Mehmet KIZILASLAN

Mehmet KIZILASLAN

Patlattınız Beni Belediye Başkanları

Öncelikle, Merhum başbakanımız Adnan menderesin Anıt heykelinin açılışı için, Sizleri tebrik ediyorum ve Allah sizden razı olsun diyorum.

Ama bu büyük eylemin, bu büyük hizmetin yanında, size katılmadığım Tepe kafeteryanın açılışı ve işletmeciliğini Belediyenin yapacağını öğrendiğim için sizinle aynı fikirde değilim size katılmıyorum ve müsaadenizle sizleri eleştireceğim.
 
Daha önceki bir yazımda,
Belediyeler kasap dükkanı açmazlar, Et Entegre tesisi kurarlar. Tüm kasaplara ucuz et dağıtarak tüketiciyi korurlar.
Belediyeler fırın açmazlar, Un Tevzi üniteleri kurarlar. Tüm fırınlara ucuz un dağıtırlar, garibanın ekmeğini ucuz almasını sağlarlar. Demiştim.
 
Şimdi de Belediyeler tostçu dükkânı, kafeterya açmazlar diyorum.
Neden mi?
Tostçuluk yapan işletmeler küçük işletmelerdir. Belediyeler onların kazancına göz dikip, rekabet edeceklerine, Büyük düşünürler Öğrencilerin part taym çalışabilecekleri fabrika binaları yaparlar işletmecilere kiraya verirler. Öğrencilerin gelirlerinin artmasına katkıda bulunurlar da ondan diyorum.
Belediye olarak yanı başındaki dükkânlara işletmecilere kiraya vereceksiniz. Sizin kira gideriniz olmayacak. Çalışanınızı asgari ücretle belediyeden karşılayacaksınız. Ve kiracınızla rekabet edeceksiniz.
Bir bakınız o bölgede onlarca tostçu var. Hepsi de kıt kanaat geçiniyorlar. Bazıları kiralarını karşılayamıyorlar kapatıp gidiyorlar. Yazık, yaptığınızı sokaktaki sıradan vatandaş yapmaz, yapamaz.
Sizler ki bulunduğunuz mevkilerde büyük düşünmesi gereken, çaplı işler yapması gereken insanlar olmak zorundasınız.
Sizlere acıyorum, size akıl verenlere ise kızıyorum. Size akıl verenler bu tür işlere soyunduranlar, sizlerin aleyhinize çalışıyorlar. Onların sayesinde sizler seçilemez hale geleceksiniz.
Hayırlı olsun vatana millete, tostçu dükkanı kafeteryalarınız.
 
Bu şehir batıyor. Hiç biriniz hala, Fabrika binaları yapıp şehir dışından gelip yatırım yapacak ve şehrimizden, 100 işsize, iş verecek müteşebbise bir liraya kiraya vermeyi düşünemediniz yazık ki ne yazık.
Sizin yaptığınız bu tostçuluğu, sıradan küçük esnaflar yapıyor. Sizler büyük düşünmek büyük projeler yapmak zorundasınız.
Küçülüyorsunuz, esnafın, vatandaşın gözünde küçülüyorsunuz. Bunun için üzülüyorum. Sizin adınıza yerlere giriyorum. Bu yaptığınız belediyecilik değil. Bu yaptığınız esnafınızın, küçük esnafınızın ekmeğine göz dikmektir. Onlarla rekabet yapacağınız için, onların kapanmasına sebep olmak demektir.
Bunun adına haksız rekabet denir. Bunun adına, adaletsizlik denir. En kötüsü onların gözünde küçülmek demektir.
 
Yazımın buraya kadar olanını davetinize icabet etmeden yazdım. Bundan sonraki bölümünü de oradan döndükten sonra yazıyorum.
Kafeteryanın açılışına katılmadım hemen yanındaki kafeteryadan 3 çay içerek izledim. Ama Heykelin açılışında oradaydım.
Konuşmanızda Kafeteryanın bedelinin 250 000 TL olduğunu söylediniz.
Aynı parayla, iki tane 400 er metre kare hangar yapar ve şehirlerarası ilan vererek öğrencilerin boş zamanlarında çalışabilecekleri işleri kuran, müteşebbisler arardım.
Ve derdim ki kirası bir lira. Yeter ki burada 100 e yakın öğrenci boş zamanlarında çalışsın derdim.
 
 Haksız rekabet ediyorsunuz dedim. Yan taraftaki yine size ait olan kafeteryanın kirası 5000 TL ve o işletme 8 ay çalışıyor. Bu da demek ki aylık kirası 7 500 TL demektir.
Bu işletmeci çayı 1 TL den,  Tostu 4 TL den satacak. Siz ise belediye olarak çayı 75 kuruştan, tostu 3.5 TL den satacaksınız.
Doğru mu sizce?
Adil olduğunuzu mu zannediyorsunuz?
Sizin işlettiğiniz kafeteryanın bahçesine belediyenin elemanları hazır çimler koyacak çiçekler dikecek. Kiraya verdiğiniz kafeteryanın bahçesine kiracılarınız bakacak.
Makul bir fikir mi?
İnşallah hemen yanındaki tüm kafeteryalar kiralarını ödeyebilecek durumda kalırlarda kiralarınızı toplarsınız.
Ey başkanım. Orada da “Heykelin açılışı için tebrik ediyorum, ama kafeterya için sizi eleştireceğim” demiştim kulağınıza.
Dost acı söyledi yine.
Kasap ve fırıncılığa soyunan Belediye başkanı da, Tostçuluğa soyunan sizde dinlemiyorsunuz beni.
Zurnanın son deliği olmadığımızı, Belediyeciliğin bu olmadığını ileride göreceksiniz. Ama çok geç olacak.

Rabbim sizi doğruları göstermeyen danışmanlarınızdan, kılavuzlarınızdan korusun

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.