Milletvekili adayları kim olacak?

Ülkemiz için son düzenlemeyle 600’e çıkan milletvekili sayısına göre 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için, siyasi partilerin aday listeleri hemen hemen şekildendi. İş genel başkanların onayına kaldı.

Aydın’da sahaya çıkan milletvekili aday adaylarından kimlerin 8 kişilik listede yer bulacağı 21 Mayıs’ta belli olacak ama aday adaylarının hepsi kendini listenin üst sıralarında görüp, TBMM’de oturacağı günlerin hayalini kuruyor.

Milletvekilliği aday adaylığı başvurusu yapanların bir kısmını yakinen tanıyoruz. Bir kısmının adını basın ve medyadan duyuyoruz. Bir kısmı ise ilk defa siyaset sahnesine çıkan yeni yüzlerden oluşuyor.

Her vatandaşımız gibi ben de partilerin aday listesini merak ediyorum. Demokrasilerde seçme, seçilme, seçim, sandık, oy, vatandaş, siyasi partiler ve milletvekili adayları süreci tamamlayan önemli unsurlardır.

Aydınlı yaşadığı geçmiş siyasi tecrübelerinin ışığında adaylardan beklentilerini şöyle sıralıyor:

1-) Ulusal ve yerel meselelerde vizyon sahibi olmalı.

2-) Aday adaylarının Aydın şehrine, halkımıza hizmet vaatleri konusunda üretim  (tarım ve hayvancılık açısından), ihracat, istihdam, işsizlik ve benzeri ekonomik konularda somut çözümler üreten projeleri olmalı.

3-) Aday adaylarının sloganlarının pek çoğu soyut kavramlardan oluşuyor. Büyük Menderes nehrinin kirliliği, jeotermalin tarım ürünlerine ve çevreye verdiği zararları, üretici sorunları ve benzeri konularda fikri olmalı.

4-)Aydın’da bürokrasinin durumu konusunda görüş bildirmeli ve Aydın şehrinin sahipsizliğe son vermeli.

5-)Aday adaylarından sınırlı da olsa bir grup: “Benim milletvekili adayı olup olmamam, seçilip seçilmemem çok önemli değil. Eee senin için ne önemli kardeşim, ne diye aday oldun öyleyse? ” denildiğinde meşhur cevap belli: “Liderim için, genel başkanım için bu yola baş koydum, bu yolda ölürüm, Sayın Cumhurbaşkanım Recep Tayyip Erdoğan’a (dünya liderine)  “durmak yok yola devam” dedim diyor.

Böyle kahraman, cengaver adaylarımızın bu ve buna benzer örneklerini çoğaltabiliriz. Yine parti tabanında partinin seçmenler arasında geçen konuşmalarda: “Bu adayların çoğu tavşan aday, bir yarısı kartvizit adayı, bir kısmı da ağabeylerinin işaretine göre hareket eden dolgu maddesi naylon aday” ve benzeri konuşmalar…

Demokrasimiz adına halkımızın irade ve vicdanını rahatsız edecek bu yaklaşımlardan ben de gerçekten rahatsızlık duymaktayım. Ne kadar onur kırıcı ve üzücü bir durum değil mi? Bu anlayış ve yaklaşım tarzı demokrasimiz adına siyasetçinin ve siyaset kurumunun itibarını yaralamaktadır.

Bu durum karşısında bu millete hizmet edecek olanlar kim? Allah aşkına söyler misiniz vatandaş kimleri milletvekili seçecek 

Milletin irfanı bu samimiyetsiz yaklaşımların göre göre, milletin özünden ve gerçek iradesinden kopup bu kadroların oyunu sahnelendikçe milletin demokrasiye olan umut ve heyecanları kaybolmaya başlamıştır.

Gözlemlerim odur ki halkımız bunca yaşadığı siyasi tecrübe ve olaylardan aradığı en önemli unsur samimiyet ve güvendir. Güvenirlilik onun için çok önemli bir referanstır. Peygamber efendimiz döneminde kâfirler Hz. Muhammed’i hiç sevmezdi ama güvenirdi. Mallarını hep O’na emanet ederler di. Çünkü O Muhammed-ül Emin’di.

Vekil adaylarımız, vekil olacaklar emin mi acaba diye halkımız düşünmektedir. Dostlarım, Sevgili okurlarım gördüğüm kadarıyla bizim en büyük sıkıntımız yetiştirdiğimiz insan kaynaklarındadır. Hayatında bir tek ağaç dikmemiş, bir tek zeytin fidanı yetiştirmemiş bir kişi, zeytin denince, zeytinyağı denince hemen cevabı ‘Ben zeytinyağlı yemekleri çok severim, çünkü zeytinyağı sağlıklıdır’ gibi üretim ve üreticiden kopuk yaklaşımlar… Hepimiz süt ve yoğurdu çok severiz ama süt inekçisinin sütçünün hayvancının zahmet ve çilesini bilmeyiz.

Bir geminin içindeki yolculardan bir kişiye, geminin 3-5 yolcusu tarafından seni çok seviyoruz alkış ve tezahüratlarıyla o kişiyi geminin dümenine geçirmeleri o kişiyi asla geminin kaptanı olma sıfatını kazandırmaz.

Öyleyse ehliyet, liyakat, hak ve adaletsiz, özgür ağırlıksız siyaset olmaz. Gönüller sultanı yüce Mevlana da: ‘Mum olmak kolay değil… Işık saçmak için önce yanmak gerek’ demiş.

24 Haziran 2018 seçimlerinin demokrasimiz adına milletimize yeni aydınlık bir gelecek ve umut ışıklarının yanması dileğiyle… Kalın sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.