Nysa Tiyatrosu Podyum Frizleri’nin açılışı yapıldı

Nysa Tiyatrosu Podyum Frizleri’nin açılışı yapıldı

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa antik kenti tiyatrosuna ait 26 friz, teşhir tanzim çalışmalarının ardından Aydın Arkeoloji Müzesinde açılışı yapılarak sergilenmeye başladı.

Aydın Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenle Nysa tiyatrosunun podyum frizleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Podyum frizleri hakkında bilgiler veren ve antik kentin daha önce 6 defa soyulduğunu ifade eden Nysa Kazı Başkanı Serdar Hakan Öztaner, “Milattan önce 50 yıllarında inşa edilmiş olan Nysa Antik Kenti, 1982 yılından itibaren koruma altına alınmaya başlamış.1995’ten 2005 yılına kadar altı kez soyguna uğramış. Güvenlik önlemlerine rağmen biz bu eserleri koruyamadık mı yoksa toplum olarak tarihi eserlerimizi sahip çıkamadık mı? Bu sorunun cevabını herkes kendi içinde sorgulamalı. Vandalizm nedeniyle kopan başların yerine heykeltıraşlarımız üretimde bulundu. Kopyalarını alarak dökümler gerçekleşti. Kopyaları antik kente konuldu, orijinalleri müzeye taşındı” dedi.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Nysa ile ilgili yapılan çalışmaların Aydın için hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Nysa Antik Kenti’nde 6 defa eserler çalınmış biz korumaya devam etmişiz. Kamyonla gelip antik kentten kıymetlerimizi çalıp gitmişler. Aslında bu bizim ayıbımız. Elimizdeki kıymetlerden habersiz olduğumuz ve onları korumayı bilemediğimizi gösteren bir durum. Halen de çok iyi koruyabildiğimizi söyleyemeyiz. Farkında olmadığımız kültür varlıklarımızla ilgili çalışma başlattık. Nysa’nın etrafa tel örgülerle korumaya alınamamış durumda. Bu sene yapacağımız projeyle Nysa’nın etrafını koruma altına alarak yolu başka yöne taşıyacağız. Antik kentinin girişi kontrollü hale gelecek” diye konuştu.

Konuşmaların ardından protokol tarafından Nysa tiyatrosu podyum frizlerinin açılışı yapıldı. Açılışın ardından Vali Köşger yetkililerden eserler hakkında bilgi aldı.

Törene Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Murat Yılmaz, Müze Müdürü Yılmaz Akkan ve davetliler katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.