Latmos’tan Avrupa’ya Künar

Latmos’tan Avrupa’ya Künar

Söke’ye bağlı Çavdar Mahallesi başta olmak üzere Beşparmak (Latmos) Dağlarında başlıca geçim kaynaklarından biri olan künar (çam fıstığı) yurt dışına ihraç ediliyor.Dağların altını denilebilecek künar...

Söke’ye bağlı Çavdar Mahallesi başta olmak üzere Beşparmak (Latmos) Dağlarında başlıca geçim kaynaklarından biri olan künar (çam fıstığı) yurt dışına ihraç ediliyor.

Dağların altını denilebilecek künar kilosu 22 ile 24 Euro’dan ihraç ediliyor. Künar son yıllarda Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

Söke’nin Çavdar Mahallesinden girişimci Birol Garagöz Latmos Künarını son olarak İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerine gönderdi. Söke ve Koçarlı bölgelerini kapsayan Mazon havzasında rekoltenin bu yıl iyi olduğunu belirten Birol Garagöz’ün tek şikayeti ürünü işleme hızı. Garagöz; Kozalakların toplanmasından sonra fıstıkların kabuklarından ayrıştırılması zaman alan bir işlem olması nedeniyle ihracata sunulacak ürün yetiştirmede sorun yaşadıklarını belirtiyor. Konuyla ilgili çözüm arayışlarının devam ettiğini söylüyor.

Latmos-Beşparmak Tarım Ürünleri Ticareti işletmesiyle coğrafyanın ürünlerini değerlendirmeyi amaçlayarak yola çıkan Birol Garagöz, Latmos’un ürünlerinin markalaşması gerektiğini savunanlardan. Künar gibi özellikli ürünlerin dış piyasada rağbet gördüğünü belirten Birol Garagöz; “Yöreye ekonomik olarak katma değer sağlayan arayışlar içindeyiz. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Çavdar Mahallesi ziyaretinde üretici-işletmeci Birol Garagöz’den künar üretimi hakkında bilgi alan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Üretim aşaması meşakkatli olan künarin tanıtımı için bizlerde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Çavdar Künar ve Bal Şenliği ile bu ürünlerimize dikkat çekmeyi amaçladık. Ürünlerin hak ettiği değeri bulması, iç ve dış pazarda bölgemiz ürünlerinin söz sahibi olabilmesi en büyük arzumuz” dedi.

Söke’ye bağlı Çavdar Mahallesi’nde yıllık 150 ton civarında çekirdek fıstık üretimi yapılırken, bu rakam üretimin olduğu Beşparmak dağlarının tamamında 350 tonu buluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.