Profesörden ‘Lastik Ayakkabı’ Tepkisi

Profesörden ‘Lastik Ayakkabı’ Tepkisi

Ermenek’te maden faciasında hayatını kaybeden oğlunun cenazesindeki lastik ayakkabılı görüntüsü ile gündeme gelen Recep Gökçe ile ilgili basında çıkan haberlere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz tepki gösterdi.

- Ermenek’te maden faciasında hayatını kaybeden oğlunun cenazesindeki lastik ayakkabılı görüntüsü ile gündeme gelen Recep Gökçe ile ilgili basında çıkan haberlere Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz tepki gösterdi. Açıkgöz, bilim insanı olarak, basında yazanların, demeç verenlerin ve konuşanların lastik ayakkabı çağını yaşamayan kişiler olduğunu söyledi.

Lastik ayakkabı ve takunya ile basının karşısına çıkan Namık Açıkgöz, “Ermenek’teki olaydan sonra çocuğunun cenazesinde fotoğrafını gördüğümüz Recep amcanın ayağındaki lastik ayakkabı bizim yüreğimize, Türkiye’nin de gündemine oturdu. Böyle bir facianın arkasından başka bir insani hikayenin, başka bir dramın ortaya çıkması vesilesi ile bir Türk aydını olarak konuyu gündeme taşımak istedim. Lastik ayakkabı Anadolu insanı için bir lüks ve çağ atlamayı ifade eder. Basında yazanlar, demeç verenler, konuşanların çoğu lastik ayakkabı çağını yaşamamış insanlar. Ben 15 yaşıma kadar, yani lise birinci sınıfa kadar lastik ayakkabı çağını yaşamış bir insanım. Bu halkın lastik ayakkabıdan önceki bir çağı vardır. O da tek parti döneminde bugün camilerimizde abdest alırken giydiğimiz takunyadır ve takunya dağda bayırda giyilirdi. 1950’lerde Demokrat Parti zamanında açılan fabrikalar vardı ve bunlardan birisi de Ermenek’te açılmıştır ki Doğu Anadolu’da bu ayakkabılar Ermenek ayakkabısı diye bilinir. Aslı İsveç cizlavet fabrikasına izafe edilmektedir. Lastik ayakkabı Anadolu halkı tarafından bugün hala giyilmektedir. Daha düne kadar takunyadan lastik ayakkabıya geçiş onlar için bir refah ve mutluluk seviyesi idi. Ne yazık ki bugün bu olay bir trajedi haline gelmiştir. Recep amca da 1950’lerde takunyadan lastik ayakkabı çağına geçti. Recep amca ve Recep amca gibiler 1960’larda donup kalmışlar. Hiç kimse suçsuz olduğunu iddia etmesin. Bugün lastik ayakkabı üzerinden her türlü muhalefet yapmaya kalkanlar, şunu bilmelidirler ki, ilk taşı hiç günah işlememiş olanlar atsın. Hepimiz burada suçluyuz, hepimiz bunda vebali olan insanlarız” dedi.

PROFESÖRDEN ‘LASTİK AYAKKABI’ TEPKİSİ

PROFESÖRDEN ‘LASTİK AYAKKABI’ TEPKİSİ

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.