Resim sergisinin geliri suça karışmış çocukların rehabilitasyonunda kullanılacak

Resim sergisinin geliri suça karışmış çocukların rehabilitasyonunda kullanılacak

İzmir’de Konak Belediyesinin ev sahipliğinde açılan ‘Bir Tablo Bir Öğrenci’ sergisinde satılan tüm tablolar, suça karışmış çocukların rehabilitasyonunda kullanılacak.Bugüne kadar 80 kişisel sergi açan...

İzmir’de Konak Belediyesinin ev sahipliğinde açılan ‘Bir Tablo Bir Öğrenci’ sergisinde satılan tüm tablolar, suça karışmış çocukların rehabilitasyonunda kullanılacak.

Bugüne kadar 80 kişisel sergi açan öğretmen ve ressam Hüseyin Macar’ın ‘Bir Tablo Bir Öğrenci’ adlı sergisi, Konak Belediyesinin ev sahipliğinde açıldı. Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı İzmir Şubesi (TÇYÖV) ile Konak Belediyesinin işbirliğinde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi Sergi Salonu’nda İzmirlilerle buluşan serginin açılışına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, ressam Hüseyin Macar, TÇYÖV Başkanı Nevin Özgün, vakıf üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı. ‘Bir Tablo Bir Öğrenci’ sergisinde satılan tüm tabloların suça karışmış çocukların rehabilitasyonunda kullanılacağı belirtildi.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, sergi açılışında yaptığı konuşmada çocukların eğitimine katkı koyacak serginin çok değerli mesajlar içerdiğini belirtti. Toplum için sorumluluk duygusuyla hareket eden ressam Hüseyin Macar’ı kutlayan Başkan Pekdaş, vakfın çalışmalarının da Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Pekdaş, avukatlık zamanında kendisinin de suça karışmış çocuklar için çok uğraşlar verdiğini dile getirerek, “Çocukları büyükler gibi yargıladık. Onların yargılandığı mahkemeler çocukların yaşını, sosyal durumunu gözetmeden mahkemelere çıkardı ve ‘sen suçlusun’ diyerek itham etti. Büyüklerle birlikte yargılayıp cezaevlerine attı. Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 18 yaşının altındaki her birey çocuktur ve onlar işlediği suçlara göre sınıflandırılamazlar” diyerek çocuklara sahip çıkmanın en büyük sorumluluk olduğunu söyledi.

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfının çok değerli çalışmalar yaptığını belirten Pekdaş, vakfa destek olmaya çağrıda bulundu. Çocuklar için sanat merkezi açacaklarını da kaydeden Başkan Pekdaş, sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünün olduğunu belirtti.

"Rehabilitasyon yeterli değil"

Vakıf Başkanı Nevin Özgün ise, vakfın 30 yıl önce suça sürüklenmiş çocuklar için kurulduğunu belirterek, çocuk cezaevlerinde projeler hayata geçirdiklerini söyledi. Amaçlarının etkinlikler aracılığı ile çocukların kendilerini bu ülkenin bir bireyi olarak hissetmelerini sağlamak olduğunu dile getiren Özgün, “Şuanda tahliye olan çocukların yüzde 60’ı cezaevine geri dönüyor. Demek ki bu sistem çocukların rehabilitasyonuna yeterli değil ve bunun değişmesi için savunu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

"80 bin çocuk sokaklarda"

Özgün, 80 bin çocuğun sokaklarda yaşadığını ve bu rakama mülteci çocukların dahil olmadığını belirterek, “12-17 yaş arası 3 bin civarı çocuk hapishanelerde. Her yıl 10 bin ve üstü rakamda çocuk bir şekilde yargılama aşamalarından geçiyor. Biz, merkezimizde önleme çalışmaları uyguluyoruz. Risk altındaki çocukların eğitim sistemi içinde kalmalarını hedefleyerek onlarla etkinlikler aracılığı ile doğru birey olmaları yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Bize ulaşan tahliye olan çocukların da eğitim sistemi içinde kalması için çalışmalar yapıyoruz” diyerek yaptıkları çalışmaları özetledi.

Nevin Özgün, Başkan Pekdaş’a da kendilerine verdiği destek için teşekkür etti. Çocukların ve gençlerin eğitimine destek vermek amacıyla açılan sergi tüm katılımcılar tarafından oldukça beğenildi. Satışa sunulan tabloların geliri ise çocukların eğitimi için vakfa bağışlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.