Kuyucak’ın ‘Arap Dede Hayrı’ Artık Gelenekselleşti

Kuyucak’ın ‘Arap Dede Hayrı’ Artık Gelenekselleşti

Kuyucak'ta 20 yıl önce mahalle arasında başlayan ve 12 yıldır ‘Arap Dede’ hayrı adıyla tüm ilçeye yayılarak büyüyen hayır bu yıl 8 bin kişiyi buluşturdu.

- Kuyucak'ta 20 yıl önce mahalle arasında başlayan ve 12 yıldır ‘Arap Dede’ hayrı adıyla tüm ilçeye yayılarak büyüyen hayır bu yıl 8 bin kişiyi buluşturdu.

Tüm ilçe sakinlerinin katkıda bulunmaya çalıştığı hayırda binlerce kişi 4 saatte tükenen keşkek ve yemeklerden yemenin yanı sıra birlik ve beraberlik içinde olduklarını gösterdi.

20 yıl önce Kuyucak’ın Cumhuriyet ve Yakuppaşa Mahallelerinde yapılmaya başlanan ve mahalle sakinlerinin katıldığı ‘Arap Dede’ hayrının 12 yıldır da Kuyucak Halkı çapında yapıldığını ifade eden mahalle sakinleri bu yıl yapılan hayra yaklaşık 8 bin kişinin katıldığını ve 4 saat sürdüğünü belirttiler. Mahalle sakinlerinden çiftçi Hüseyin Kunt ve emekli öğretmen Fahrettin Ergani’nin organize ettiği hayırda 3 bin ekmeğin tüketildiği ifade edilirken, yaklaşık 8 bin kişilik yemek ve 27 kazan da Keşkek hazırlandığı belirtildi. Arap Dede hayrına Kuyucak Kaymakamı Alp Arslan, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, Belediye Meclisi Üyeleri Mehmet Güler, Mehmet Çömden, Necati Soysal ve Mehmet Çakar ile Kuyucak eski Belediye Başkanı A.Ulvi Akoğlu ve Kuyucaklı vatandaşlar katıldı.

Arap Dede Hayrını organize eden mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Fahrettin Ergani yaptığı açıklamasında; “Bu hayrımıza 12 yıl önce ilçe bazında yapmaya başladık. Her yıl katılımın artması bizleri mutlu ediyor. Kuyucak halkından topladığımız paralarla yapıyoruz bunu. Bu yıl bize 22 tane koyun bağışlayan oldu, 150 kilogram kırmızı et bağışlayan oldu. İşte bu tarz yardımlarla bunları yapıyoruz. Genelde çalışanlarımıza hiç para vermiyoruz. Onlar gönülleriyle hizmet yapıyorlar. Buradaki Arap Dede isimli yatırımızın mezarı önünde ve alanın Arap Dede Mezarlığı geçmesinden dolayı hayrımızın ismini böyle koyduk. Bu yıl 7- 8 bin kişiye yemek verecek şekilde hazırlığımızı yaptık. 27 kazan da Keşkek hazırladık. Yemekte de çorba, pilav, kuru fasulye, turşu ve helva veriyoruz. Bizlere yardımcı olan ve hayrın güzel geçmesini sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLARIN BİR ARAYA GELMESİ SAĞLANIYOR’

Kuyucak Belediyesi tarafından hayrın gerçekleşmesi için masa, sandalye, seyyar tuvalet, odun ve kömür konularında destek verildiği öğrenilirken, Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk hayrın büyümesi için desteklerini artıracaklarını ifade etti. Halkın hayra yoğun ilgi gösterdiğini belirten Başkan Ertürk; “Hayrımız Kuyucak’ımız da geleneksel olarak yapılan Arap Dede hayrıdır. Bu hayrımızın bir özelliği de tüm Kuyucak’ımızın mahallelerinden ve ilçe merkezinden bütün vatandaşlarımızın bir araya geldiği piknik havasında yapılan, baharın müjdeleyicisi olan bu aylarda yapılan güzel bir etkinliktir. Geleneksel olarak yapılan Arap Dede hayrımızın 12.’si yapıldı. İnşallah bu halkımızın katkıları, halkımızın hayrımıza gösterdiği bu ilgi alakayı önümüzdeki yıl büyüterek, geliştirerek devam ettirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

KUYUCAK’IN ‘ARAP DEDE HAYRI’ ARTIK GELENEKSELLEŞTİ

KUYUCAK’IN ‘ARAP DEDE HAYRI’ ARTIK GELENEKSELLEŞTİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.