Muğla İş Dünyası Büyükşehir’e Taleplerini İletti

Muğla İş Dünyası Büyükşehir’e Taleplerini İletti

Muğla’daki odalar tarafından Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün’e 25 Maddelik talep ve beklenti iletildi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ticaret ve Sana

- Muğla’daki odalar tarafından Muğla Büyükşehir Belediye başkanı Osman Gürün’e 25 Maddelik talep ve beklenti iletildi. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) salonunda gerçekleştirilen toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Ticaret ve Sanayi Oda başkan ve yöneticileri, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odaları Başkanları ve Büyükşehir Belediyesi’nin Daire Başkanları katıldı.

KARAKUŞ TALEPLERİ İLETTİ

Oda ve Borsanın taleplerini Muğla ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş açıkladı. MUTSO Başkanı Karakuş, Muğla odaları olarak 10 yıldır ortak bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Karakuş, “Bizlerin bu ortak çalışması Türkiye’deki odalar ve borsalar içinde ilk ve tek örnek. Bugüne kadar yaptığımız bu örnek çalışmayı bundan sonra da Muğla Büyükşehir belediyemiz ile yürütmek arzusundayız. Ortak akılla, ortak fikirle yürütülecek çalışmaların muhakkak semeresini göreceğiz. Bunun için Muğla’daki 5 Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Ticaret Borsası ve Marmaris, Fethiye ve Bodrum Deniz Ticaret Oda başkanlarımızın yörelerindeki önemli gördükleri taleplerini 25 başlıkta topladık. Bu taleplerin içinde yerel bazda çözülecekler var, merkezi hükümet ile çözülecekler var. Bu taleplerin çözümünde işbirliği içinde olmamızın Muğla adına katkıları kat kat artacaktır” dedi.

ÇALIŞMALAR 2015’DE BAŞLAYACAK

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, göreve geldikten sonra iç organizasyonlar ile ilgili fikir ürettiklerini, birimlerin oluşturulmasını sağladıklarını söyledi. Gürün, “Büyükşehir seçimlerinin ardından göreve geldikten sonra olabildiğince iç organizasyon ile ilgili fikir ürettik. Eylül ayından itibaren ilçe ilçe ziyaretlere başlayacağız. 10 yıldır, 20 yıldır olmayan bazı olayların haklı olarak artık büyükşehir olduk, olsun deme gibi haklı talepler de var. Her şey bütçe ve bütçe şartlarına ve yetki alanlarına bağlı olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği değerlendirilecek. Önümüzdeki bütün bir kış boyunca sizlerle bir araya gelerek tespitlerimizi yaparak stratejik planımızı oluşturacağız. 2015 yılının Mart-Nisan aylarından itibaren 2015 programımıza başlayacağız. Coğrafya olarak Muğla diğer Büyükşehirlere oranla çok farklı bir coğrafi yapıya sahip. Yıllardır ezberlediğimiz 1124 km. kıyı şeridimiz, Sayın valimizin hesaplatması ile 1494 km olarak çıktı. Neticede Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip il. Muğla’da yapılacak çalışmaları hep birlikte yapacağız. Sizin fikirleriniz bizim için çok önemli. Oda ve Borsa’nın önerileri ve talepleri arasında yerel bazda çözülecekler var, bunun yanında merkezi yönetim ile çözülmesi gerekenler de var. Bunu da hep birlikte hareket ederek bu sorunun çözümünü için çaba göstereceğiz” dedi.

ODALARIN ÖNEMLİ TALEPLERİ

İŞYERİ FAZLALIĞI: Muğla’nın turizm ilçelerindeki en önemli sorun işyeri fazlalığı. İşyeri fazlılığı sezonluk işletmeler ile haksız rekabete neden oluyor. Yerleşik esnaf zarar görüyor. Yeni açılacak işyerleri ile ilgili daha ağırlaştırılmış kriterler ortaya koymasını bekliyoruz.

ECRİMİSİL SORUNU: Kıyıların Milli Emlak Genel Müdürlüğünden kiralanarak Büyşükşehir’in organizasyonu ile ilçe belediyelere yetki aktarması suretiyle ecrimisil fiyatlarının yerel belediyelerce belirlenmesinin uygun olacağını düşünüyoruz. Antalya’da 7-14 lira olan ecrimisil bedelleri, Bodrum’da 35 liraya kadar yükseliyor.

ÖDENEK AKTARIMI: Yıllardır özellikle turizm bölgelerinde yaz ve kış nüfuslarının farklılık göstermesi nedeniyle ödenek aktarımında sıkıntı yaşandı. Şimdi Büyükşehir belediyemizin bunu göz önüne alarak turistik ilçelerimizin yaz ve kış nüfuslarını göz önüne alarak ödenek aktarmasını talep ediyoruz.

SU VE KANALİZASYON ŞİKAYETLERİ: Su kanalizasyon hizmetlerinde vatandaşların sıkıntılarını aktarmada sıkıntı yaşadıkları belirlendi. 112 Acil Servis hizmeti gibi bir birim kurularak bu sıkıtı en aza indirilebilir.

ULAŞIM SORUNU: Ramazan Bayramı tatilinde Bodrum ve Akyaka trafiği felç oldu. En azından bu iki turistik yöre için alternatif yollar yapılabilir.

YÖRE ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Milas-Bodrum yolu üzerinde tarımsal amaçlı işletmelerin açılması teşvik edilmeli. Milas tarımın ağırlıklı olduğu bir ilçemiz. Zeytin, balıkçılık gibi ürünlerin bu işletmelerde satılarak yöre ürünlerinin değerlendirilmesi sağlanmalı.

