Mide Küçültme Ameliyatından Sonra Sağlıklı Beslenme

Mide Küçültme Ameliyatından Sonra Sağlıklı Beslenme

Op. Dr. Erol Vural, mide küçültme ameliyatından sonra sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyledi.Op. Dr. Erol Vural, mide küçültme operasyonun nasıl gerçekleştiği ve işlem sonrasında nelere dikkat e...

Op. Dr. Erol Vural, mide küçültme ameliyatından sonra sağlıklı beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Op. Dr. Erol Vural, mide küçültme operasyonun nasıl gerçekleştiği ve işlem sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

Mide küçültme (katlama, daraltma) operasyonunun kilo vermek ve ideal kiloya ulaşmak için tercih edildiğini belirten Op. Dr. Erol Vural, “Mide küçültme operasyonu, aşırı kilolu olan, obezite riski taşıyan ya da obezite hastası olan kişilerin ettikleri bir operasyonudur. Mide küçültme operasyonu genellikle vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilere ya da vücut kitle indexi 35 ve üstü olup beraberinde şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, kan yağları yüksekliği gibi yandaş bir hastalığı olanlara uygulanır ve bu sayede kilo verme ve sağlanarak normal değerlere düşürülmeye çalışılır. Bir diğer adıyla mide daraltma işlemi midenin kesilmeden uzunlamasına daraltılması, küçültülmesi işlemidir” ifadelerinde bulundu.

“Tıbbi literatürde Gastrik Plikasyon olarak adlandırılan mide küçültme, daraltma, katlama işlemin, midenin kesmeden küçültülmesine olanak vermektedir” diyen Op. Dr. Vural, “Operasyon esnasında mide kesilmediği için açık ameliyatlardaki gibi zarar görmesi söz konusu değildir. Laparoskopi (kapalı ameliyat) yöntemi ile midenin fazlalık olan, çok genişlemiş olan bir bölümü katlanır ve dikiş ile sabitlenir. Mide katlama yöntemi; ön duvar katlaması ve ön-arka duvar katlaması olarak iki şekilde uygulanmaktadır. Ön duvar katlaması çok sık tercih edilmez. Çünkü arka duvar serbest kaldığı için zamanla esneyip yeniden büyüyebilir. Diğer yöntemde ise hem ön hem de arka duvar kendi üzerine katlanır ve kapalı ameliyat (laparoskopi) ile dikilir. Bu operasyonda karında yaklaşık 1 santimetrelik 4-5 tane mini kesikten başka her hangi bir kesik, yara ya da deformasyon gözlenmez. Bir çeşit obezite cerrahisi yöntemi olan Gastrik Plikasyon, 1 buçuk saat gibi kısa süreli bir işlemdir ve hasta operasyondan 1 gün sonrasında evine döner, günlük iş ve sosyal yaşamına devam edebilir” dedi.

“MİDE DARALTMA İŞLEMİNDEN SONRA SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ”

Op. Dr. Erol Vural, “Mide küçültme (daraltma) işlemi sonrasında hasta 2 hafta boyunca sadece sulu gıdalar yiyerek beslenir ve midenin alınan bu miktara alışması gerekir. 2 haftanın sonunda katı gıdalar da tüketilebilmektedir. Ancak midenin yeniden genişleyerek kişiyi rahatsız etmemesi, sağlık sorunlarına yol açmaması için mide daraltma işleminden sonra sağlıklı beslenmeye biraz daha dikkat edilmesi önerilir. Zaten bu işlem sayesinde midenin hacmi küçüldüğü için ister istemez kişi daha az yemek yiyecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.