Pastanede hayat kurtaran müdahale

Pastanede hayat kurtaran müdahale

Manisa’da bir aile hekimi, sağlık ocağının karşısında bulunan pastanede kalp spazmı geçiren hastasına ilk müdahaleyi yaparak hayatını kurtardı.Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki 8 No.lu Aile Sağlığı Mer...

Manisa’da bir aile hekimi, sağlık ocağının karşısında bulunan pastanede kalp spazmı geçiren hastasına ilk müdahaleyi yaparak hayatını kurtardı.

Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki 8 No.lu Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak görev yapan Dr. Tanju Şentürk, 22 Haziran tarihinde sabah saatlerinde kendisini telefonla arayarak kalple ilgili şikayetlerini anlatan hastası Haydar Arslan’a yaptığı ilk müdahale ile hastasının hayata tutunmasını sağladı. Hastasının hayatını kurtaran Aile Hekimi Dr. Tanju Şentürk, Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım tarafından çalıştığı kurumda teşekkür belgesi ile ödüllendirildi.

Yaşadıkları olayı anlatan Dr. Tanju Şentürk, “Daha önceden takibimizde olan hastamız Haydar Bey sabah beni telefonla arayarak göğsünde bir ağrı şikayeti olduğundan bahsetti ve terlemeye başladığını söyledi. Ben derhal bir ambulans çağırarak hastaneye gitmesini söyledim. Çünkü daha önceden stentliydi ve kardiyak problemleri vardı. Ancak tamam diyerek kapattıktan sonra tekrar aradı, ‘ben geliyorum’ diye. Gelmemesi gerektiğini söyledim ama camdan baktığımda aşağıdaki kafeteryanın orada kendisini gördüm ve koştum. Gerçekten ciddi bir göğüs ağrısı ve ölüm korkusu vardı hastada. Ciddi terliyordu, tansiyonu düşüktü hemen müdahalemizi yaptık. Bu arada biz de 112’yi arayarak ambulans istedik. Kendi özel hekimini bildiğim için hastaya müdahaleyi yaptıktan sonra oraya yönlendirdik. Aslında hastamızı stabil ettik biz. Stabil ettikten sonra gönderdik. Durumu iyiydi gönderdiğimizde. Orada da gerekli müdahaleleri yapılmış. Eski stentinde bir daralma olduğu, ön tarafında daha ciddi bir daralma olduğu tespit edilmiş. İkinci bir stent takıldıktan sonra şimdi sapasağlam yanımızda duruyor” dedi.

Kalp spazmı geçiren Haydar Arslan’a yaptığı müdahaleyi de anlatan Dr. Şentürk şunları söyledi:

“Öncelikle kan dolaşımını kontrol ettikten sonra kan sulanmasını sağlamak için aspirin çiğnettik ve bir Karum ilave ettik kullandığı ilaçlara. Damar yolunu açtık, sakinleştirdik, konuştuk ambulansa verdik ve gönderdik.”

Aile hekiminin yaptığı ilk müdahale ile hayatının kurtulduğunu kaydeden Haydar Arslan ise Aile Hekimi Tanju Şentürk’e teşekkür etti.

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Engin Yıldırım ise “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak her ne kadar birinci basamakta sadece koruyucu sağlık hizmetleri olarak hizmet veriyor olsak da bu olayda da olduğu gibi yıllardır hastasına vakıf, hastasını bilen bir hekim arkadaşımızın kendisine gelen ilk çağrıda doğru bir şekilde yönlendirip, hastasını takip edip sonrasında ilk müdahaleyi yapmış olması ve en önemlisi de hastamızın bu durumdan memnuniyetini dile getiren dilekçesi üzerine hem hekimimize hem de vatandaşımıza duyarlılığından dolayı teşekkür etmek için bir araya geldik. Burada önemli olan şu; bizim aile hekimliğinde hep vurguladığımız, hekimin hastasına vakıf olması. Burada hekimimiz hastasının önceden geçirmiş olduğu kalp hikayesini biliyor, stent hikayesini biliyor. Hastayı takip ediyor, ilk müdahalesini yapıyor, 112’yi buraya davet ediyor ve sonrasında da önceden uzman anlamında tedavisinin devam ettiği hastaneye naklini sağlıyor. Hastamızın şifasına bir şekilde vesile olmuş oluyor. Bizimle birlikte hizmet veren hekimlerimiz adına doktor Tanju Bey’e teşekkür etmek istiyorum. Bu almış olduğu hizmetten duyduğu memnuniyeti bizimle paylaşan değerli vatandaşımız Haydar Bey’e bu konuda farkındalık oluşturduğu için ve haberdar ettiği için çok teşekkür ediyorum” diyerek Dr. Tanju Şentürk’e teşekkür belgesi ve çiçek takdim ederken, Haydar Arslan’a da duyarlılığından dolayı çiçek takdim ederek teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.