Nasa Astronotu, Uzay Kampı Türkiye’de

Nasa Astronotu, Uzay Kampı Türkiye’de

İzmir’de bulunan Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ederek astronot seçim süreci, vücudun uzayda gösterdiği değişim ve dünyanın gözlemi konularında sunum yapan NASA Astronotu Ellen Baker, Türkiye için “Mevcut teknolojinizi geliştirmenizi ve belki de bir gün uz

- İzmir’de bulunan Uzay Kampı Türkiye’yi ziyaret ederek astronot seçim süreci, vücudun uzayda gösterdiği değişim ve dünyanın gözlemi konularında sunum yapan NASA Astronotu Ellen Baker, Türkiye için “Mevcut teknolojinizi geliştirmenizi ve belki de bir gün uzaya astronot göndermenizi umuyorum” dedi.

Uzaya 1989-1995 yılları arasında Atlantis ve Columbia uzay mekikleriyle üç ayrı sefere giderek toplamda yaklaşık 28 gün 14 saat uzay uçuşu yapan Astronot Ellen Baker, İzmir’de bulunan Uzay Kampı Türkiye’de öğrencilerle buluştu. Baker, Küveyt’ten katılan Al-Nibras Uluslar arası Okulu, İzmir Bahçeşehir Koleji, İzmir TAKEV Koleji, İzmir Rota Koleji, Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu ve İzmir Türk Koleji öğretmen ve öğrencilerinin katıldığı sunumda astronot seçim süreci, vücudun uzayda gösterdiği değişim ve dünyanın gözlemi konularında bilgiler verdi. Baker, Türkiye’nin uzaya uydu gönderen 30 ülkeden biri konumunda olmasının hatırlatılması üzerinde “Mevcut teknolojinizi geliştirmenizi ve belki de bir gün uzaya astronot göndermenizi umuyorum” diye konuştu.

"YÜZÜNÜZÜ ŞİŞİRİYOR"

Öğrencilere astronot seçim sürecinde mülakatların oldukça zorlu geçtiğini anlatan Baker, astronot olmak için NASA’ya binlerce başvuru yapıldığını, seçim sürecinde ise bilim ve mühendislik alanında gerekli eğitime sahip olanların öncelikle tercih edildiğini belirtti. İç hastalıklarında uzmanlaşmış tıp doktoru olan Baker, uzaya ilk çıktığında vücuduyla ilgili yaşadığı değişimleri ise şöyle anlattı: “Yerçekimi çok daha az olduğu için vücut ısısı başa yöneliyor ve yüzünüzü şişiriyor. Bu durum denge algınızı da etkiliyor. Dünyaya döndüğümüzde güç ve denge kaybına uğradığımızı ve kemiklerimizin eridiğini fark ettik ancak tüm bu değişiklikler kısa süreli uzay görevlerinde kolaylıkla tedavi edilebilir şeylerdi.”

"RÜYAYMIŞ GİBİ GELİYOR"

Baker, uzaydaki dünyaya ilişkin ise şunları söyledi: “Uzaya gittiğinizde bir an bile boş vaktiniz olmuyor. Çok meşgul oluyorsunuz. Sonra pencereden bakıp dünyayı gördüğünüzde ‘Harika bir dünya ne kadar güzel bir görüntü’ diye düşünüyorsunuz. Dünyaya döndüğümüz zaman bütün uzayda geçirdiğimiz zaman bir rüyaymış gibi geliyor.” Baker, genellikle erkeklerin tercih ettiği bir meslek olan astronotluk için kız öğrencilere ise şu önerilerde bulundu: “Astronotların yüzde 20’si kadınlardan oluşuyor. Benim hem kız hem de erkek öğrencilere önerim; özellikle bilim alanlarında kariyer yapmaları. Genelde kız öğrenciler mühendislik alanlarını pek tercih etmiyorlar. O alanlarda da kendilerini geliştirebilirler.”

NASA ASTRONOTU, UZAY KAMPI TÜRKİYE’DE

NASA ASTRONOTU, UZAY KAMPI TÜRKİYE’DE

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.