Öğrencilere Devlet Garantili Staj

Öğrencilere Devlet Garantili Staj

Muğla Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında ‘İşbaşı Eğitim Programı’ protokolü imzalandı.Üniversite rektörlük toplantı salonunda gerçekleşen protokol, Rektör Prof...

Muğla Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında ‘İşbaşı Eğitim Programı’ protokolü imzalandı.

Üniversite rektörlük toplantı salonunda gerçekleşen protokol, Rektör Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Çalışma ve İş Kur İl Müdür İlyas Sarıyerli arasında imzalandı. Protokol, üniversitenin 4 fakülte, 12 Meslek Yüksekokulu, 156 bölüm ve programında okuyan 17 bin 295 öğrenciyi kapsıyor.

STAJ BOYUNCA AYDA 950 TL ALACAKLAR

Yapılan protokolün Türkiye’de ilk olduğu açıklanırken, uygulamadan yararlanacak öğrencilerin staj yaptıkları süre boyunca ayda 950 TL maaş alacakları açıklandı. Türkiye’nin diğer illerinde daha önce Türkiye İş Kurumu ile Ticaret ve Sanayi odaları arasında buna benzer protokollerin olduğu, fakat Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile İş Kur Müdürlüğü arasında gerçekleşen bu protokolün ilk olduğu açıklandı. İşverenlerin yanında staj gören öğrencilerin staj boyunca eğer alıyorlar ise burs veya kredilerinin kesilmeyeceği, iş yerinde staj gören öğrencilerin olası iş kazası ve meslek hastalığı yaşanması durumunda da İş Kur tarafından genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigorta primleri yine İş Kurumu tarafından karşılanacağı açıklandı.

17 BİN ÖĞRENCİ YARARLANACAK

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğümüz ile bundan önce de gayet güzel uygulamalar yaptık. Amacımız üniversitemizde uygulamaya dönük sektörlerde başta turizm olmak üzere diğer sektörlerde çalışacak olan özellikle ön lisans ve lisans mezunu öğrencilerimizin daha iyi yetişmelerini sağlamak üzere birlikte işbirliği yapmaktayız. Bu seferki işbirliğimizde işbaşı eğitimi programı protokolü imzalayacağız. Bu protokolün amacı, üniversitemizde yaklaşık 156 bölüm ve programda 12 Meslek Yüksek Okulu ve 4 Fakültede toplam 17 bin 295 öğrenciyi kapsayan bir protokol. Protokol kapsamında İş Kur Müdürlüğü iş yerlerinde staj yapan öğrencilerimize ayda 950 lira destek yapacak.Öğrencilerimizin stajları esnasında burslarında ve kredilerinde bir kesinti olmayacak. Öğrencilerimiz bu şartlar altında daha rahat, daha güvenli sigortaları ödenmiş bir şekilde uygulamalarını daha verimli bir şekilde yapma şansları olacak. Bazen bu uygulamalarda tam verim alınamayabiliyordu. Çünkü öğrencilerimiz işveren ile anlaşıyor, devam ediyor etmiyorlar biraz verimsiz oluyordu. Bu protokol ile öğrencilerimiz bu uygulamalara daha sıkı bağlanacaklar, kontrol edilecekler ve iş yerinde daha iyi verim alınacak ve öğrencilerimiz teorik bilgilerini daha iyi uygulayabilir hale gelecekler. Türkiye’de ilk defa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İş Kur İl Müdürlüğü arasında böyle bir protokol imzalanıyor. Diğer illerde buna benzer uygulamalar var ise de Üniversiteler ile değil, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Çalışma ve İş Kurumu arasında olmuş. Üniversite ve İş-Kur İl Müdürlüğü arasında ilk defa böyle bir protokol imzalanıyor. Biz üniversitemizin böyle bir programdan yararlanması nedeniyle son derece mutluyuz. Öğrencilerimizin yüksek düzeyde bu uygulamaya katılmalarına destek olacağız. Öğrencilerimiz bu dönemden itibaren bu uygulama kapsamına girmiş olacaklar” dedi.

İŞVERENLERE DE KATKISI OLACAK

Türkiye İş Kurumu Muğla Müdürü İlyas Sarıyerli, protokolle işverenlere de büyük katkılar sağladıklarını belirti. Sarıyerli, “İşbaşı Eğitim Programlarını normal vatandaş ve esnafımız ile Esnaf Odalarımız ve Ticaret Odalarımız ile zaten yapıyoruz. Malumunuz olduğu üzere öğrencilerimiz bu kapsamdaki yaklaşık 17 bin öğrencimiz zorunlu ya da gönüllü staj yapıyorlar. Biz dedik ki normal vatandaşlarımıza uyguladığımız iş başı eğitim programlarımızı öğrencilerimize uygulayabilir miyiz? Konuyu büyüklerimize arz ettiğimizde Ankara’dan da görüş aldık. Bu öğrencilerimiz iş başı eğitim programı kapsamına bir protokol ile alacağımızı hukuken de öğrendik. Karşılıklı hukuk bürolarımız çalıştılar. Öğrencilerimiz herhangi bir işverenin yanında gönüllü ya da zorunlu stajlarını yapmaları halinde ve bu protokol kapsamında ayda yaklaşık 950 lira, yani asgari ücreti kendilerine ödeyeceğiz. Burs ve kredileri de kesilmeyecek. Vermiş olduğumuz iş başı eğitim belgesi mevzuatımız var olduğu sürece başka bir iş yerinde çalıştıkları zaman öğrencilerimizin daha kolay iş bulmalarını sağlayacaktır. O belgesini işverene ibraz ettiği zaman o işverenimiz işverenliğinin durumuna göre sanayi sektörü ise 40 ay, diğer sektörlerimizde 30 ay boyunca SGK’ya yüzde 19’luk katılım payını ödemeyecekler. Kaç lira bunun ederi ortalama 200 Lira. Yani bu işverenlerimiz bu kardeşlerimizi istihdam etmeleri halinde ayda 200 Lira az para ödeyecekler. Yani bu da teşvik anlamına geliyor. Bu iş başı eğitim programında vermiş olduğumuz belge iş yeri kaza sigortalarını, Genel Sağlık Sigortası ve benzeri ödemelerini yapmamız nedeni ile mesleki yeterlilik belgesi yerine de geçecek. İş Güvenliği Kanunun gerekli kılmış olduğu mesleki yeterlilik yerine de geçecek. Burada kamumuz devletimiz her türlü kazanmış olacak” dedi.

Konuşmaların ardından ‘İşbaşı Eğitim Programı’ protokolü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çalışma ve İş Kurumu Muğla İl Müdürü İlyas Sarıyerli arasında imzalandı. Protokolün 2 yılık olduğu açıklanırken, süre bitiminde uzatılabileceği açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.