Mevzuata ‘torba yasa’ çözümü

Mevzuata ‘torba yasa’ çözümü

TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı. Geniş kitleleri yakından ilgilendiren kanun, mevzuattan kaynaklanan sıkıntılara çözüm getirmek için yeni düzenlemeler içeriyo...

TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’yla çok sayıda kanunda değişiklik yapıldı. Geniş kitleleri yakından ilgilendiren kanun, mevzuattan kaynaklanan sıkıntılara çözüm getirmek için yeni düzenlemeler içeriyor.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen ‘Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ TBMM’de kabul edildi. 127 maddeden oluşan kanunla, vergi kanunu başta olmak üzere çok sayıda kanun da değişiklikler yapılırken, yaz saati uygulaması, kamu alacaklarının tahsili, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, engellilere yönelik ÖTV’siz araç satışı ve Ahilik Sandığı’na yönelik yeni düzenlemeler içeriyor.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni kanunla yapılan düzenlemelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uzun soluklu bir çalışmanın ardından kabul edilen yeni kanunun toplumun geniş kitlelerini ilgilendirmesi açısından çok önemli olduğunu belirten Hüseyin Şahin, düzenlemelerin mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar ile kamu kurum ve kuruluşların işleyişinde ortaya çıkan meselelere çözüm getirerek, hem vatandaşları, hem hizmet sunan kurum ve kuruluşları rahatlatacağını vurguladı.

Yeni düzenlemedeki ağırlığı vergi kanunlarındaki değişikliklerin oluşturduğunu kaydeden Hüseyin Şahin; konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinde farklı olan özel iletişim vergisi oranlarının her bir hizmet için yüzde 7,5 olarak aynı oranda belirlendiğini söyledi. Asgari ücretle çalışanların, ücretlerinin Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında net asgari ücret olan bin 404 liranın altına düştüğünü hatırlatan Şahin, bekâr ve çocuksuz asgari ücretlilerin net ücretinin bin 404 liraya tamamlanacak şekilde ilave asgari geçim indirimi ekleneceğini bildirdi.

Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenleme ile gayrimenkul sermaye iratlarına yönelik mükelleflerin gerçek giderlerine karşılık olmak üzere hasılatının yüzde 25’i oranında uygulanan götürü gider oranı yüzde 15’e düşürülecek. Tasarıyla otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek, mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenecek. Bu araçlarda MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Tasarıya göre, vergi miktarlarında olduğu gibi, taşıt değerlerinin de her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasına imkân sağlanacak. Bakanlar Kuruluna, taşıt değerlerini ayrı ayrı veya birlikte yeniden belirleme yetkisi verilecek.

Yaz saati uygulaması

Düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu’nun 1 saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapabilmesine imkân getirdiğini kaydeden AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, köylerde evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlarla ilgili ödemeler için 31 Aralık 2020 tarihine kadar süre verdiğini belirterek, Torba Yasa ile getirilen düzenlemeleri şu şekilde özetledi:

Kurumlar Vergisi 2018, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 22 uygulanacak. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu oluşturulacak. Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri sonucu lehe alınan paralar, Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi’nden muaf tutulacak. İmalat Sanayi yatırım kapsamındaki inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulaması 2018 yılında da devam edecek. İşsizlik ödeneği ödemelerinde sürenin öne çekilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yetki verilecek. Kamu ihalelerinde kefalet sigortaları kapsamında düzenlenen kefalet senetleri teminat mektubu gibi işlem görecek. 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu net borçlanma limiti yükseltilecek.

ÖTV’siz araçta üst limit 200 bin lira

Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak ve motor silindir hacmine bakılmaksızın, bu araçlar istisna kapsamına alınacak. Uygulamaya 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla başlayacak. Belediyeler ve bağlı kuruluşların ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası belediyelere ait şirketlerin ve İl Özel İdareleri’nin ödemekle yükümlü olduğu ve özelleştirme işlemleri sırasında TEDAŞ’a devretmiş alacakları, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarın ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere yirmi dört ayda yirmi dört eşit taksitte ödenecek. Esnaf ve Ahilik Sandığı 2020 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.