Polonya’da yerel seçimlerin galibi iktidar partisi PiS

Polonya’da yerel seçimlerin galibi iktidar partisi PiS

Yerel seçimler için dün sandık başında olan Polonya’da seçimlerin galibi iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) oldu.Polonya’da yerel seçimler sona ererken resmi olmayan sonuçlar açıkladı. Ülkedeki...

Yerel seçimler için dün sandık başında olan Polonya’da seçimlerin galibi iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) oldu.

Polonya’da yerel seçimler sona ererken resmi olmayan sonuçlar açıkladı. Ülkedeki 16 idari bölge meclisinin 9’unu iktidar partisi Hukuk ve Adalet Partisi PiS kazanırken, 7 idari bölge meclisinde ise ana muhalefet partisi Vatandaş Platformu (PO) ile Modern Parti’nin (Nowoczesna) oluşturduğu Vatandaş Koalisyonu (Koalicja Obywatelska) adayları çoğunluğu elde etti. Ülke genelinde yapılan değerlendirmede PiS köylerde ve küçük şehirlerde galip gelirken, Vatandaş Koalisyonu’nun büyükşehirlerde elde ettiği zafer ise dikkat çekti.

“Vatandaş Koalisyonu” sürpriz yaptı

İlk sonuçlara göre PiS bölge meclislerinde yüzde 32,3, Vatandaş Koalisyonu 24,7 oy aldı. Polonya Halk Cephesi Partisi (PSL) ise yüzde 16,2 ile bölge meclislerinde üçüncü sırayı alan parti oldu. 30 milyon 200 bin seçmenin kayıtlı olduğu ülkede seçimlere katılım oranı yüzde 51,3 olurken köylerde ve küçük şehirlerde PiS’in, büyük şehirlerde ise Vatandaş Koalisyonu’nun yüksek oy alması dikkat çekti.

Krakow ve Gdansk ikinci tura kaldı

47 bin il, ilçe ve belde belediye encümeni ile 2 bin 500 belediye başkanının belirlendiği seçimlerde başkent Varşova, Lodz, Wroclaw ve Poznan gibi büyükşehirlerde Vatandaş Koalisyonu’nun belediye başkan adayları ilk turda seçildi. İlk turda seçilebilmek için hiçbir adayın yüzde 50’yi alamadığı Krakow ve Gdansk şehirleri başta olmak üzere diğer ilçe ve beldelerde ise seçimler 4 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilecek ikinci tura kaldı.

2019’a ışık tutacak

Ülkede dün düzenlenen yerel seçimler 3 yıldır iktidarda olan milliyetçi-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ile ana muhalefet partisi Vatandaş Platformu (PO) ve müttefiki Modern Parti (Nowoczesna) arasındaki mücadelenin de yansıması oldu. Son bir kaç yıldır toplumun oldukça kutuplaştığı Polonya’da seçim sonuçlarının önümüzdeki dönem ülke siyasetine de ışık tutacak. 2019 Mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri, 2019 sonbaharındaki parlamento seçimleri ve 2020 yazında gerçekleşmesi beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yerel seçimler, halkın ülkedeki Avrupa Birliği yanlısı siyasi partiler ile muhafazakar yönetime olan desteğine ilişkin bir anlamda test niteliği taşıyordu. Seçimlerin resmi sonuçları ise yarın ya da Çarşamba günü açıklanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.