Kötü beslenme konusunda ezber bozan araştırma

Kötü beslenme konusunda ezber bozan araştırma

194 ülkeyi kapsayan bir araştırma, kötü beslenme alışkanlıklarının faturasını gözler önüne serdi. En büyük sorunlar yüksek sodyum, düşük tam tahıl ve meyve tüketimi. Listede şeker ve yağ tüketimi yok.

The Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırma, beslenmenin sağlık üzerine etkisini gözler önüne serdi. Çalışmanın yazarları, 195 ülkedeki besin tüketim desenlerinin sistematik değerlendirmesi sonucunda, kötü beslenme alışkanlıklarının toplum sağlığı üzerindeki etkisinin detaylı şekilde ortaya koyulduğunu ifade etti.

Çalışmaya göre kötü beslenme konusunda yapılacak iyileştirmeler, küresel anlamda her 5 ölümden 1’ini engelleyebilir. Bulgular, diğer bütün risk faktörlerinin aksine beslenmeyle ilgili risklerin yaş, cinsiyet ve sosyal statü gözetmeden insan sağlığını etkilediğini gösteriyor. Birbirinden bağımsız beslenme faktörlerinin etkisi ülkeden ülkeye değişse de, özellikle üç besinin doğru düzeyde tüketilmemesi, beslenmeye bağlı ölümlerin %50’sine neden olurken, beslenme nedeniyle malullüğe uyarlanmış yaşam süresinin (disability adjusted life years, DALY) de %66’sını kapsıyor. Bu üç besin ögesi şunlar:

  1. Tam tahıllar
  2. Meyveler
  3. Sodyum

tuz-3.jpg

Kötü beslenme listesinde şeker ve yağ yok

Sonuçlara göre kötü beslenme, küresel anlamda diğer risklerin her birinden daha fazla ölümün sorumlusu. Kötü beslenmenin solladığı riskler arasında tütün kullanımı da yer alıyor. Bu durum da tüm ülkelerde beslenmenin iyileştirilmesi konusunda girişimlerin ne kadar büyük öncelik taşıdığını gösteriyor.

Sodyum, şeker ve yağ son yıllarda beslenme politikalarının merkezini oluşturmuş olsa da, yapılan araştırma ölüme neden olan asıl beslenme faktörlerinin yüksek düzeyde sodyum, düşük düzeyde tam tahıl ve düşük düzeyde meyve tüketimi olduğunu gösterdi. Bunun yanında; düşük düzeyde yemiş ve tohum, sebze, omega 3 yağ asidi tüketimi de sorun teşkil ediyor. Sayılan faktörlerin her biri küresel ölümlerin %2’den fazlasının nedeni olarak görülüyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre, beslenme politikaları oluşturulurken mevcut tüketimi gerekenden düşük olan yukarıdaki besinlere odaklanılması, sadece şeker ve yağa odaklanmaktan daha büyük fayda sağlayabilecek.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.