Ölüm ile geçim arasına sıkıştık

“Kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların şehirlerarası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde ya da bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda Kovid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan uygulamaya” HES kodu deniyor. Bu nedenle resmi veya sivil bir kurumlarda HES kodu soruluyor.

HES kodu, Hayat Eve Sığar mobil uygulaması, SMS ve e-Devlet sisteminden de kolayca alınabiliyor. Corona virüsü testi pozitif çıkan kimselerin belirlenmesini sağlayan HES kodu uygulaması, bulaş riskini azaltmak amacına hizmet ettiği için daha da yaygınlaştırılmasının toplum sağlığı açısından yararlı olacağını düşünüyorum. Bu yüzden kamu kurumlarında HES kodu almasını bilmeyen vatandaşlara yardımcı olacak birim oluşturulması sürece katkı sağlayacaktır.

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan tarihi Salı Pazarı’na gitmek bazıları için ürününü satışa çıkarmak, ihtiyacını karşılamak olsa da bazıları için bir alışkanlık haline gelmiştir. “Ben gelmezsem Pazar kurulmaz” diyen yaşlı insanlarımıza mutlaka siz de rastlamış olmalısınız. Bu yüzden tarihi Salı Pazarı, diğer pazarlara benzemez. Pazarın kurulduğu Hükümet Bulvarı, Gazi Bulvarı çevresindeki esnaflar kentin refleksidir. Özellikle seçim arifesinde siyasetin nabzı buralarda atar.

İşte böylesine önem arzeden, 100 yılı aşkın bir süredir kurulan tarihi Salı Pazarı’nda iki Aydınlının “HES kodu” diyaloglarına şahit oldum.

-Nerden çıktı bu hes mi püs mü dedikleri şey?

-Sende virüs var mı yok mu HES kodundan kontrol ediyorlar. Virüs varsa çarşıya pazara almıyorlar.

-Şaşırıvedin herhal sen! HES doktor mu oluvemiş, bende virüs var mı yok mu nerden bilcek? Hem bende virüs mirüs ne geze…Oganik besleniyom oganik. Zeytin yiyom, zeytinyağı yiyom. Yoğurt yiyom, incir yiyom, bal yiyom, süt içiyom. Bende virüş mü olu? Daşı sıksam suyu çıkar. Gaçın kurasıyım biliyon mu sen? Ben eski topraam, acı badılcana gıra çalmaz..

Kur’an-ı Kerim’de üzerine yemin edilen meyvelerden olan zeytin ve incirin insan sağlığına verdiği yarardan hiç şüphe duymuyorum. Taşı sıksa suyunu çıkaracak güçteki yaşlı insanlarımıza HES kodu güçlüğü çıkarılmasını doğru bulmuyorum. HES kodu kolayca edinilecek bir uygulama ama bilmeyenler için öyle mi? İğne ile kuyu kazmak gibi bir şey! Kamu kurumlarında HES kodu almasını bilmeyen vatandaşlara yardımcı olacak birim oluşturulmasını O yüzden istedim. Mesela Pazar yerlerinde, tansiyon ölçümü yapan belediye, vatandaşın HES kodu almasında pekâlâ yardımcı olabilir.

Her gün acı haberler aldığımız, çok zor günler yaşadığımız bu süreçte, Kovid 19 salgını zihin dünyamızı, yüreğimizi, ruh dünyamızı sarsan derin izler bırakıyor. Pandemi tedbirleri nedeniyle yaşanan maddi ve manevi kayıplar, mağduriyetler var. Bir tarafta can derdi, diğer tarafta iş, aş, ekmek derdi... Ölüm derdi ile geçim derdi arasına sıkışmış insanlarımız var. “Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık” deyimi sanki bu insanlarımız için söylenmiş.

Evet, virüse karşı aşı çalışmaları konusunda güzel, sevindirici haberler alıyoruz. Bilim insanlarımıza güveniyoruz. İnşallah kısa zamanda bu virüs belasından kurtulacağız. Sonra virüsün verdiği ekonomik yaraları saracağız.

Milletçe çok büyük sınavdan geçiyoruz. Gün dayanışma günü, birlik beraberlik günüdür. Devletimiz güçlüdür. Avrupa ülkeleri aşıyı paralı yaparken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşıyı vatandaşımıza ücretsiz ulaştırmayı sağlayacağız” diyerek devletimizin büyüklüğünü gösterdi.

Ayrıca biz…

“Komşusu açken, tok yatan bizden değildir” diyen İslâm Peygamberi Hz. Muhammed'in buyruğunu en çok şu günlerde uygulayacağımız bir süreci yaşıyoruz. Acıda tasada, sevinç ve mutlulukta bir olduğumuzu dosta düşmana göstereceğiz. Mutlaka ama mutlaka bu sınavın kazananı biz olacağız.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum