Ahmet KELEŞOĞLU

Ahmet KELEŞOĞLU

“Madımak katliamı”

1993 yılının 2 temmuz günüydü. Yobazlar sivas'taki madımak otelini ateşe vermişlerdi. O dönem milli mutabakat hükümeti iş başındaydı. Her sahaya inişinde yedi mikrofonu elinde tutarken, aynı anda fötr şapkasını sallayabilen Süleyman Demirel ile kırmızı ışıkta durup kuyruğa girmesiyle bilinen Erdal İnönü, ülkeye umut vaad ediyorlardı. Ancak fırsatını yakaladıkça hiç boş durmayan yobazlar bu defa da, Pir Sultan Abdal anma etkinlikleri için Sivas'ın madımak oteline gelen aydınlarımızı hedef almışlardı. 

Yazar ozan ve şairlerden oluşan aydınlarımızı öldürmeye yemin etmiş gibiydiler.
Televizyonların canlı yayından gösterdiği kızılca kıyameti kanımız donmuşcasına izliyorduk. 
Erdal İnönü'ye acele haber ulaştırılmıştı. Dönemin Sivas valisinin talimatlarına rağmen itfaiyenin gelmesi bilerek geciktiriliyordu. 

Yobazların; "Cumhuriyet Sivas'ta kuruldu Sivas'ta yıkılacak laiklere ölüm şeriat isteriz" diye yankılanan sesleri, kulakları sağır edecek gibiydi. Sivas tarihinin en kara günlerinden birini yaşarken tarih bir kez daha katliama sahne oluyordu. Binlerce gözü dönmüş kalabalık otelin etrafını sarmış, itfaiye ısrarla gelmiyor, otel cayır cayır yanıyordu. İnsanların çığlıkları yobazların sloganlarıyla birbirine karışmıştı. 

Uzun bir bekleyişten sonra itfaiye gelmiş, kalan birkaç kişiyi merdivenlerden indirmişti. Canını kurtarmaya çalışan bir avuç insanı ite kaka indirerek kalabalığın içine attılar. Gözü dönmüş canavarlar aydınlarımıza tekme tokat saldırıyorlardı. Aydınlarımız polis arabalarının yanına sürüklenerek götürüldüler.

Alevlerin içinden 35 masum insanın cenazesi yürekleri parçalamıştı.
Sonuçta olayın sanıkları yıllarca yakalanamadı. Ne var ki, bu katiller adaletin bile karşısına çıkarılamamıştı. 
Aradan geçen zaman içinde ise, bir açıklama yapılarak davanın zaman aşımına uğradığı söylendi.
Ve bir gerici yobaz katliamının da diğerleri gibi hesabı sorulmayıp tarihe havale edilmişti.
Bugün Ankara'nın Çubuk ilçesine bir şehit cenazesi için giden ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan linç girişimi, 

26 yıl önce yaşanmış bu vahim olayı aklıma getirdi de!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum