Kudüs’te gözaltına alınan akademisyenin ailesinden açıklama

Kudüs’te gözaltına alınan akademisyenin ailesinden açıklama

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’nin Kudüs ziyareti programı sonrası havalimanında gözaltına alınmasına ilişkin Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sa...

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’nin Kudüs ziyareti programı sonrası havalimanında gözaltına alınmasına ilişkin Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Tekeli’nin eşi Meryem Tekeli, “Benim eşim bir akademisyen, başka bir şeyi yok. Kudüs’e ziyaret için gitmişti. Serbest bırakılmasını istiyorum” dedi.

Kudüs ziyareti programı sonrası İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’nin havalimanında gözaltına alınmasına ilişkin Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukukçular Derneği, Mazlumder (İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği), Hukukçu Kadınlar Derneği, Uluslar arası Mülteci Hakları Derneği, Türkiye Hukuk Platformu, Anayasa Hukukçuları Derneği, İHAK (İnsan Hakları ve Adalet Hareketi), YAİDER (Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği), Yeryüzü Avukatları Derneği, Hukukun Üstünlüğü Platformu ortak basın açıklaması yaptı.

Dernekler adına açıklama yapan avukat Emine Yıldırım, “Kudüs ziyareti programı sonunda İstanbul’a dönüş öncesi Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı’nda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Akademisyen Hukukçu Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli pasaport işlemleri sırasında önce makinenin kart okumaması bahanesiyle geciktirilmiş, ailesi tarafından gecikmenin sebebi sorulduğunda sorunun derhal çözüleceği ve bir sonraki uçak ile Türkiye’ye gönderileceği bildirilmiştir. Bu yalan beyanlarla ailesinden ve gruptan koparıldıktan sonra hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır” dedi.

Durumun Türkiye Kudüs Başkonsolosluğu, Tel Aviv Büyükelçiliği ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na bildirildiğini belirten Yıldırım, “Büyükelçiliğimizin verdiği bilgiye göre; gece boyu süren girişimlere rağmen Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’ye ulaşmaları engellenmiş, yüz yüze görüşme talepleri reddedilmiştir. Verilen tek bilgi “terör eylemi hazırlığı” gerekçesi ile gözaltına alındığıdır. Bu gözaltı dayanaktan yoksun ve tamamen keyfidir” şeklinde konuştu.

“Gayri insani, onur kırıcı ve hukuku ihlal eden davranışlar İsrail’in devlet politikası haline gelmiştir” diye konuşan Yıldırım, “Bu muamelenin Türkiye vatandaşlarına yönelik olarak her geçen gün daha ağırlaşarak devam ettiğini gözlemliyoruz. Nitekim gezide, grubumuzun bir üyesi de Tel Aviv’e giriş esnasında deport edilmiş, çıkışta ise grubumuzdan altı kişi kenara ayrılarak ve çıkış kodu 5 ile başlayan etkiler ile İsrail güvenliğine tehdit oluşturdukları gerekçesi ile aşağılanarak detaylı ve onur kırıcı bir aramaya maruz bırakılmıştır. Görevlilerin hukuka aykırı ve gayri insani tutumları nedeniyle İsrail’i kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan Cemil Tekeli’nin eşi Meryem Tekeli ise, “Benim eşim bir akademisyen, başka bir şeyi yok. Kudüs’e ziyaret için gitmişti.Serbest bırakılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.