Müzikle Engelleri Kaldıran Okul

Müzikle Engelleri Kaldıran Okul

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) bedensel ve zihinsel engelli bireylerin toplumsal uyum yeteneklerini geliştirmek için 1,5 yıl önce kurduğu “Engelsiz Müzik Okulu” ikinci konserini verdi. Perküsyondan bağlamaya, piyanodan gitara kadar birç

- Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) bedensel ve zihinsel engelli bireylerin toplumsal uyum yeteneklerini geliştirmek için 1,5 yıl önce kurduğu “Engelsiz Müzik Okulu” ikinci konserini verdi. Perküsyondan bağlamaya, piyanodan gitara kadar birçok enstrümanı başarıyla çalan “Engelsiz Müzik Okulu” öğrencileri, gecenin sonunda sevinçlerini aileleriyle ve dinleyicileriyle paylaştı.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü ile birlikte engelli bireylerin toplumsal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak yola çıkan YÜSEM, 1,5 yıl önce, engelli bireyler için üniversite bünyesinde hizmet veren Türkiye’nin ilk Müzik Okulu’nu kurdu. Kurulduğunda bir öğrenciyle yola çıkan ve otizmli, bedensel veya zihinsel engelli 10 öğrenciye ulaşan Engelsiz Müzik Okulu, önceki gece Yaşar Üniversitesi’nde bir konser verdi.

DEDE EFENDİ'DEN MOZART'A ENGELSİZ NOTALAR

Dede Efendi’den Mozart’a, Salsa ve Cha Cha’dan türkülere kadar birçok eseri, eğitimini aldıkları müzik aletleriyle çalan Engelsiz Müzik Okulu öğrencileri, Serra Özgencay, Arda Sertöz, Berkay Subaşı, Erdem Duman, Doğa Tırpan, Mehmet Sarıkurt, Berkay Soy, Sercan Berk Vardar, Çağatay Öngünsen ve Batuhan Kil, büyük beğeni kazandı.

Müzik Eğitmeni Zafer Gülenç, müziğin engel tanımadığını vurgulamak için okullarının ismini “Engelsiz” koyduklarını belirterek, “Müziğin engelli bireylere sayısız faydaları var. Çalışmalarımızla, engelli bireylerin kendilerine olan güveni ve paylaşma duygusunu ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla kendi sınırlarını aşıp ne kadar başarılı olabileceklerini fark ediyorlar. Öte yandan müzik okulumuz engelli bireylerin yalnızca hobi faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir yer olarak hizmet vermiyor. Bizim nihai hedefimiz, temel ritim ve müzik eğitimlerinin ardından yetenekli bireyleri keşfedip bir engelliler orkestrası kurmaktı, bunu da başardığımız için çok mutluyuz” dedi.

AÇILIŞ CEM VARDARCI’DAN

Konserin açılışını Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde burslu olarak eğitim gören otizmli Cem Vardarcı ile Zafer Gülenç yaptı. Keman, klavye, ud ve ritm gösterisi sunan ikili, büyük beğeni kazandı. Otizmli bir bireyin neler başarabileceğini kanıtlayan Cem Vardarcı, Genç Girişimciler ve Liderler Derneği (JCI) Türkiye Şubesi tarafından her yıl düzenlenen, “Türkiye’nin En Başarılı 10 Genci” programında “Kültürel Başarı” alanında da birinci seçilmişti.

KONUŞAMIYORDU CÜMLE KURMAYA BAŞLADI

Bir yıl önce YÜSEM Engel”siz” Müzik Okulu’nda eğitim almaya başlayan ve perküsyon çalan 9 yaşındaki oğlu Berkay Subaşı’nın, eğitime başlamadan önce çok agresif, asosyal bir çocuk ve konuşma haznesinin dar olduğunu belirten annesi Nezaket Subaşı, “Bir yılda Berkay’da çok fazla gelişmeler oldu. Kelime dağarcığını genişletip cümle kurmaya başladı. Çevresiyle daha rahat iletişim kurup sosyalleşmeye ve kendini daha iyi ifade etmeye başladı. Berkay’ın bu gelişimini sevgi, sabır ve özveriyle verilen müzik eğitimi sağladı. Bu akşam oğlumu sahnede gördüğümde mutluluğum kat be kat arttı” dedi.

ÜÇ ENSTRÜMAN ÇALMAYI ÖĞRENDİ ŞİMDİ KAFEDE SAHNE ALIYOR

Oğlu Mehmet Sarıkurt’un gitmesi gereken okulları başarıyla bitirdiğini, ancak sonrasında eğitim alamadığı için evde kaldığı dönemde Engel”siz” Müzik Okulu’nun ilk öğrencisi olduğunu kaydeden anne Gülnur Küçükarslan, “Oğlum 28 yaşında, seraprel palsi hastası ve tekerlekli sandalyede. Tam eğitimi, öğrenimi bitti diye karamsarlığa düşerken bu okulun ilk öğrencisi unvanını aldı. Kayıt yaptırdığımızda yüzüne, gözlerine baktım, anlatması imkansız bir mutluluk, sevinç vardı, ilk sözleri ‘Anne ben şimdi üniversiteye mi başladım’ oldu. İlk önce vurmalı enstrümanlarla darbuka, cowbell, cembe, bongo ile başladılar sonra yaylı enstrümanlar cura ve bağlamaya geçtiler. Mehmet’in müziğe karşı ilgisini biliyordum, ancak bu kadarını beklemiyordum. En önemlisi kendine güveni gelmişti, çok mutluydu, ‘Ben varım ve başarıyorum’ diyordu. Sanki farklı biri olmuştu. Bu da bana bir anne olarak tarif edilemez mutluluklar, sevinçler yaşatıyordu. Mehmet’in dördüncü konseri, sahnede kendini çok rahat hissediyor artık. Cuma günleri Buca’da bir kafede sahneye çıkıp bir saat müzik yapıyor” diye konuştu.

MÜZİKLE TERAPİ

Engel”siz” Müzik Okulu Psikoloğu Gülser Vardarcı ise müziğin engelli bireylerin gelişimi için önemini anlattı. Vardarcı, “Müziğin, bireylerin ruhsal, duygusal ve toplumsal gelişimine katkı sağladığı gibi, dikkat ve konsantrasyonun artması, iletişim yeteneklerinin gelişmesine de olumlu etkileri var. Bunun yanında bu çalışmalara katılan öğrencilerimizin kendisine olan güveni ve paylaşma duygusu ön plana çıkıyor, dolayısıyla kendisi sınırlarını aşıp ne kadar başarılı olabildiklerini fark ediyorlar. Tabii ki bu çalışmalar nihayetinde katılımcıların ailelerinin, çocuklarının başarılarını görmüş olmaları, onları bir kez daha hayata bağlıyor ve pozitif yönde etkileşim oluşturuyor. Bu ihtiyacın giderilmesinde üniversite olarak katkı sağlamak istedik” şeklinde konuştu.

MÜZİKLE ENGELLERİ KALDIRAN OKUL

MÜZİKLE ENGELLERİ KALDIRAN OKUL

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.