Rantta buluştular: AKP’li Özgener ile CHP’li Çerçioğlu’nun ortak noktası ne?

Rantta buluştular: AKP’li Özgener ile CHP’li Çerçioğlu’nun ortak noktası ne?

A3 Haber yazarı Serdar Öztürk, AKP ile CHP’nin “Al gülüm, ver gülüm” rant ortaklığını ortaya çıkardı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ailesine ait İzmir’deki arsanın imar notunun nasıl değiştirildiğini yazan A3 Haber yazarı Serdar Öztürk, köşe yazısında şu görüşlere yer verdi:

sozturk-yazi.pngMart 2009’da Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda açık artırmalı pazarlıkla İzmir Alsancak’taki TEKEL’e ait 7 bin 699 metrekarelik arsa 14 milyon 750 bin liraya satıldı.
1823 ada 17 nolu parselini sahibi Artı Üç Yapı Sanayi ve Ticaret oldu.

İmar planlarında yapılan değişiklikler, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin itirazı, planın iptali derken konu 12 Şubat 2021’de toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu ile yeniden gündeme geldi.
CHP ve AKP’li meclis üyelerinin oyları ile AKP’li İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in de ortağı olduğu şirketin arsası ticaret+turizm+konut alanı olarak değişti.

“Oybirliği ile kıyak”  başlıklı yazımda arsanın geçmişten günümüze bütün aşamalarını yazdım.
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu değişikliğe de dava açtı.
O yazının sonunda, “Ortadaki tek gerçek CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li İzmir Ticaret Odası Başkanı’nın şirketine yaptığı kıyaktır. Gerisi gelir mi? Gelmez diyemeyiz…” diyerek yapılan değişikliğin “perde arkası” olduğunu belirtmiştim.
Gerçekten de perde arkası var mıydı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Şubat 2021’de yapılan meclis toplantısında sadece AKP’li Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in ortağı olduğu şirketin imar değişiklik isteği kabul edilmemişti.
İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Konak 1. Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi) 1/5000’lik imar planı da o toplantıda CHP ve AKP’li üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
İş artık 1/1000’lik planların hazırlanacağı Konak Belediyesi’ndeydi.
Konak 1. Etap (Alsancak – Kahramanlar Bölgesi)’nin yeni planı önemliydi.
Peki kim ya da kimler için?

Merkezi Aydın Umurlu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Jantsa AŞ, 19 Mart 2021’de Kamuoyu Bilgilendirme Platformu’nda yayınlanan değerleme raporuna dayanarak “Maddi Duran Varlık Satımı” gerçekleştirdi.
İzmir Konak Alsancak Bölgesi’ndeki 1251 ada 4 parseldeki 1089 metre karelik arsa 5 milyon 690 bin liraya NYSA Akaryakıt’a satıldı.
Satılan arsanın imar durumunun ise temel eğitim alanı olarak görünüyordu.
Kafanızda canlandırmanız için arsanın eski “Büyük Dershane” olduğunu belirteyim.

Ne var bunda diyeceksiniz?
Arsayı satın alan NYSA Akaryakıt, aslında JANTSA’nın bağlı ortağı.
Yani NYSA Akaryakıt’ın yüzde 98 hissesi zaten JANTSA’nın.
Ama asıl iş JANTSA’nın kendi kuruluşuna arsa satması değil.
JANTSA ve NYSA Akaryakıt’ın sahipleri.
Resmi kayıtlara göre JANTSA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Çerçioğlu.
Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ercan Çerçioğlu.
Yönetim Kurulu üyeleri ise Erkan ve Caner Çerçioğlu.

Çerçioğlu soyadı hafızanızda ışık yakmıştır umarım.
Evet, sizin de düşündüğünüz gibi CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ailesi.
Şefik Çerçioğlu Özlem Çerçioğlu’nun kayın babası.
Ercan Çerçioğlu Özlem Çerçioğlu’nun eşi.
Erkan Çerçioğlu Özlem Çerçioğlu’nun kayın biraderi.
Caner Çerçioğlu ise Özlem Çerçioğlu’nun oğlu.
NYS Akaryakıt’ın yönetiminde kimler var?
Yine Çerçioğlu ailesi.
Anlayacağınız her iki şirket de Çerçioğlu aile şirketi.

