Ramazan Bayramında Beslenme Uyarısı

Ramazan Bayramında Beslenme Uyarısı

Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinden dolayı psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdikl

- Ramazan ayı boyunca oruç tutan bireylerin günlük öğün sayılarını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinden dolayı psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdikleri bildirildi.

Oucun ardından gelen Ramazan Bayramı'nda, birdenbire aşırı yemek yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacağı uyarısında bulunan uzmanlar, Ramazan Bayramı'nda da her zaman olduğu gibi sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, “Güne mutlaka hafif bir kahvaltıyla başlanılmalı ve kesinlikle öğün atlanılmamalı. Öğünler arasında en az 2 en fazla 4- 5 saat bırakılmalı. Bayram ikramlarında ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan yiyecekler yerine kalorisi düşük sütlü tatlılar, sebze ve meyve tüketilmeli. Kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli. Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmeli. Bayramda mide ve bağırsak bozuklukları gibi şikayetlere neden olmaması için bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılmalı. Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden yenilen miktarı göz önüne alınmalı” diyor.

Bayram süresince küçük porsiyonların tercih edilmesi gerektiğinin altı çizen uzmanlar, “Oluşabilecek kabızlığa karşı lif oranı yüksek gıdalar tüketilmeli. Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramla birlikte ağır tatlılar ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı, bu tür yiyeceklerin fazla tüketilmesi, obezite, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklara zemin hazırladığı unutulmamalı. Ramazanda oruç tutmak bireyin beslenme durumunu, vücut ağırlığını ve biyokimyasal parametrelerini önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre, Ramazan ayı boyunca toplam yiyecek alımı azaldığı için kilo kaybı görülmesi gerekirken, öğün sayısının azalmasına rağmen, tatlı ve tahıl ağırlıklı beslenen Türk toplumunda, nüfusun yüzde 25'inde kilo alımı görülmektedir. Bu nedenle daha fazla kilo artışı olmaması için bayramda şekerli ve hamurlu gıda tüketimine dikkat etmek gerekmektedir” uyarında bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.