Komando eğitimi için değil, ekmek parası için tırmanıyorlar

Komando eğitimi için değil, ekmek parası için tırmanıyorlar

Aydın’ın incir, zeytin, pamuk ve kestaneden sonra en önemli geçim kaynakları arasında yer alan çam fıstığının hasadı başladı. Hasat işlemi oldukça tehlikeli ve zor olmasına rağmen, kozalak toplayan iş...

Aydın’ın incir, zeytin, pamuk ve kestaneden sonra en önemli geçim kaynakları arasında yer alan çam fıstığının hasadı başladı. Hasat işlemi oldukça tehlikeli ve zor olmasına rağmen, kozalak toplayan işçiler ölüme hiçe sayıp ağaçlara adeta bir kedi gibi tırmanıyor. Görenleri şaşırtan kozalak işçileri tehlikeli de olsa çocukluklarından bu yana yaptıkları işi ekmek kazandıkları için severek yaptıklarını belirttiler.

Son yıllarda Aydın’da dağlık alanlarda sıkça dikilip yetiştirilmeye başlanan çamfıstığı hem çiftçilerin hem de işçilerin yüzünü güldürdü. Kilosu 220 TL’den satılan fıstık çamlarının bir tek kozalağı bile 5-10 TL’den alıcı bulurken yaklaşık 20-25 metre yüksekliğe sahip çam ağaçlarının tepesinde bulunan kozalakları toplamak da oldukça zor ve tehlikeli. Özellikle Koçarlı ilçesinde bağlı köylerde yaşayan erkekler tarafından toplanan çam kozalaklarının ekonomiye dönüşebilmesi için öncelikle çam ağaçlarına tırmanmak gerekiyor. Oldukça zor olan kozalak toplama işini günlük 200 TL yevmiye ile yaptıklarını belirten işçiler çalışma sırasında düşenlerin büyük çoğunluğunun hayatını kaybettiğini ancak ekmek parası için yine de bu işi yaptıklarını söylediler.

Sezon öncesi komandolar gibi eğitim yaptıklarını ve çocukluklarından bu yana da ağaca tırmandıkları için sorun yaşamadıklarını belirten işçilerden Hasan Kalem, “Ekmek parası kazanmak kolay değil. Çocukluğumuzdan bu yana bu işin içinde olduğumuz için bize kolay geliyor. Ancak tehlikeli bir iş. Düşenlerin yüzde 90’ı ölüyor. Biz işimizi yaparken hem hayatta kalmaya hem de ekmek parası kazanmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İşçilerin maharetli bir şekilde metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanışları görenleri şaşırtıyor.

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre fıstık çamı alanında Türkiye yaklaşık 90 bin hektar alan ile İspanya’dan sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin bazı illerinde yetişen fıstık çamı varlığının en çok olduğu illerden birisi de Aydın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.