Ölmeye yatan Meandros (Menderes) nehri

Sayın okurlar antik dönemlerden beri Menderes Nehri Menderes ovasına can katmış ovaya bereket ve bolluk vermiş.

Menderes Nehri, Afyon’un Dinar İlçesi’nde, Suçıkan Mevkideki kaynağından başlayarak Aydın İl sınırları içinde Didim ve Söke arasındaki Dil Lagününe kadar 548 Km kadar uzanan serüveni boyunca çeşitli tarih, iklim ve tarım kültürlerine tanıklık yapmıştır.

Ama Antik dönemlerdeki işlevini ve özelliğini koruma bir yana günümüzde neredeyse nehir olarak özelliğini kaybetme noktasına gelmiştir. İnsanlığın yerleşik kültürlerinin beşiği olan bu nehir boyu uygarlıkların geçmişten miras kalan kalıntıları ve antik kentleri kurtarmak için kazılar yapılırken bu kentlerin yaşamlarına olanak sağlayan bu nehir ölüme terk edilmiştir.

Menderes Nehri batı Anadolu tarihine ve insanlık kültürüne olduğu kadar tarımada büyük katkıları olmuştur.

Tarımsal alanları sulaması ve hayvancılık için çok önemli olan nehir geçtiği yerlerde farklı bağ bahçe pamuk gibi birçok ürüne can verir.

Büyük menderes Nehri tarih öncesi yani antik dönemden başlayarak kent yerleşimleri bu nehrin etrafında varlıklarını sürdürmüşlerdir.

Aşağı ve yukarı Menderes havzası olarak bilinen bölgedeki antik yerleşimlerde kazılar günümüzde de sürmektedir.

 Tarihin yaratıcısı olan çok önemli bu nehrin kurtarılması başta devletin ve hükümetlerle bu bölgelerde yaşayan duyarlı yurttaşların görevleri olmalı. Bunun için Endüstriyel atıkların kaynağını ortadan kaldırmak o endüstriyi yok etmekten değil atıkları önleyen bir anlayışın hakim olmasından geçmektedir.

Yoksa mitolojilere konu olan çevresine hayat veren bu güzelim nehri yok oluyor.

 

Kuyucak _ Nazilli Bölgesi Çiftçilerin 14 Şubat Sevgililer günü nedeniyle Tüm ulusal Basın önünde açıkladıkları basın Bildirisini bilginize sunuyorum.

Görsel ve yazılı Basının saygıdeğer yetkilileri:

Aşk ağlatır, dert söyletir diye bir söz vardır. Hem aşığız bu topraklara, bu doğaya.. Uğruna ağlıyoruz. Bize hayat veren B. Menderes Nehri ve onun suladığı güzelim Vadi. Yaşamımızı etkilemeye başladı.Onun için dertleyiz. Ve birşeyler söylemek için burada toplandık.

Biz emeği ile geçinen çoluk çocuk, genç - ihtiyar, kadın erkek Ege Çiftçileri olarak, yıl boyunca çalışır, üretir, kendimize ve bu Ülkeye kaynak yaratırız. Ne var ki; her gelen yıl daha kötü, daha çetin şartlar getirmeye başladı. Ülkemizin ve Dünyamızın en verimli ovası, hayat kaynağımız Menderes Ovası, salını salını, dolanı dolanı akıp, Topraklarımızla kucaklaşan Menderesimiz ölüyor.. Hâlbuki bir yaşantımız vardı bizim:

Hayvanlarımıza B. Menderesin suyunu içirirdik. Zor durumda kalınca, Dinlendirip kendimiz bile içerdik. İçinden tuttuğumuz o güzelim balıklar soframızda besindi. Suladığı her meyve dillere destandı hep.. Güzelim Aydın İnciri, narenciyesi, zeytini, pamuğu, sebzesi- meyvesi büyük değerlerdi..

Ne oldu? Ne oldu şimdi.? Hayvanlarımıza bile içiremez olduk. Bize bu dertlere büründüren durumu Sağır Sultanlar bile duyuyor. Zararlarımızı görmeyen yetkili kalmadı. Yıllar var ki; yazıldı çizildi. Bilim insanları öneriler getirdi, Laboratuvarlar ölümümüze neden olan zehirleri belirlediler.. Bizler artık ölüm çizgisinin eşiğine geldik. Duyarlı birkaç STK. veya yetkili sadece duyabiliyor, görebiliyor bu korkunç olayı.. Çağdaş düşünen çiftçiler olarak, daha çok fabrikalar kurun, daha çok kazanın diyoruz. Ama geleceğimizi öldürmeyin. Bu topraklardan yararlanılamaz duruma gelindiğinde, uğruna savaşmalar bile yarar getirmeyecek.

Biz sesleniyoruz ki; Biz bu toprakları, bu doğayı dedelerimizden aldığımız gibi, tertemiz, çocuklarımıza teslim etmek istiyoruz. Bu bizim insanlık görevimizdir.

Biz; genç ölümlere sebep olan, hayatımızı olumsuz etkilemeye başlayan B. Menderes ve Vadisi'ni bu duruma getirenler utansın diyoruz.Buna karşın biz; Ona sevdalıyız.Bu Nehir, bu Vadi de bizlere sevdalı.. 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle, Tüm kamu oyuna Birbirimizin sevdasını yeniden müjdeliyoruz.. Saygıdeğer Basın- yayıncı dostlar, bu sesimizi duyuruncaya kadar görev edinmenizi sizlerden rica ediyoruz.Duysunlar görsünler artık..

Son kez söylüyoruz ve uyarıyoruz.

GÖZYAŞLARI ÜZERİNE MUTLULUKLAR KURULAMAZ.. KURDURTMAYACAĞIZ

Değerli okurlar Afyon, Denizli ve Aydın valileri yetkili belediye başkanları bu illerdeki milletvekilleri bu önemli nehri kurtarmak için elbirliği ile çalışmalı yoksa çok geç kalmış olunacak.

Bu hususta iktidar milletvekilleri başı çekerek ve gerekli bakanlıklarda faaliyet göstererek bu ölüme bir çare bulmaları hem vatan görevi hem de Menderes nehrinin kültürüne bereketine ve içinde yaşattığı canlılara hayat ve katkı verecektir.

Ama bunlarla canı gönülden uğraşacak ne geçmişde ne de günümüzde milletvekillerimiz var. Onlar sadece günü kurtarmaya bakıyorlar. Uzun yıllar Aydın milletvekilliği yapan rahmetli İsmet Sezgin ve Nahit Menteşe Rahmetli Demirel’in dediği gibi memur tayini ile uğraşmışlar bu gibi çevre duyarlığına hiç ilgileri olmamış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.