Pasad’tan Sektöre Duyuru

Pasad’tan Sektöre Duyuru

Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (PASAD), Hazine Müsteşarlığı’nın ‘Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde yaptığı acentelik sözleşmelerini düzenleyen madde ile ilgili bir duyuru yaptı.PASAD’tan yap...

Profesyonel Sigorta Acenteleri Derneği (PASAD), Hazine Müsteşarlığı’nın ‘Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nde yaptığı acentelik sözleşmelerini düzenleyen madde ile ilgili bir duyuru yaptı.

PASAD’tan yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: “Hazine müsteşarlığının 16/01/2016 tarihinde sigorta acenteleri yönetmeliğinde yaptığı ve 16/07/2016 tarihinde yürürlüğe giren değişikliklerden biri de ACENTELİK SÖZLEŞMELERİ’ni düzenleyen 15’inci maddede yapılan değişikliktir. Getirilen yeni şartlar sektörün emekçileri olan acente camiasının bugüne kadar uğradığı haksızlıkları ve mağduriyetleri bir nebze olsun gidermeye yöneliktir.

Yeni düzenlemeyle getirilen değişikliklerden belki de en önemlisi, acente komisyonları ve fesihleri konusundaki değişikliktir. Buna göre artık sigorta şirketleri acente komisyonlarında yapacakları değişiklikleri ve acente fesihlerini 3 ay önceden bildirmek zorundadır.

Süreye uyulmaksızın yapılacak fesihler ise haklı sebeplere dayanılarak yapılabilecektir.

Haklı sebeplerle yapılacak fesihler konusunda biz acente kuruluşları olarak sigorta şirketlerinin yanındayız.

Ancak yasada kastedilen haklı sebeplerin aşağıda yazılı maddeler olduğu ve bunların dışında bir haklı sebep olamayacağı görüşünü taşıyoruz. Ayrıca sözleşmelerde muhakkak bulundurulması gerektiğine inandığımız maddeler, ana başlık ve detayları şeklinde aşağıdaki gibidir;

A. HAKLI SEBEPLER

1-Acente sigorta şirketine olan borcunu ödemezse,

2-Acente hasarlı işe poliçe keserse,

3-Acente yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hüküm giymişse,

4-Acentenin acentelik yapma yetkisi kaldırılmışsa yani levha kaydı silinmişse,

5-Acente mesleki faaliyetten men edilmişse, Haklı sebep olabilir.

B. YASALARIN SAĞLADIĞI HAKLARIN KORUNMASI

Acente sözleşmeleri hiçbir şekilde, TC. Kanun ve Yasalarının ve ilgili Kurumlarının, acenteye verdiği ticari ve hukuki hakları, engelleyici, kısıtlayıcı, yasaklayıcı kural ve şartları içeremez.

C. HAKSIZ REKABETİN ENGELLENMESİ

Acente Sözleşmelerinde, Sigorta Şirketlerinin dağıtım kanaları arasında haksız rekabet yaratacak (farklı fiyat, farklı komisyon vs gibi) uygulama yapamayacağı muhakkak belirtilmelidir.

Beklentimiz, yukarıda belirttiğimiz acentenin en temel hakları olan bu maddelerin sözleşmelerde bulunma şartının sağlanmasıdır.

Ancak bazı sigorta şirketlerinden gelen, yeni yönetmeliğe uygun hale getirmek için düzenlediklerini iddia ettikleri acente sözleşmelerine baktığımızda gördük ki; h/p dengesi bozukluğundan tutun da bankalarla rekabete girilemeyeceğine kadar pek çok madde HAKLI SEBEP olarak yeni sözleşmelerde yer almaktadır. Bir ticari kuruluş olarak acentelerin ticari ve hukuki haklarını kısıtlamaya yönelik birçok madde de yine bu yeni sözleşmelerde bulunduğu gibi, haksız rekabeti önleyici şartları da içermemektedir.

PASAD olarak yasayı sulandırmaya yönelik bu gibi sözleşmelere karşı olduğumuzu, yasanın kastettiği maddelerin dışına çıkılmasının adaletsiz bir uygulama olduğunu bir kez daha kamuoyu önünde hatırlatırız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.