın hiçbir yanında böyle bir katliam yok” dedi. Aydın, Jeotermal santrallerinin zararları konusunda bilimsel çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

akin-yakan.jpg“BELEDİYELER ‘BENİM SORUMLULUĞUM YOK’ DİYEMEZ”

Her vatandaşın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı olduğunu ve bunun kimsenin alma yetkisinin olmadığını belirten Avukat Akın Yakan, “jeotermal santraller konusunda Valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri sorumlu. Belediyeler ‘benim sorumluluğum yok’ diyemez. Jeotermal karşısında çok az sayıdaki arkadaşlarımla beraber mücadele ediyoruz ama önemli olan halkın direnç göstermesi” diye konuştu.

"ÖNCE KAYIP-KAÇAĞI ÖNLE"

Jeotermal santrallere tepki gösteren Kızıcaköy sakinlerine destek için Tire’den gelen vatandaşlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Aydın Çevre ve Kültür Platformu  Derneği (AYÇEP), Başkanı Mehmet Vergili, dernek olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak halktan destek istedi. Vergili, “Cesur ve cesaretli olun. Bu topraklar bize atalarımızdan kaldı. Bizler de çocuklarımıza bırakacağız. Bu topraklar olmazsa biz taş mı çevireceğiz? mehmet-vergili.jpgTarım olmadan ne yiyip, içeceğiz? Jeotermalle elektrik üreteceğine, kayıp-kaçağı önle. Bize ucuz elektirik veriyorlar mı? Vermiyorlar. Isıtmada kullanılıyor mu? Hayır. Onlar para kazanıyor, biz kokusunu çekiyoruz” diyerek ‘gelecek tarımda’ uyarısında bulundu.

KADINLAR MEYDANI DOLDURDU

Toplantı boyunca onlarca kadın köy meydanını doldurdu. Vatandaşlar ellerindeki pankartlarla slogan atarak, “Iscak su istemiyoruz, jeotermale hayır” dedi.

 

 

008-015.jpg010-011.jpg017-009.jpg018-014.jpg

019-007.jpg020-008.jpg

pankart.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum