Profiloplasty İle Yüzünüzde Altın Oranı Yakalayın

Profiloplasty İle Yüzünüzde Altın Oranı Yakalayın

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Naci Çelik, Profiloplasty’nin ne olduğu, nasıl işlediği ve sonuçları hakkında bilgi verdi.Yüzyıllardır gözlerin, burnun, kaşların, dudakların birbirine...

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Naci Çelik, Profiloplasty’nin ne olduğu, nasıl işlediği ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Yüzyıllardır gözlerin, burnun, kaşların, dudakların birbirine mesafesindeki uyumla belirlenen altın oran, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sının altın oranıyla da popülerleşerek günümüze dek ideal güzelliği tarif etti. Bugün, kendi altın oranımıza Profiloplasty uygulamasıyla kavuşmamız mümkün. Profiloplasty özetle; yüzdeki herhangi bir uygulamanın yüzün tamamıyla uyumlulaştırılması sürecini tanımlıyor ve pratiğe döküldüğü zaman bir sanat halini alıyor. Yöntemin uygulayıcısı Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Naci Çelik, Profiloplasty’nin ne olduğu, nasıl işlediği ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Plastik cerrahi ve diğer medikal estetik uygulamalar bu istek etrafında kusurları gidermek ve güzellikleri öne çıkarmak için çalışır. Özellikle yüzümüzde genel beğeniye ve kendi estetik anlayışımıza uygun bir görünüme sahip olmak isteriz. Daha küçük bir burun, dolgun yanaklar, gergin alın gibi.

Güzellik anlayışı kültürden kültüre değişse dahi, genel olarak güzellikle uzlaşılan ve bilimsel olarak da açıklanabilen bir ölçü vardır. Leonardo da Vinci ile popüler olmuş bir kavram olan ‘altın oran’ kabaca, büyüğün küçüğe oranı olarak ifade edilir. Yüzün boyu / Yüzün genişliği; Dudak- kaşların birleşim yeri arası / Burun boyu; Yüzün boyu / Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası; Ağız boyu / Burun genişliği; Burun genişliği / Burun delikleri arası; Göz bebekleri arası / Kaşlar arası gibi. Profiloplasty ile tek bir bölgeyi düzeltmek yerine, onun diğer bölgelerle, örneğin bir burun ameliyatı söz konusuysa, burnun çeneyle, dudaklarla, yanaklarla, alın ve kaşlarla orantısını da gözetip tamamını birbiriyle uyumlu hale getirecek ve ideal orana yaklaştıracak çözümler sunuyor.

PROFİLOPLASTY NEDİR?

Profiloplasty kısaca kişinin yandan görünümünü düzeltmeyi amaçlayan işlemlerin tümü olarak tanımlanabilir. Yandan görünümde asıl belirleyici faktör burun ve dolayısıyla burnu düzeltici işlem olan rhinoplasty’dir. Ancak tek başına rhinoplasty hastanın beklentisini tam olarak karşılamaz, hayal kırıklıklarına neden olabilir. Profiloplasty ise hastanın sadece yüzünün yan ve oblik (yan ile karşı arası duruş) görünümünü değerlendirmekle kalmaz bu görünüm üzerindeki etkisi olan ünitelerin kendi aralarındaki açı ve oranları da dikkate alır. Profiloplasty yüzü bir bütün olarak değerlendirir ve alın-burun açısı, burun-dudak açısı, burun-çene açış, çene-çene altı oran, çene- boyun açısı, kulak-burun büyüklüğü oranı gibi oranları da dikkate alarak bir uygulama programı önerir.

PROFİLOPLASTY İLE NELER YAPILABİLİR VE HANGİ BÖLGELERE UYGULANABİLİR?

Alın: Alın çok düzse yağ enjeksiyonları ile alın konveks bir şekle getirilebilir. Saç çizgisi çok aşağıda ise epilasyon ile saçların alınması sağlanarak dar alın daha geniş bir hale getirilebilir ya da tam tersi durumda saçlar dökülerek saç çizgisinin gerilediği durumlarda saç ekimi yapılabilir. Tüm bu işlemler kişinin yan görünümü üzerinde belirleyici olurlar.

Kaşlar: Düşük kaşlara kaş asma yapılarak gözler açığa çıkartılabilir.

Burun: Rhinoplasty işlemi ile burun küçültülebilir, büyültülebilir ucu kaldırılıp indirilebilir veya burun uzatılıp kısaltılabilir.

Yanaklar: Yüzde sarkmış olan yanaklar asılarak kaldırılabilir ya da şişman görünümlü yanaklar daha zayıf görünümlü hale getirilebilir. Elmacık kemikleri belirginleştirilebilir. Yanaklara dolgu yapılarak yüze daha dinlenmiş bir ifade verilebilir.

Dudaklar: Anatomik olarak üst dudak hafifçe alt dudağın (1-2 mm) önündedir ve alt dudak üst dudağa göre daha kalındır. Bazen rhinoplasty adayı bayanlarda işlemin en önemli noktalarından birisi dudağın dolgu maddeleri veya hastanın kendi yağları ile kalınlaştırılmasıdır.

Çene: Profiloplasty’de burundan sonra en önemli etkili faktör çenenin değerlendirilmesidir. Çene ucu problemleri çok çeşitlidir. Profiloplastyde en sık uygulanan çene düzeltici yöntem çene ucu büyültme ameliyatıdır.

Gıdı bölgesi: Bölgedeki yağ fazlalığı hastanın çenesinin olduğundan daha kısa görünmesine yol açar. Bu bölgeye yapılacak basit bir liposuction ya da yağ eksizyonu çene konturunu düzgünleştirir. Boyun bölgesindeki kırışık deri boyun germe operasyonu ile düzeltilebilir. Bu işlem daha çok orta yaş ve üzeri hastalarda uygulanmalıdır.

Kulaklar: Kulaklar genel olarak karşıdan veya arkadan bakıldığı zaman deformiteleri daha çok görülen organlar olmakla birlikte profilden de normal anatomide tüm kulak kepçesinin kıvrımları tam olarak görülmelidir. Kepçe kulak deformitesi olan hastalarda bunun düzeltilmesi yandan görünüme büyük katkıda bulunur.

PROFİLOPLASTY’NİN UYGULAMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

Başvuran hastaların bir kısmı problemin sadece bir yönünü görebilir, örneğin istediği ölçüde bir burunun dar bir çenede uygun olmayacağını hesap edemeyebilir. Burada rol plastik cerraha düşer. Hastanın ön, yan ve oblik resimleri çekildikten sonra bunlar üzerinde çalışmalar yapılır. Bilgisayar yardımıyla yukarda bahsettiğimiz ünitelerin birbirleriyle ilişkisi ortaya konur ve açılar ile oranlar ölçülür. Ardından uygun görülen düzeltmeler yapılarak hastaya muhtemel sonuçlar sunulur.

PROFİLOPLASTY UYGULANMIŞ HASTA, TEK BİR İŞLEM GÖRMÜŞ HASTAYA ORANLA NE KAZANIR?

Profiloplasty ile genel bir uyumlulaştırma süreci, hastaya, her şeyden önce özgüven, harcadığı zaman ve paranın tam karşılığını aldığı tatminini kazandırır.

Burun ameliyatı olduktan sonra, güzel bir buruna ama yine de güzel olmayan bir yüze, ya da defalarca burun ameliyatı olup memnun kalmayanlara mutlaka rastlanmıştır. Profiloplasty, yüzün herhangi bir uzvundaki radikal değişikliğin diğer uzuvlarla mutlaka uyumlulaştırılması ve efsanevi altın orana yaklaştırılması prensibiyle çalışır.

Profiloplasty’nin uzun vadede daha ekonomik, kalıcı ve tatmini yüksek sonuçlar vaat ettiğini belirten Op. Dr. Çelik, hastane, anestezi, muayene gibi farklı zamanlarda yapılsa yüksek bütçeli olacak işlemlerin bir arada yapılmasının daha ekonomik olduğunu, iyileşme sürecinin kısaldığını ve sonuçların daha yüz güldürücü olduğunu da ekledi.

PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ UZMANI OP. DR. NACİ ÇELİK, PROFİLOPLASTY’NİN NE OLDUĞU, NASIL İŞLEDİĞİ VE SONUÇLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ.

YÜZYILLARDIR GÖZLERİN, BURNUN, KAŞLARIN, DUDAKLARIN BİRBİRİNE MESAFESİNDEKİ UYUMLA BELİRLENEN ALTIN ORAN, LEONARDO DA VİNCİ’NİN MONA LİSA’SININ ALTIN ORANIYLA DA POPÜLERLEŞEREK GÜNÜMÜZE DEK İDEAL GÜZELLİĞİ TARİF ETTİ.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.