Müebbet kaç yıl yatar hesaplama

Müebbet kaç yıl yatar hesaplama

Müebbet hapis cezası, Türk Ceza Kanunu'nda çok ağır suçlara verilen bir ceza türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere "müebbet" kelimesi ömür boyu anlamına gelmektedir. Ancak müebbet hapis cezasının fiilen kaç yıl olduğu ve nasıl hesaplandığı konusunda kanunda açık bir düzenleme bulunmaktadır.

Müebbet hapis cezası teriminin kullanıldığı yerde, kanun koyucu bu cezanın süresini belli bir yıl ile sınırlandırmıştır. Dolayısıyla müebbet hapis cezası söylendiğinde, gerçekten ömür boyu hapis cezası değil, belirli bir yıl sonunda şartlı salıverilme imkanı doğan bir cezai yaptırım anlaşılmalıdır.

Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Türk Ceza Kanunu'nda yer alan iki farklı müebbet hapis cezası bulunmaktadır: müebbet hapis cezası ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. Müebbet hapis cezası, ömür boyu hapis cezası anlamına gelmektedir ancak cezanın süresi kanunda belirli bir yıl ile sınırlandırılmıştır.

Ömür Boyu Hapis Cezası Kaç Yıl Yatar?

Müebbet hapis cezası, fiilen 30 yıl ağır hapis cezası anlamına gelmektedir. Mahkum, cezasının 30. yılında şartlı salıverilme hükümlerinden yararlanabilir. Ancak, mahkumun cezası devam etmekte olup, kalan ömrü boyunca birtakım denetim ve kaydedilme yükümlülükleri bulunmaktadır.

Müebbet Hapis Cezasının İnfaz Şekli

Müebbet hapis cezası mahkumlar, kapalı ceza infaz kurumlarında kalırlar. Cezaevine girişte ve çıkışta ayrıntılı arama yapılır. Disiplin cezaları daha ağırdır. Ziyaret, mektup, kitap ve dergi alma gibi olanaklar diğer hükümlülere göre daha kısıtlıdır. Hükümlüler sürekli olarak gözetim altındadır.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Türk Ceza Kanunu'na göre "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası", müebbet hapis cezasından daha ağır bir infaz rejimine tabidir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan kişiler, diğer müebbet mahkumlarından daha farklı bir konumda bulunurlar.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Kaç Yıl?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için de herhangi bir yıl veya süre belirtilmemiştir. Bu nedenle, bu cezaya mahkum olanlar hayatlarının sonuna kadar cezaevinde kalmak zorundadırlar. Şartlı salıverme dahi söz konusu değildir.

Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezasının İnfaz Edileceği Cezaevi

Ağırlaştırılmış müebbet mahkumları, özel güvenlik önlemleri alınmış ceza infaz kurumlarında barındırılırlar. Cezaevleri, ileri teknolojiyle donatılmış, özel güvenlik duvarları ve sistemleri olan yerlerdir. Mahkumlar tek kişilik hücrelerde tutulur.

Ağırlaştırılmış Müebbet Cezasının İnfaz Şekli ve Yeri

Ağırlaştırılmış müebbet mahkumlarına her gün 1 saat avlu havalandırması hakkı tanınır. Mahkumların günlük faaliyetleri, hareketi ve tüm eylemleri kameralarla kayıt altına alınır. Disiplin tedbirleri en üst seviyededir. Ziyaret, mektup, kitap gibi sosyal faaliyetleri neredeyse hiç yoktur.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası, mahkumun hayatının sonuna kadar en ağır infaz rejimine tabi tutulmasıdır. Cezanın amacı, bir daha topluma karışmamasını sağlamaktır.

FETÖ’den Müebbet Alan Kaç Yıl Yatar

Türk Ceza Kanunu, bazı ağır suçlara verilen cezalarda örgüt bağlantısı olması durumunda ceza sürelerini önemli ölçüde artırmaktadır. Fetö faaliyeti kapsamında işlenen bir suçtan dolayı mahkum olanların cezaları, normal sürelere göre daha uzun tutulmaktadır.

Eğer bir mahkum ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmışsa, ancak 36 yılını cezaevinde geçirdikten sonra şartlı tahliye hakkından yararlanabilir. Ağırlaştırılmış müebbet cezası hayat boyu hapis anlamına gelse de uygulamada 36 yıl cezaevi yattıktan sonra denetimli bir şekilde dışarı çıkma imkanı tanınmaktadır.

Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar ise 30 yıl cezaevinde kaldıktan sonra şartlı salıverilmeye hak kazanmaktadırlar. Süreli hapis cezalarında ise mahkumlar, cezalarının üçte iki bölümünü infaz kurumunda geçirmeleri halinde koşullu tahliye kapsamına girebilmektedirler.

Özetle kanun koyucu, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda daha uzun süreli hapis cezaları öngörmüştür. Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet mahkumları, normal cezalara göre daha fazla süre cezaevinde tutulmaktadırlar. Bu düzenleme, caydırıcılığı artırmak ve örgütlü suçlarla etkin mücadele için getirilmiştir.

Kaynak: https://www.okyanushukuk.com/muebbet-hapis-cezasi/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.