Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi

Korona virüsünün ortaya çıkıp insanları kırıp geçirmesiyle bir kez daha anladık ki insan hayatında sağlıktan değerli bir şey yok.

Dillere destan olan Cihan padişahı Sultan Süleyman’ın “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözü insanlığın sağlığa verilen önemi vurgular niteliktedir. Kanuni Sultan Süleyman’ın hasta yatağında söylediği söz olarak bilinen “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözünün kısaca anlamı; “Hayat, sevinç ve mutlulukla, acı ve sıkıntılarla iç içe yaşanır. Pek çok dert ve sıkıntı insanın karşısına çıkabilir. Ancak bütün bu problemler sağlık kadar önemli değildir. Tek bir nefesin bile değeri bilinmelidir. Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor’’ şeklindedir.

Değerli okurlar cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın dediği gibi her şeyin başı sağlıktır.

Pandemi sürecinde Kuşadası’ndaki yazlığımızdan Efeler’deki evimize hiç gelmedim. Gerek yürüyüşlerde gerekse aşırı hareketlerimde kalpten şikâyetlerim başlayınca Efeler’e gelerek, Aydın Devlet Hastanesinde Kardiyoloji uzmanı Sayın Osman Ufacık’a, Göğüs hastalıkları uzmanı Seval İnceçayırlı’ya ve Atatürk Devlet Hastanesi hekimlerinden Nöroloji uzmanı Metin Aydın’a muayene oldum. Hepsi de ilgiliydiler. Tahlil, ultrason, röntgen gibi tetkiklerden sonra uzun açıklayıcı anlatımları ve güven verici tavırları sayesinde hastaneden mutlu ayrıldım. Malın mülkün, paranın, mevkinin makamın, şanın şöhretin sağlık karşısında ne kadar boş olduğunu sağlık sorunu yaşayanlar daha iyi anlıyor. Allah doktorları başımızdan eksik etmesin. 

Efeler’e geldiğimde kendimi yorgun hissediyordum. O hastaneden bu hastaneye koşturmaya halim yoktu ki; imdadıma Aydın 24 Haber Genel Yayın Yönetmeni Servet Töz yetişti. Aracıyla hastane hastane dolaştırdı. Randevumu aldı. Günboyu bana refakat ederek, hastanedeki işlerimi kolaylaştırdı. Bana yardımlarını esirgemeyen Servet Beye bütün kalbimle teşekkür ediyorum. İyi ki var!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum