Kuşadası Fatma Özel Arabul Kültür Merkezi 7 Eylül’de Hizmete Girecek

Kuşadası Fatma Özel Arabul Kültür Merkezi 7 Eylül’de Hizmete Girecek

Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’nın (KEGEV), M. Esat Altungün’ün belediye başkanlığı döneminde Kuşadası Belediyesi’nin desteğiyle üç yıl önce başlattığı kültür merkezi açma çalışmaları, Vakfın Kur...

Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’nın (KEGEV), M. Esat Altungün’ün belediye başkanlığı döneminde Kuşadası Belediyesi’nin desteğiyle üç yıl önce başlattığı kültür merkezi açma çalışmaları, Vakfın Kurucu ve Onursal Başkanı İşadamı Hüseyin Arabul’un maddi desteğiyle tamamlanmak üzere. Kısa adı KUAKMER (Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi) olan kültür merkezi, Kuşadası’nın kurtuluş bayramı olan 7 Eylül günü hizmete açılacak.

Kuşadası eski müftüsü Hasan Reşat Efendi’nin oğlu Nuri Kutlu’nun eşi Hatice Hanım ile yaşadığı ev, nüfuslarına geçirdikleri yeğenleri Zehra Kutlu Candemir tarafından KEGEV’e bağışlanmıştı. Birinci derece sit kapsamında olan bina yıkılmış, üç yıl önce Kuşadası Belediyesi ve KEGEV tarafından Aydın İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla aslına uygun olarak yeniden inşa edilmeye başlanmıştı. Daha sonra Vakfın Kurucu ve Onursal Başkanı Hüseyin Arabul, 2014 yazında vefat eden eşi şair-yazar Fatma Özel Arabul adına bir kültür merkezi yaptırmak isteyince, Vakıf Yönetimi söz konusu binayı gündeme getirmişti. Hüseyin Arabul’un teklife sıcak bakması üzerine, inşaat çalışması yeniden başlamıştı. Camiatik Mahallesi, Yıldırım Caddesi’ndeki kültür merkezi, daha önce Ödemiş’te Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’ni kurmuş olan, Prof. Dr. Engin Berber ve ekibi tarafından dokuz ayda oluşturuldu.

İçinde, binaya adını veren Fatma Özel Arabul’a ait bir anı odası ve kitaplığın da oluşturulduğu KUAKMER’de, bir masal ve dinleti odası, uzmanlık kütüphanesi ve arşiv ile canlandırma senaryoları ile taşınır kültür varlıklarının sergilendiği çeşitli oda ve galeriler de bulunuyor. Tasarım ve uygulama bağlamında ilklere ev sahipliği yapan KUAKMER, koleksiyonuyla da çok iddialı. KEGEV Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Sözer, KUAKMER’in hedef kitlesinin özellikle çocuklar ve gençler olduğunu vurgulayarak, Vakıf Yönetimi olarak eğitim, kültür ve sanat amaçlı etkinlerin gerçekleştirilebileceği bir kuruluşu Kuşadası ve Kuşadalılara kazandırmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. KUAKMER’in müze-kahveye dönüştürülen bahçesin de, ziyaretçiler dinlenmek fırsatı da bulabilecekler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.