Prof. Dr. Mürsel Özdoğan İle ADÜ Rektörlük Seçimlerini Konuıştuk

Prof. Dr. Mürsel Özdoğan İle ADÜ Rektörlük Seçimlerini Konuıştuk

Adnan Menderes Üniversitesi 30 Ekim 2014 tarihinde yapılacak olan Rektörlük seçimlerine hazırlanıyor. Rektör adaylarından Prof. Dr. Mürsel Özdoğan ile seçimleri konuştuk.

AYDIN 24 HABER ÖZEL

Adnan Menderes Üniversitesi 30 Ekim 2014 tarihinde yapılacak olan Rektörlük seçimlerine hazırlanıyor. Normal şartlar altında, rutin bir eylem olarak görülebilecek rektörlük seçimleri, bu kez çok farklı geçeceğe benziyor. Bu farklılığın pek çok sebebi var. İşte tüm bunları, Rektör adaylarından Prof. Dr. Mürsel Özdoğan ile konuştuk.

AYDIN 24 HABER : Sayın Özdoğan, üniversitemizin kuruluşundan beri görev yapan bir akademisyen olarak bu seçimlerin önceki seçimlere göre farklarını sıralayabilir misiniz?

Prof. Özdoğan: Bu seçimleri, önceki seçimlerden ayıran en önemli özellik aday sayısının fazlalığı olsa gerek. Şu anda 10 aday var ve seçimlerden önce bu sayı daha da yükselebilir.

AYDIN 24 HABER: Sizce bu aday fazlalığının sebebi nedir?

Prof. Özdoğan: Bu konuda spekülasyona girmek ne kadar doğru bilmiyorum ancak bazı sebeplerden bahsetmek mümkün. Öncelikle, aday sayısındaki fazlalığı üniversitenin gidişatından memnun olmayanların fazlalığına bağlamak mümkün. Bunu şimdiki ya da geçmiş yönetimleri suçlama anlamında söylemiyorum ancak üniversitemizin içinde bulunduğu durumdan rahatsız olan pek çok akademisyen var. Bu akademisyenlerin çoğunluğu da üniversitenin sağlıksız olarak çok fazla büyüdüğünü ve bu durumun da pek çok yapısal (altyapı ve öğretim kadrosu ile ilgili) sorunları da beraberinde getirdiğini düşünüyor. Aday fazlalığının diğer sebepleri, içinde bulunduğumuz siyasi konjonktür veya tamamen kişisel sebepler olabilir.

Benim adaylık sürecim de gidişattan rahatsız olan ben ve benim gibi akademisyen arkadaşlarımızın bir araya gelmesiyle başladı. Biz öncelikle farklı fakültelerde görev yapan değerli akademisyen arkadaşlarla bir araya gelerek, sorunlarımızı tartışmaya başladık ve bu süreçte rektörlük adaylığımız şekillendi. Ancak ben rektör adayı olarak ortaya çıkmadım. Biz ekip olarak ortaya çıktık ve sürecin sonunda ekip arkadaşlarım benim adaylığımda hemfikir oldular. ADÜ çok büyük bir üniversite ve dağınık kampüs yapısından dolayı yönetilmesi de zor bir üniversite. ADÜ ancak çok iyi bir ekiple yönetilebilir. Ben böyle bir ekibe sahip olduğumu düşünüyorum.

AYDIN 24 HABER: Üniversitenin sağlıksız büyümesinden kastınız nedir? Siz rektör olursanız bu sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Prof. Özdoğan: Üniversitemiz kuruluş olarak dağınık bir yapıya sahip. Bu durum Merkez Kampüs dışındaki kampüslerin göz ardı edilmesine sebep olmuş. Bu kampüslerin sorunları tam olarak çözümlenemeden yeni kampüslerin açılması sorunları çığ gibi büyümesine yol açmış. Bir süre daha böyle giderse, kampüsler artık yönetilemez hale gelecek.

Ben ve çalışma arkadaşlarımın önceliği, plansız büyümeyi durdurup mevcut sorunların çözümüne odaklanmak olacak. Çünkü mevcut sorunları çözmeden daha fazla büyümek sorunları içinden çıkılamaz hale getirecek. Bu aşamadaki ilk hedefimiz mevcut altyapı sorunlarını gidermek olacak. Hem Merkez hem de diğer kampüslerimizdeki altyapı sorunları üzerinde çalışıyoruz. Bu kampüslerdeki çalışma arkadaşlarımızla devamlı irtibat halindeyiz. Kampüslerin eksikliklerini not ediyoruz. Yasal düzenlemeler çerçevesinde bu eksiklikleri gidermek için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz.

Ayrıca öğretim elemanı eksikliği de diğer önemli bir sorun. Sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi düşük ücretler üniversitelere eleman gelmesinin önünde bir engel. Ancak bu konuda hükümet düzeyinde yapılan bir çalışma var. Üniversitemiz açısından bakarsak, kaliteli öğretim elemanı çekmeye gayret etmeliyiz. Durmadan yeni fakülteler ve bölümler açarak öğrenci sayımızı arttırıyoruz ancak bu kurumları dolduracak öğretim elemanı sıkıntısı içindeyiz. Bu güzel ilde yaşamak, çalışmak isteyecek pek çok akademisyen olduğuna inanıyorum. Eğer üniversitemizde kurumsal huzuru ve barışı sağlar, altyapısal sorunları çözersek, ADÜ bir cazibe merkezi olabilir.

AYDIN 24 HABER: Aydın’da Üniversitenin halktan kopuk olduğuna dair bir inanç var. Siz böyle olduğunu düşünüyor musunuz? Bunu aşmak için projeleriniz var mı?

Prof. Özdoğan: Böyle bir imajın varlığı yadsınamaz. Bu tüm ADÜ çalışanlarını rahatsız eden bir durum. Biz ekip arkadaşlarımızla bunu nasıl aşabiliriz diye konuştuk. Sonuçta bir koordinasyon ofisi kurma fikri gelişti. Bu ofisi rektörlük bünyesinde ya da şehir merkezinde kurabiliriz. Hayvancılıktan tarıma, sanayiden sağlığa kadar vatandaşlarımızın sorunlarını iletebilecekleri ve bu sorunları ilgili birimlere aktaracak, daha doğrusu vatandaşlarımızın muhatap bulmasını sağlayacak bir ofis, bu sorunun aşılmasında ilk adım olabilir. Ayrıca sanayide ara eleman yetişmesine katkıda bulunacak meslek eğitim kursları açmak ve akademisyenlerin kentin sorunlarına çözüm getirecek projeler hazırlamasını teşvik edecek önlemler almak da hedeflerimiz arasında.

AYDIN 24 HABER: Yerel basında adayların bazıları hakkında oldukça ciddi iddialar var. Siz bu konuda bir yorumda bulunmak ister misiniz?

Prof. Özdoğan: Biz de ekip olarak bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Öncelikle şunu belirteyim ki bu iddiaların bir kısmı yetkili makamları ilgilendiren konular.  Bu konuda yorum yapmak doğru değil. İkinci olarak, bu iddiaları diğer adayları yıpratmak için seçim çalışmalarımız da kullanmamaya özen gösteriyoruz. Biz ADÜ nasıl daha iyi bir üniversite yapabiliriz onun üzerinde düşünmeye, yeni projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu yaklaşımımızın da seçimlerde oy kullanacak akademisyen arkadaşlarımızın nezdinde de karşılığını bulacağına inanıyoruz. 

028-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum