Şerif KUTLUDAĞ

Şerif KUTLUDAĞ

Özdemir Bayraktar & İzzet Begoviç & Sami Kohen

“Yiğidi öldür fakat hakkını teslim et!..” diyen halk arasında meşhur bir sözümüz vardır.

Başlıkta üç yiğit insanın isimlerini verdim:

19 Ekim 2021 günü toprağa verilen, Özdemir BAYRAKTAR; İnsansız Hava Aracı Sistemleri –BAYKAR-Yönetim Kurulu Başkanı "Milli Teknoloji Hamlesi'ne hayalleriyle, gayretleriyle, mücadelesiyle yön veren özel bir insan.

19 Ekim 2003’te vefat eden Aliya İZZETBEGOVİÇ: Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, siyaset adamı ve düşünür. 

18 Ekim 2021 günü vefat eder, yine bir Ekim ayında doğmuş olan Sami KOHEN: 67 yıl aralıksız Milliyet Gazetesinde köşe yazıları yayınlanan bir yazar.

Özdemir BAYRAKTAR, İHA ve SİHA’ların öncü ismi ve fikir babası. Yaşamını SİHA’lara vakfetmiş bir insan. Türkiye Cumhuriyeti son yıllarda terörle olan mücadelesindeki başarısın ardındaki etkenlerden birisi işte bu İHA ve SİHA teknolojisine sahip olması ve kullanıyor olmasıdır. Türkiye Suriye’de, Libya’da, Karabağ’da dediğini yaptırabildiyse, Mavi Vatan konusunda Fransızlar başta olmak üzere tehditlere papuç bırakmadıysa, masada olabilme gücünü kazandıysa bunun da arkasında İHA ve SİHA teknolojisini görüyoruz. Özdemir Bayraktar ve oğulları, Selçuk, Hakan ve Ahmet’le birlikte oluşturdukları insansız hava araçları teknolojisi sayesindedir.

Bu konuda daha geniş bilgi edinmek isteyenlere Yalçın Bayer’in “Çevremiz Casus Dolu” başlıklı yazısını okumalarını tavsiye ederim.

Özdemir BAYRAKTAR’ın hayata dair sözleri:

-Nefsin izzeti yoktur ancak yaptığın işin vardır

-Hakkı üstün tutmak yaşam gayemizdir

-Birilerinin yurt dışına bağımlı olma zorunluluğu, milletimize olan sorumluluğumuzun önüne geçemez.

-Ülkemiz İHA teknolojilerinde tam bağımsızlık ve dünya liderliği hedefine ulaşana kadar çalışmalarımız tüm varlığıyla durmaksızın devam edecek.

-Ülkemiz için insansız uçağı ilk yapan bizler olmalıyız, çünkü Türkiye'nin buna ihtiyacı var, güçlü ordu güçlü Türkiye gerekiyor coğrafyamızda.

-Osmanlı fethettiği topraklardan gençleri alır yetiştirir sonra yeniçeri yapardı.

Amerika şimdi bize yetiştirtiyor. Tam iş yapacakları zaman gençlerimiz gidip oraya hizmet ediyor.

Aliya İZZETBEGOVİÇ, Tito sonrasında parçalanan Yugoslavya’da iç savaş başladığında Boşnakların lideri, öderi ve fikir babası olarak verdiği mücadeleyle dünyada saygınlık kazanmış, “Bile Lider” sıfatıyla anılan özel bir insan. Bugün Saray Bosna varsa, Bosna Hersek varsa onun sayesinde. İşte onun meşhur sözlerinden bir kaçı:

“Bizi toprağa gömdüler fakat tohum olduğumuzu bilmiyorlardı.”

“Ve her şey bittiğinde, hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”

“Biz de zalimlerden olursak, zulme karşı savaşmamızın bir anlamı kalmaz.”

“Her şeye kadir olan Allah`a yemin ederim ki köle olmayacağız.”

“Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.”

“Din hurafeleri yok etmezse, hurafeler dini yok eder.”

 “Kur'an edebiyat değil, hayattır; dolayısıyla O'na bir düşünce tarzı değil, bir yaşama tarzı olarak bakılmalıdır.”

“Bir kelimeyi hiç aklınızdan çıkarmayın: Devlet. Devletin ne kadar önemli olduğunu hepimiz idrak etmeliyiz. Devletsiz bir millet boşluğa düşer, rüzgarda savrulup gider.

“Hayat inanan ve salih ameller işleyenler dışında hiç kimsenin kazanamadığı bir oyundur.

Sami KOHEN, Abdi İpekçi’nin davetiyle 1954’ten bu yana –benim doğduğum yıl- Milliyet’te diplomasi ve dış politika konularında haber ve yazılara imza atan, Türk basınını ilk kez dış haberler sayfasıyla tanıştırmış olan bir yazardır. 70 yıla yaklaşan yazarlık sürecinde de sadece dış politika yazarak da kendi alanında bir rekora imza atmıştır.

İstanbullu Yahudi bir aileye mensup olan Sami Kohen’in cenazesi 21 Ekim 2021 Perşembe günü Neva Şalom Sinagogu’nda düzenlenecek olan törenin ardından Musevi Mezarlığında toprağa verileceği bilgisi açıklandı.

Sami Kohen,  12 Ekim 2020’de  “Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü”ne layık görülür. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, törende, Sami Kohen’in 70 yılını gazetecilik ve dış politikaya adamış duayen bir isim olarak takdim ederken, “Üniversite yıllarımızda da genç bir diplomat adayıyken, diplomat olmak isteyen öğrenciyken de yakından izlediğimiz bir uzman. Sami Kohen eskimeyen bir marka” ifadelerini kullanır.                                       

Kohen ise, konuşmasında aldığı bu ödülden duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Bugün hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum. Aldığım bu ödül, benim meslek hayatımı taçlandıran en büyük ödüldür” demişti. Kohen, bir taraftan mesleğini yaparken, bir yandan da Türkiye’ye hizmet etmiş olmanın ömrü boyunca kendisini çok mutlu ettiğini kaydederek, “Bugün aldığım bu ödül çalışmalarımın bu şekilde takdir gördüğünü göstermesi açısından benim için çok anlamlıdır” ifadelerini kullanır.

Üç isme de baktığımızda her birisi kendi alanına ömrünü adamış insanlar. Bu adanmışlık sayesindedir ki alanlarında başarılı olmuşlar ve isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır çalışma alanlarına.

Bir kere daha “Yiğidi öldür fakat hakkını teslim et!..” sözünü tekrarlayarak noktalıyoruz bugünkü yazımızı

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.