Kumcuoğlu: Harf inkılabı Osmanlı döneminde başladı

Kumcuoğlu: Harf inkılabı Osmanlı döneminde başladı

Türk Ocakları Aydın Şubesini ziyaret eden maliyeci, iktisatçı, diplomat, 21 ve 23. Dönem Aydın milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın Osmanlı döneminde okuma yazma oranı konusunda yanıldığını söyledi.

Maliyeci, iktisatçı, müsteşar, diplomat, milletvekili gibi unvanlarına “Müsteşar” adını verdiği kitabıyla yazarlık da ekleyen Ertuğrul Kumcuoğlu, memleketi Aydın’da bir dizi ziyaretler gerçekleştiriyor. Türk Ocakları Aydın Şubesinde sohbet toplantısına katılan Kumcuoğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Harf devrimi” ve “Osmanlı döneminde okuma yazma oranı yüzde 50 seviyesinde” şeklindeki sözlerini değerlendirdi.  

Osmanlı-Cumhuriyet kavgasının bırakılması gerektiğini söyleyen Kumcuoğlu, “Cumhuriyet, Osmanlı’nın borçlarını ödemiştir dolayısıyla devamıdır. Osmanlı döneminde okuma yazma oranının yüzde 50 seviyesinde olduğu söyleniyor, bu doğru değil. Yerli ve yabancı kaynaklara göre okuma yazma oranını yüzde 10’un altında. Bu oranın büyük bir çoğunluğu da gayri Müslimlerden oluşuyor. Türkiye 1928 tarihinde Harf inkılabı yaptı. Cumhuriyet döneminde gerçekleşmiş olmasına karşın tartışmaları Osmanlı dönemine kadar uzanır. Tanzimat döneminden itibaren Arap alfabesinin Türkçe sesleri karşılayamadığı okumayı ve yazmayı güçleştirdiği bundan dolayı alfabenin ıslah edilmesi gerektiği yönünde fikirler yaygınlaşmaya başladı. 1910 yılından itibaren alfabe konusuna ilk çalışmalar yapanlardan biri Enver Paşa’ydı, kendisi reformcuydu ama o dönem anlaşılamadı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün amacı ‘Tam bağımsız Türkiye’ idi. Harf başta olmak üzere inkılapları bu nedenle yaptı” sözleriyle konuya açıklık getirdi.

Sohbet havasında geçen toplantıda Türk Ocakları Aydın Şube Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, ziyareti nedeniyle Kumcuoğlu’na teşekkür etti.

ertugrul-kumcuoglu.JPG005-022.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.