Şirket sahiplerinin isimlerinden sonra biz dönelim yine Alsancak’taki arsaya.
Bir kaynağıma göre, ilk olarak Aziz Kocaoğlu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Alsancak’taki 1251 ada gündeme gelmiş.
Çözüm olarak da Çerçioğlu ailesinin Bornova’da yaptırıp devlete bağışladığı okul karşılığında Alsancak’taki arsanın imar değişikliği yapılmak istenmiş ama o sıralar değişiklikleri sık sık mahkeme kararı ile bozulması nedeniyle gerçekleşmemiş.

Biz 12 Şubat 2021’de yapılan İzmir Büyükşehir Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda ilerlemeye devam edelim.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ve AKP’li üyelerin ortak kararı ile kabul edilen değişiklik bu kez de Konak Belediyesi’nin gündemine geldi.
Ne zaman?
1 Kasım 2021’de.
Meclis gündemin 9. maddesinde yer alan bilgiye göre, “Alsancak Garı ve demiryolu, batıda İzmir Körfezi, güneyde Fevzipaşa ve Gazi Caddeleri ile sınırlanan ve Alsancak Bölgesi olarak adlandırılan alana yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar Komisyonu raporu” vardı.

Akşam saatlerinde toplanan Konak Belediye Meclisi, bu maddeyi “oybirliği” ile kabul etti.
Peki meclisin kabul ettiği “Uygulama İmar Planı Plan Notu Öneresi” neyi içeriyordu?
İmar Komisyonu Raporu, “İmar planlarında sosyal alt yapı alanlarında kalan ve yapılanma hakkı bulunan parsellerde; kamu eline geçinceye kadar ilgili kurumun uygun görüşü alınarak, UKOME kararı ile uygun görülmesi halinde; imar planlarındaki gabari ile imar planı ve imar yönetmeliğinde belirtilen bahçe mesafeleri ve TAKS’a uygun olarak belirlenen kitle içinde kalmak kaydıyla kullanımın gerektirdiği iç yükseklikleri sağlayacak şekildi plandaki kat adedine bağlı kalmaksızın katlı otopark veya açık otopark yapılabilir…” diyordu.

Kafanız karıştı.
Mühendis dilinde ve uzun uzun genellemeler yapılarak yazılan raporu, ben size özetleyeyim.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ailesinin NYS Akaryakıt, dolayısıyla JANTSA şirketine ait arsasına “temel eğitim” alanı olarak belirlenmiş olmasına rağmen, devlet satın alıncaya kadar açık ya da kapalı katlı otopark yapılabilir. Hatta, otoparkı plandaki kat adedine bağlı kalmadan istediğiniz yükseklikte yapabilirsiniz.
Yani, siz AKP’li Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in arazisi için el kaldırdınız, biz de sizin CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanınız Özlem Çerçioğlu’nun aile şirketinin arsası için rantın da rantını verdik.
Konunun özeti bu aslında.

Araştırma yaparken ilginç iki noktaya daha rastladım.
Birincisi bir ziyaret.
CHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu 6 Ekim 2021’de İzmir Konak Belediyesini ziyaret etti.
Konak Belediye Başkanı Abdil Batur’un kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile “başta kadın kooperatifleri olmak üzere yürütülen ve tamamlanan projeler hakkında” sohbet edildi.
İmar planı değişikliği gündeme gelmemiş sevindim.
Tam da Konak Belediye Meclisi’nin toplanacağı ve Çerçioğlu’nun aile şirketinin arsasının olduğu bölgenin plan notunun gündeme geleceği süreç öncesi yanlış anlaşılabilirdi.
Milletin ağzı torba değil ki, bu ziyaretten başka anlamlar çıkarabilirdi.

resim-1-6-3.jpg

İkincisi ise olsa olsa tesadüf olacak cinsten.
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ailesinin şirketi JANTSA’nın hesaplarını denetleyen şirketin adı Sun Bağımsız Denetim.
Ortaklarından biri de İzmir’de her taşın altından çıkan, iddialara göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Fransız locasından “üstadı” Sıtkı Şükürer.
Şükürer ’in Sun Denetim firmasının Soyer’in büyükşehir belediye başkanı seçildikten sonra bütün belediye şirketlerinin denetimine getirildiğini “Güneş İzmir’den batar” başlıklı yazımda uzun uzun anlattım.
Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun aile şirketinin denetçisi dikkatimi çekti, bilginize sunayım dedim o kadar.

Demek ki neymiş?
Ticaret ve rant söz konusu olunca politika önemsizmiş.
“Al gülüm, ver gülüm” devri yaşıyoruz.
Bence şu sıralar tam da vatandaşa “memnuniyet anketi” yapma zamanı.
Bu koalisyondan yüzde yüz “memnunuz” çıkar…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.