Kronik bronşit nedir?

Kronik bronşit nedir?

Akciğerde bulunan bronşların iltihaplanmasına bronşit denir. Kronik bronşit ise hava yollarının nemlenmesini sağlayan bezlerin zaman içerisinde büyümesi ve iç yüzeyde yer alan tüylerin görevini yapamaz hale gelmesi durumudur.

Hava yolları daralır ve akciğerlerdeki mukus artar. Hastanın yaşam kalitesini düşürür ve nefes almasını güçleştirir. Günün her saatinde azalmayan bir öksürük ile kendini gösterir. Bu durumda hastada ciddi reaksiyonlar görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Çalışma ortamının olumsuz koşulları, sigara ve alkol gibi zararlı madde kullanımı, ailede akciğer hastalıklarının varlığı ve genetik gibi faktörler neden olmaktadır. Düzensiz yaşam tarzı ve dengesi beslenmede kronik bronşit hastalığının nedenleri arasındadır. Sigara kullanımının erken yaşlara kadar düşmesi ve yaygınlaşması nedeni ile kronik bronşit hastalığı hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır. http://www.nalangologlu.com/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kronik Bronşit Belirtileri Nelerdir?

Kronik bronşit belirtilerinden en yaygını öksürüktür. Öksürük en az iki ay boyunca ara vermeden devam eder. Tedavi edilmediği sürece uzun yıllar sürebilir. Kesilmeyen öksürük, nefes darlığı, gece terlemesi, halsizlik ve çabuk yorulma kronik bronşit hastalığının belirtilerindendir. Hastalık belirtileri fark edildiği zaman vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmak gerekir. Erken teşhis hayat kurtarır.  http://haydarpasanumune.gov.tr/TR,86713/gogus-hastaliklari.html 

Kronik Bronşit Tedavisi Nedir?

Kronik bronşit hastalığına gribal enfeksiyonlarda olduğu gibi virüsler neden olmaktadır. Hastalığın tedavisinde genellikle antibiyotik kullanılmaz. Ancak yapılan tetkiklerde bakteriye rastlanırsa desteklemek amacı ile antibiyotik başlanır. Tedavinin amacı hastalığın semptomlarını azaltarak hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Rahat ve etkili nefes alabilmesi sağlanır. İlk olarak hastanın öksürüğünü kesmeye yönelik bir tedavi uygulanır ve öksürük ilacı başlanır. Daha sonra bronş tüplerini açmak için bronkodilatörler kullanılır.

Çevrenin etkilerini azaltmak ve hastayı rahatlatmak için antihistaminik tedavisi uygulanabilir. Hastada solunum güçlüğü gelişebileceğinden oksijen desteği uygulanır. Kronik bronşit ilerlemiş ise hasta mutlaka hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Damar yolu ile ilaç tedavisi ve oksijen desteği sağlanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.