Ölüme yolculukta çekilen çile film oldu

Ölüme yolculukta çekilen çile film oldu

Ülkelerindeki savaş nedeniyle milyonlarca Suriyelinin Avrupa’ya kaçış hikayelerini konu alan "Yüzme Öğreniyorum" adlı filmin çekimleri, İzmir’in Çeşme ilçesinde yoğun temponun ardından tamamlandı.Suri...

Ülkelerindeki savaş nedeniyle milyonlarca Suriyelinin Avrupa’ya kaçış hikayelerini konu alan "Yüzme Öğreniyorum" adlı filmin çekimleri, İzmir’in Çeşme ilçesinde yoğun temponun ardından tamamlandı.

Suriye’deki iç savaştan kaçan sığınmacıların yurt dışına kaçışlarını konu alan "Yüzme Öğreniyorum" isimli film için, hemen hemen her gün göçmenlerin umuda yolculuğa çıktığı Çeşme ilçesi tercih edildi. Çekimleri yapılan filmin başrollerini Suriyeli kadın ’Ruksan’ karakteriyle Gönül Nagiyeva, ’Hasan’ karakteriyle de Ergun Kuyucu paylaştı. Çeşme’de, Ayasaranda bölgesindeki plaja kurulan setteki çekimler 3 gün sürdü. Günümüzde de süren sığınmacı sorununu konu alan filmde, Hasan ve Ruksan Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelmiş karı kocanın, iyi bir gelecek için botla Türkiye’den Avrupa’ya geçme hayali kurmaları ve bir grup sığınmacı ile birlikte şişme botla kaçma çabaları anlatılıyor.

“Milyonlarca Suriyeli sığınmacı aynı duyguyu yaşıyor”

Film ile ilgili bir açıklama yapan başrol oyuncusu Gönül Nagiyeva, insanların, kurbanlar ve savaşçılar diye ikiye ayrıldığını belirterek, “Bana göre insanlar kurbanlar ve savaşçılar diye ikiye ayrılır. Eğer biri mülteci haline geliyorsa hem kurban hem de savaşçıdır. Bir taraftan hayatta kalma mücadelesi, bir taraftan da gelecek kaygısıyla yaşamak çok zor. Milyonlarca Suriyeli mülteci bu aynı duyguyu yaşıyor. Bu insanlar kararlarını kendi istekleriyle değil mecburiyet karşısında veriyor” dedi.

“Botta geçen hikayemizde savaşçıyım”

Filmdeki rolünde yüz ifadeleriyle olayı anlatacağını ifade eden Nagiyeva, “Filmde, kocasıyla Avrupa’ya kaçmaya çalışan Suriyeli kadın karakterindeyim. Onun içinden ne geçiyorsa konuşmadan sadece bakışlarım ve yüz ifadelerimle anlatacağım. Filmde kocamla Avrupa’ya gitmeyi başarabilecek miyiz? Bilmiyorum, bir korku var. Ya kurban olacaksınız ya da savaşçı. Ben botta geçen hikayemizde savaşçıyım. Ne olacaksa inşallah filmde göreceğiz. Bu filmde rol almak benim için çok büyük sorumluluk hem de gurur verici” diye konuştu.

"Büyük bir heyecanla oynuyorum"

Oyunculardan Ergun Kuyucu da, "Suriyelilerin yaşadığı trajedi, dünya çapında utanç verici bir durum. Filmin yapımcısından teklif geldiğinde senaryoyu okudum ve çok beğendim. Suriyelilerin Avrupa’ya kaçarken öldükleri haberlerini okuduğumda oradaki babaları, kocaları düşünürdüm. Çünkü doğu erkeğinin sorumlulukları var. Çünkü kadın geri planda olduğu için böylesi zor durumda erkek yokken de olmak zorundadır. Acaba haleti ruhiyeleri ne durumdadır diye merak ederdim. Bu proje önüme geldiğinde çok hoşuma gitti. Öyküde Hasan adında Suriyeli karakteri oynuyorum. Suriyelilerin başına gelen acı olaylar bizim başımıza da gelebilirdi. Biz de kaçmak zorunda kalabilirdik. Bu yüzden büyük bir heyecanla oynuyorum" şeklinde aktardı.

"Türkiye göç yollarında birinci durak olmuştur"

Filmin Yönetmeni ve Senaristi Serpil Altın ise şöyle konuştu:

"Yüzme Öğreniyorum filmimiz bir göç hikayesidir. Yönetmen olarak bu hikayeyi seçme sebebim; öncelikle evrensel bir hikaye olması, yaşamımızın içinde, gözümüzün önünde gerçekleşen ve kayıtsız kalmamamız gereken bir insanlık hikayesi olmasıdır. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş nedeniyle Suriyeli vatandaşlar ülkelerinden göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç yollarında her daim Avrupa ve Asya arasında köprü vazifesi görmüş olan Türkiye, birinci durak olmuştur. Bu filmle Türkiyeli bir kadın yönetmen olarak gözümüzün önünde gerçekleşen bu umuda yolculuk hikayelerinden birine, bir kahraman üzerinden dikkat çekmek derdindeyim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.