LİMANLARIN İŞLETİLMESİ: Belediyelere ait liman ve marinaların işletmeleri Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Liman ve marinalarda yapılacak yatırımlar konusunda Deniz ticaret Odaları ile istişare edilmesi ve bu liman ve marinaların ilçe belediyelere devredilmesini önemsiyoruz.

GÖKOVA KÖRFEZİ ATIK TOPLAMA SORUNU: Dünyaca ünlü Gökova Körfezinde tek atık alım teknesi var. Atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda mutlaka çalışma yapılması gerekiyor.

FETHİYE KRUVAZİYER LİMANI: Fethiye Türkiye’de 7. Büyük uğrak liman. Ama kruvaziyer limanı yok. Fethiye’ye mutlaka bir büyük yolcu gemilerinin yanaşabileceği kruvaziyer bir liman yapılması gerekir. Bu konuda Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı çalışma mutlaka Büyükşehir belediyesi tarafından desteklenmeli.

FETHİYE KÖRFEZİ DOLUYOR: Fethiye Körfezi derelerin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle dolmak üzere. Temizlenmesine rağmen mevcut durumu çok iç açıcı değil. Fethiye körfezi ile ilgili bir yönetim planının hazırlanması gerekir.

KAYAKÖY İMARI: Kayaköy SİT alanında ve yapılaşma yok. Bu da kaçak yapılaşmayı doğuruyor. Kayaköy’de bir an önce imar planı yapılarak kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekir. Kayaköy’ün restorasyonu veya pazarlanmasında Büyükşehir Belediyesi’nin desteğine ihtiyaç var.

ALTYAPI EKSİKLİĞİ: Göcek, Ölüdeniz, Hisarönü, Bozburun, Ovacık ve Marmaris’in bazı bölgeleri buna dahil edilebilir. Buralarının altyapısının kapasitesi çok düşük. Bu bölgelerin altyapı kapasitelerinin arttırılması gerekir.

MARKALAŞMA: Muğla’nın markalaşma konusunda yapılan çalışmalar var. Fakat Muğla’nın dünya pazarında tanınması için mutlaka marka Ürdünlerin üretilmesi ve pazarlanması şart.

ZİNCİR MARKETLER SORUNU: Türkiye’de belki de en fazla zincir marketin bulunduğu ili Muğla. Zincir marketlerde maalesef yerel ürün satışını gerçekleştiremiyoruz. Büyük marketler yasasında yerel ürünlerin satışı ile ilgili madde var. Ruhsat aşamasında bu maddenin uygulanması mecbur kılınabilir.

İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ: Muğla’da İhtisas Organize Sanayi çalışmalarını tamamladık. Yaz sezonunda 3-4 milyon nüfusa hitap eden bir bölgede olmamıza rağmen hiçbir yerel ürünümüzü paketleyemiyor ve pazarlayamıyoruz. Bu çalışmaların desteklenmesini istiyoruz.

FUAR ALANI: Bu çalışmamız ortaklaşa devam eden bir çalışma. Gerekli izinler alınıncaya kadar Odamız tarafından yapılması için destek bekliyoruz.

MARİNAYA İHTİYAÇ VAR: Türkiye’nin en uzun kıyısına sahip olmamıza rağmen Marina yapılacak alanlar belirlenmiş değil. Bu konuda yeni bir imar planı çalışması gerekiyor.

FERİBOT SEFERLERİ: Muğla’da sadece Büyükşehir tarafından yürütülen feribot seferleri Bodrum-Datça arasında yapılıyor. Bu seferlerin üç ay ile sınırlandırılması yerine yılın 12 ayında bu seferlerin düzenlenebilmesi için çalışma yapılması gerekiyor.

BALIKÇI TEKNELERİ İÇİN LİMAN: Muğla’daki küçük balıkçı teknelerinin en büyük sorunu teknelerini bağlayabilecekleri küçük limanların olmaması.

YÖRÜK KÖYÜ PROJESİ: Muğla yılda 3 milyonu yabancı, 4 milyonu yerli olmak üzere toplamda 7 milyon turist ağırlıyor. Gelen turiste deniz, kum ve güneşin dışında alternatif turizm alanlarının da sunulması için Yörük Köyü projesinin desteklenmesini istiyoruz.

ULUSLAR ARASI HAL: Bölgemiz her ne kadar turizm bölgesi olsa da tarımsal faaliyetlerin yapıldığı önemli bir bölge. Bunun için Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman bölgesinde uluslar arası bir Hal’e ihtiyaç var. Özellikle narenciye ve nar üreticisi her yıl milyonlarca lirasını toptancılara kaptırıyor. Uluslar arası bir hal yapıldığında hem o bölge tarımcısına katkısı olacak, hem de bu ürünlerin toptan satılmasının önün açılmış olacaktır.

STRATONİKEİA VE LAGİNA ANTİK KENTLERİNİN TANITIMI: Stratonikeia Türkiye’nin en büyük antik kentlerinden birisi. Bu ören yerinin restorasyonu ve tanıtımı çok önemli. Ama yeteri derecede bu ören yerimizi tanıtamıyoruz. Bu konuda Büyükşehir belediyesinden destek bekliyoruz.

MUĞLA İŞ DÜNYASI BÜYÜKŞEHİR’E TALEPLERİNİ İLETTİ

MUĞLA İŞ DÜNYASI BÜYÜKŞEHİR’E TALEPLERİNİ İLETTİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.