Madran için ben varım!

Çine’nin, Yenipazar’ın, Bozdoğan’ın zirvesinde buluştuğu Madran Dağı, yaylalarıyla, ormanlarıyla, dünyaca ünlü su kaynaklarıyla, zengin madenleriyle, güneşiyle, rüzgârıyla, şifalı otlarıyla, baharıyla, yazıyla, kışıyla, benzersiz tabiat varlıklarıyla, doğal güzellikleriyle büyük bir servet olarak dimdik karşımızda duruyor.

Madran’ı korumamız, yaşatmamız gerek. Bunun için Madran Dağıyla dost olmak şart. Onunla dost olmak için onun dilini konuşmak, onu anlamak gerekli. Bir Madran aşığı “Madran’ın dilinden anlamayanı Madran kabul etmez; onu bağrına basmaz” diyor. Madran dağını sevmeli ona saygı duymalı, onu bağrımıza basmalıyız.

Ancak Madran dağını nasıl bağrımıza basacağımızı iyi bilmeliyiz. Onu artık bilinçli bir şekilde sevmeliyiz. Ona olan saygımızı bilgiyle ispat etmeliyiz.

Madran dağını korumak ve yaşatmak ve bu doğal bölgeyi yeniden bir yaşam alanı, bir cazibe merkezi haline getirmek için “MADRAN DAĞI PROJESİ” kapsamında üç aşamalı bir eylem planı önermekteyiz.

-Öncelikle Madran Dağı gönüllülerinin bundan böyle ”ben de varım” deyip el ele vererek kuracakları bir sivil girişim örgütüne ihtiyaç vardır.

Madran Dağının dilinden anlayan onu bağrına basacak, onun bağrında yetişmiş Madranseverler, Madran baba aşıkları, tarih ve doğa dostları, bilim insanları “MADRAN TURİZM KÜLTÜR DOĞA DERNEĞİ” çatısı altında birleşmelidirler.

Madran Derneği’nin öncülüğünde Madran dağının tarihi, kültürel değerleri araştırılmalı, tabiat varlıklarının bir envanteri hazırlanmalı, bu dağda ve çevresinde yaşayan insanların sorunlarına çözüm olacak gelişim olanakları tespit edilmelidir. Dernek, elde edilecek bilgilerden yararlanarak mikro araştırma, çalışma projeleri hazırlayarak bu eylem projelerini uygulamaya geçirmelidir.

- Aydın Valisi başkanlığında “MADRAN DAĞI (koruma ve geliştirme) ÖZERK YÖNETİMİ” kurulmalıdır. Bu özerk yönetim, Madran dağının korunması ve geliştirilmesi için hazırlanacak Master Plan’ın hazırlanması, onaylanması, güncelleştirilerek geliştirilmesi ve master plan çerçevesindeki bütün projeleri, faaliyetleri ve çalışmaları birbirini bütünleyecek şekilde teşvik ederek yönetmeli, organize ve koordine ederek denetlemelidir.

- Eş zamanlı olarak Aydın Valiliği öncülüğünde “MADRAN DAĞI ENTEGRE KORUMA VE GELİŞTİRME MASTER PLANI” hazırlanmalıdır. Bu amaçla bir “özel planlama grubu” kurularak çalışmalar başlatılmalıdır. Master plan Madran dağının doğal servetini, tabiat varlıklarını, tarihsel ve kültürel değerlerini, geleneksel yaşam biçimini koruyarak yaşatma amacıyla bütüncül bir perspektifte hazırlanmalıdır. Master planı Çine, Bozdoğan, Yenipazar ilçelerinin gelişimine katkıda bulunacak şekilde, bölgesel ölçekli bir kalkınma planı niteliğinde/kapsamında hazırlanmalıdır.

Master planda aşağıdaki konular bütünlük içerisinde (Entegre) planlanmalıdır.    

- Madran dağının doğasıyla uyumlu, “eko turizm” yatırım, hizmet ve faaliyetlerinin teşvik edilerek geliştirilmesi planlanmalıdır.

- Madran dağının tarihsel önemini, kültürünü ve geleneksel yaşam biçimini tanıtacak ve geliştirecek ölçekte ”kültür turizmi” yatırım ve hizmetlerinin ve “Geleneksel El Sanatları” çalışmalarının teşvik edilerek geliştirilmesi planlanmalıdır.

- Madran dağının ikliminden ve doğasından” sağlık turizmi” amacıyla yararlanılması için yatırım, hizmet ve faaliyetlerinin teşvik edilerek geliştirilmesi planlanmalıdır.

- Madran dağının rüzgârlarının ve güneşinin “rüzgâr enerjisine” ve “güneş enerjisine” dönüştürülerek kullanılması için yatırım ve hizmetlerin teşvik edilerek geliştirilmesi, öncelikle Madran’da kurulacak tesislerin ve çevresindeki ilçelerin bu doğal enerjiden yararlanmaları planlanmalıdır.

- Madran dağında bulunan “su kaynaklarının” dağın tabiat varlıklarının ihtiyaçlarının da gözetilerek doğal dengeyi koruyacak şekilde denetimli kullanılması teşvik edilerek planlanmalıdır.

- Madran dağının orman varlığının ve bu ormanlardaki bitki ve hayvan varlığının kalitesinin geliştirilerek ekonomik amaçlı değerlendirilmesi yanı sıra, doğaseverlerin de hizmetine sunulması teşvik edilerek geliştirilmelidir.

- Madran dağının doğal yaşamı korunarak bu bölgede ”ekolojik ürün yetiştiriciliği” teşvik edilerek geliştirilmelidir.

- Madran dağında “otantik ürün yetiştirilmesi” teşvik edilerek geliştirilmelidir.

- Madran dağındaki “şifalı bitkilerin” tedavi ve ticari amaçlı değerlendirilmesi planlanmalıdır.

- Madran dağındaki madenlerin “madenlerin çevresel değerleri” koruyarak ve yenileyerek kullanılması planlanmalıdır.       

- Madran dağındaki yaban hayvanları yaşamının geliştirilerek bu bölgede” Yaban hayvanları hayatı” ve bununla ilgili faaliyetler teşvik edilerek geliştirilmelidir.

- Madran dağında yapılacak yatırım ve hizmetleri kolaylaştıracak ve çevresiyle ilişkileri/bağlantılarını sağlayacak çağdaş ”ulaşım” yollarının, su, elektrik, iletişim, kanalizasyon/ arıtma tesisi vb. gibi “alt yapı hizmetlerinin” yapılması ve geliştirilmesi planlanmalıdır.

- Aydın Valiliğinin, bölgedeki yerel yöneticilerin, kamu kurumlarının, tarih ve doğa dostlarının, bilim insanlarının, aydınların ve Aydınlıların, Madran dağını sevenlerin, Madran dağını koruyacaklarına, burada yaşayan Madranlıların derdine deva, Aydın’a umut olacak projeleri hayata geçirerek bu bölgede ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmaya öncülük edeceklerine içtenlikle inanıyorum.

Gelin e ele vererek Madran Dağını Aydın’ın gelişimi için büyük bir “cazibe merkezi” haline getirelim.

Gelin hep birlikte binlerce yıldır bu toprakların insanlarına sahip çıkan, onları koruyan Madran Dağına artık biz sahip çıkalım; onu tahribattan koruyarak yaşatalım.

madran-dagi.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum