MHP’li üye teklif etti, Büyükşehir milli bilgisayar bilişim ve işletim sistemine geçiyor

MHP’li üye teklif etti, Büyükşehir milli bilgisayar bilişim ve işletim sistemine geçiyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Meclis Üyesi Mahir Özel, milli bilgisayar bilişim ve işletim sistemi Pardus’un Ankara Büyükşehir’de kullanılması için önerge verdi. Özel’in önergesini değerlendiren Bü...

Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Meclis Üyesi Mahir Özel, milli bilgisayar bilişim ve işletim sistemi Pardus’un Ankara Büyükşehir’de kullanılması için önerge verdi. Özel’in önergesini değerlendiren Büyükşehir, Pardus’a geçme kararı aldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Meclis Üyesi Özel, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde yaşanan iç ve dış siyasi ve askeri gelişmelerin Türkiye’nin güvenliğini, bunlara ait verileri ve kozmik bilgileri tamamen yerli ve milli imkanlarla elde tutmu ve uygulama alanlarında kullanabilmeyi öncelikli hale getirdiğini belirtti. Bu kapsamda geçtiğimiz Eylül ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığına milli bilgisayar ve bilişim sistemi Pardus’un kullanımı için önerge verdiğini ifade eden Özel, "Halen kurumumuzda kullanılan ve çoğu dış müdahaleye açık olabilen ülke dışı yabancı yazılım ve işletim sistemleri yerine, milli imkanlarla Tubitak ve Havelsan tarafından üretilip geliştirilen isimini Anadolu Parsı’ndan (panthera pardus tulliana) alan bir gnu/linux dağıtımı, ulusal Pardus işletim sisteminin emniyet birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri ve bazı kamu kuruluşlarının kritik altyapılarında kullanıldığı bilinmektedir. Aynı yazılım ve işletim sistemi Pardus’un bilgi birikimi ve veri akışını her türlü dış tesirden korunması ve kollanılması noktasında kurumumuzda kullanılması hususundaki önergenin gündeme alınmasını istemiştik" dedi.

Özel, şunları kaydetti:

"Konuyu gündeme alan Ankara Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada ’Meclis tutanağında belirtilen yerli işletim sistemine geçiş ile ilgili olarak TÜBİTAK, üniversiteler,açık kaynak kod toplulukları, daha önce Pardus’a geçen devlet kurumları ile görüşmeler tamamlanmış olup, geçiş süreci planlaması ile analiz çalışmaları tamamlanmıştır. Gereğini bilgilerinize arz ederim’ cevabı ile önergemizin gereğini yerine getirdiklerini ifade etmişlerdir. Bu noktada milli bilişim ve işletim sistemi Pardus’un Ankara Büyükşehir Belediyesi dahilinde kullanımında alınan karar memnuniyet vericidir. Duyarlılıkları nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığına teşekkür ediyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.