Merkel ve Çerçioğlu

Aydın 24 yazarı Mehmet Eroğlu, Almanya’nın efsane lideri Angela Merkel’i anlatmış. Eroğlu, Merkel için “Ülkesinde otoritenin liderliğini sürdürdüğü bu on sekiz yıl boyunca ona karşı hiçbir suç kaydedilmedi” demiş.

Bu satırları okurken on iki yıldan beri Aydın’ı yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu geldi aklıma. Hemen karşılaştırma yaptım.

Bayan Merkel hiç suçlanmamış ama Bayan Çerçioğlu, biri ağır cezada olmak üzere 13 davada yolsuzluktan yargılanıyor. 80 soruşturma dosyası ise dava açılmayı bekliyor. 

Bayan Merkel diğer vatandaşlar gibi normal bir apartman dairesinde yaşarken, Bayan Çerçioğlu başkanlığı döneminde kaçak olarak inşa ettirdiği malikânede yaşıyor.

Bayan Merkel’in evini temizleyen, yemeklerini hazırlayan hizmetçileri yok. Bu işleri kocası ile birlikte yapıyor.

Tıpkı Bayan Merkel gibi Bayan Çerçioğlu’nun da hizmetçileri yok. Bayan Çerçioğlu’nun malikânesinin güvenliğini belediye güvenlik görevlileri sağlıyor. Evini belediye çalışanları temizliyor, yemeğini belediye personeli pişiriyor. Hatta tarhanasını, salçasını belediye çalışanları hazırlıyor. Sözün kısası onlarca belediye personeli maaşını belediyeden alırken, Çerçioğlu’nun özel işini yapıyor.  

Değerli dostlar!

Özlem Çerçioğlu’na yönelik eleştirilerimizden rahatsız olanlar var. Bunu biliyoruz. Bizim derdimiz Özlem Çerçioğlu değil. Biz Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu’nu, karar ve uygulamaları ile belediye yönetimindeki keyfiliği nedeniyle eleştiriyoruz. Çerçioğlu’nu eleştirirken aynı zamanda yerel yönetim sistemini sorguluyoruz.

Belediye başkanlarına o kadar yetki verilmiş ki, adam asmak ve para basmak dışında kılıfına uydurarak da olsa her şeyi yapabiliyorlar. Bu güç, kendini gösterme ve ona göre tavır alma durumunu ortaya çıkarıyor. Makamlarını korumak için, kendi reklamlarına milyonlar harcadıkları gibi siyasetin finansmanını da belediyeler karşılıyor.  

Devletin diğer kurumlarında yaşanması mümkün olmayan olaylar, maalesef belediyelerde yaşanıyor ki bu devletin ciddi anlamda deforme olmasına da neden oluyor. Dahası zaten devlet kanunlarla, kurullarla işleyen bir sistem olduğu için bütün örneklerin aşağı yukarı benzer olması gerekirken, ne yazık ki bu öyle olmuyor. 

Bugün, yerel yönetimlerde siyasi parti gözetmeksizin ciddi bir çürüme ciddi bir dağılma olduğunu herkes görüyor. Dahası milletin inancı gün geçtikçe eriyor. Milletin inancını kaybettiğiniz anda da zaten olması gereken umutlar yok oluyor.

Geldiğimiz noktada Avrupa'nın en büyük ekonomisi konumundaki Almanya Başbakanı Bayan Merkel’in Bayan Çerçioğlu kadar yetkisi yok! Demek ki Avrupa'nın en büyük ekonomisi boşuna olunmuyor.

Hasılı uzun lafın kısası zaman kaybetmeden yerel yönetim sisteminin tepeden tırnağa yeniden dizayn edilmesi şart.

YAZAR NOTU:

Bir okurum. “Gösterişsiz Merkel” notu ile Almanya Başbakanı Merkel’in alışveriş ederken ve eşi ile birlikte ellerindeki poşetle çekilmiş fotoğraflarını gönderdi. Ben de okurlarımla paylaşmak istedim…

merkel.jpgmerkel.png80939595-f1b6-4a14-895c-542da8539d7a.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum