Milli Mücadele’nin Anadolu’daki Basın Bayraktarı Açıksöz Anıldı

Milli Mücadele’nin Anadolu’daki Basın Bayraktarı Açıksöz Anıldı

Milli Mücadele’ye destek vermek amacıyla 15 Haziran 1919’da Kastamonu’da Açıksöz gazetesini kuran ve çeşitli yazılar kaleme alan Hüsnü Açıksöz, ölümünün 77. yıl dönümünde İstanbul’daki mezarı başında...

Milli Mücadele’ye destek vermek amacıyla 15 Haziran 1919’da Kastamonu’da Açıksöz gazetesini kuran ve çeşitli yazılar kaleme alan Hüsnü Açıksöz, ölümünün 77. yıl dönümünde İstanbul’daki mezarı başında anıldı.

Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Erkan Yılmaz ve beraberindeki gazeteci heyeti, Kastamonu Genç Girişimciler Derneği (KASGEG) üyeleri ile merhum yazarın oğlu Yaşar Açıksöz ve torunu Ayşen Özbörme, Açıksöz’ün Feriköy Mezarlığındaki kabrine geldi.

Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi ve Açıksöz’ün kabrine çiçek bırakıldı.

KGC Başkanı Erkan Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hüsnü Açıksöz’ün 150 yıllık Kastamonu basınının gelmiş geçmiş en güçlü gazetecisi olduğunu söyledi.

Açıksöz’ün Türkiye’nin kuruluş yıllarında çok önemli ve zorlu bir görev üstlendiğini anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Milli Mücadele’nin Anadolu’daki basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz, Milli Mücadele’ye kalemi ve fikirleriyle güç kattı. 20’li yaşlarda Kastamonu’da Açıksöz gazetesini kurdu ve yazarlık yaptı. Onun hayatını ‘vatan, millet ve gazetecilik’ olarak özetleyebiliriz. Açıksöz bir Türk düşünürü olarak Anadolu’nun işgal edilmemesi ve milletinin şerefinin ayaklar altına alınmaması için gözünü budaktan sakınmadan kalemiyle mücadele etmiştir”.

Yılmaz, Açıksöz’ü gelecek nesillere unutturmamak için Kastamonu’da çeşitli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenledikleri Gazeteciler Günü ve Gazetecilik Başarı Ödülleri Programı’nda “Hüsnü Açıksöz Büyük Ödülü” verdiklerini aktaran Yılmaz, “Ayrıca geçen yıl Açıksöz için bir panel düzenledik ve bu panel kitaplaştırıldı. KGC’nin teklifi ve Kastamonu Belediye Meclisinin onayıyla Kuyudibi mevkisi girişindeki alana Açıksöz’ün adı verildi ve meydanda belediyenin düzenleme çalışmaları sürüyor. Kısa bir süre sonra açılışını gerçekleştireceğiz. Hüsnü Açıksöz’ü önümüzdeki yıl Hüsnü Açıksöz Meydanı’nda anacağız” ifadelerini kullandı.

Merhum yazarın oğlu Yaşar Açıksöz ise babasını 5-6 yaşlarındayken kaybettikleri için hiç hatırlamadığını aktararak, onun çalışmalarından dolayı gurur duyduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.