Kurban Bayramında Sağlığınızı Bozmayın

Kurban Bayramı'nda Sağlığınızı Bozmayın

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Yeni kesilmiş et dinlendirilmeden tüketilirse, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açar" dedi.

- Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Yeni kesilmiş et dinlendirilmeden tüketilirse, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açar" dedi.

Etin sindirimi zor bir yiyecek olduğunu ve özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceği açıklayan Dr. Şenol Okur, fazla et tüketiminin ise kolesterolü olanlar, kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlara neden olabileceğini söyledi. Kurban Bayramı'nda et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Okur, “Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp/damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemelidir. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklara yol açar. Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Fiziksel aktivitelerin bayram süresince sürdürülmesi durumunda 2.5 litre kadar su tüketilmesi gerektiğinin adlını çizen Okur, şöyle konuştu: "Kurbanlık hayvanların sakatatlarının tüketilmesi kolesterolü arttırır. Dikkat edilmelidir. Kesilen hayvandan çıkan yağlar, kesinlikle yemeklere tat vermek için kullanılmamalıdır. Kahvaltı öğünü atlanmamalı. Çay, kahve gibi içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir. Bu içeceklerin tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine, sütlü tatlılar tercih edilebilir”

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALI

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Okur, şu uyarılarda bulundu: “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine, yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir”

KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIĞINIZI BOZMAYIN

KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIĞINIZI BOZMAYIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.