Rusya, Doğu Akdeniz’e Yerleşiyor

Rusya, Doğu Akdeniz’e Yerleşiyor

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilere uçak krizinin nasıl etki edeceği uzmanlarca yorumlanıyor. Uzmanlar, ekonomik ilişkilerin karşılıklı bağımlılık çerçevesinde yürüdüğünü vurguluyor ve Rusya’nın kontr...

Türkiye Rusya arasındaki ilişkilere uçak krizinin nasıl etki edeceği uzmanlarca yorumlanıyor. Uzmanlar, ekonomik ilişkilerin karşılıklı bağımlılık çerçevesinde yürüdüğünü vurguluyor ve Rusya’nın kontrol edilebilir ‘kriz’ politikası uygulayarak Doğu Akdeniz’e yerleştiğine dikkat çekiyor.

RUSYA’YLA TİCARİ İLİŞKİLER NASIL ETKİLENİR?

Ekonomik ilişkilerin karşılıklı bağımlılık çerçevesinde geliştiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ragıp Kutay Karaca, Rusya’yla Türkiye arasında 31 milyar dolar ticaret hacmi olduğuna şöyle dikkat çekti: "31 milyar dolar ticaret hacmine baktığımızda bunun 25 milyar dolarlık kısmı Rusya’nın bize sattıkları. Alırken bağımlı olabiliriz ancak satıcı da buna bağımlıdır. Rusya, Ukrayna krizinden bu yana Batı ambargosuyla karşı karşıya, Batı’yla olan ticaret hacmi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 36 azaldı. Rusya, bu koşullarda mal satmak zorundadır."

Türkiye’de turizm sektörünün olumsuz etkilenebileceğini anlatan Karaca, şunları söyledi: "Yine yurt dışındaki projelerimiz etkilenebilir ki Rusya’nın yüzde 20 payı var. Bu durum yalnızca Türkiye’yi etkilemez, Rusya’yı da etkileyecektir. Rusya, gazı keser mi diye düşünelim, kesemez. Rusya’dan Avrupa’ya olan gaz akışında da azalma var. Çin’e giden boru hattı 2019’da açılacak, dolayısıyla arz dengesi açısından Rusya’nın alternatifsizliği var.”

RUSYA’NIN STRATEJİLERİ VE AMAÇLARI

Rusya’nın söylemlerini kontrol edilebilir bir kriz olarak değerlendiren Doç. Dr. Karaca, süreci izlemek gerektiğini ifade ederek Rusya’nın stratejilerini şöyle anlattı:

“S 400 füzeleri Lazkiye’ye, S300 füzeleri taşıyan gemiyse Lazkiye limanına yerleşti. 3700 ekstra destek asker getirildi, 69 yeni savaş uçağı getirildi. Rusya bu olaydan sonra mağduru oynayarak Doğu Akdeniz’e yerleşti. Bu durum en çok Türkiye’yi etkiler, yukarıda Rusya, aşağıda yine Rusya olur. NATO’nun, Avrupa Birliğinin bunu görmesi lazım.”

Rusya’nın Esad’ın gücünü kaybetmeyeceği, Esad’ın ana oyuncu olacağı gevşek federasyon kurulmasını desteklediğini söyleyen Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun içinde Sünni Araplar yok, Türkmenler yok, PYD var, Esad var. Putin, Hamaney’e el yazması Kur’an hediye etti, bunu iyi okumak lazım. Rusya, İran, Irak, Suriye üçgeninde Şii hamiliğine soyundu. Suriye içinde Kürt unsurlarla Şii unsurlardan oluşan gevşek bir federasyon düşünüyor. Bu ne Türkiye tarafından ne de NATO tarafından, batı tarafından kabul edilebilir.”

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin Suriye özelinde uluslararası ilişkiler döngüsünde kırılma oluşturduğunu söyleyen Karaca, ‘NATO’nun bu kırılmalarda Türkiye’nin arkasında ne kadar yer aldığını göreceğiz’ ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.