Sağlıkçılara Hasta Mahremiyeti Ve Güvenli Transfer Eğitimi Verildi

Sağlıkçılara Hasta Mahremiyeti Ve Güvenli Transfer Eğitimi Verildi

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Hasta Mahremiyeti ve Hastanın Güvenli Transferi’ konulu eğitim düzenlendi.Dahiliye Yoğun Bakım Hemşiresi Gülnur Akagündüz, her tü...

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Hasta Mahremiyeti ve Hastanın Güvenli Transferi’ konulu eğitim düzenlendi.

Dahiliye Yoğun Bakım Hemşiresi Gülnur Akagündüz, her türlü sağlık hizmeti sırasında hastanın fiziksel ve kişisel bilgi mahremiyetinin sağlanması başlıklı sunumunda, hasta mahremiyetinin çeşitleri, hasta mahremiyetinin önemi, hasta mahremiyetinin yasal boyutu, hasta mahremiyeti ihlallerinin nedenleri, mahremiyet ihlallerine yönelik öneriler, kalite ve hasta mahremiyeti konularında bilgi verdi.

Mahremiyetin tanımını, hastanın bakım ve tedavi amacıyla ya da başka bir sebeple açıklamak zorunda olduğu ancak, toplumdaki tüm diğer bireylerin bilgisinden saklamak istediği yaşama alanı olarak belirten Akagündüz, hasta mahremiyet alanlarını fiziksel, psikolojik, sosyal,bilişsel olarak sıraladı. Akagüngüz, “Hasta mahremiyetine ve gizliliğine saygı göstermek, onu korumak tüm sağlık çalışanlarının birincil sorumluluklarındandır. Hastalara özel yaşamlarının gizliliğine saygı konusunda güvence verilmesi, hastaların sağlık hizmeti veren kişilere daha doğru bilgi vermelerini sağlar ve aralarındaki güven ilişkisini destekler. Hastaların kişilik haklarının korunması, tedavilerinin daha iyi yürütülmesi için gereklidir” sözleriyle, ülkemizde mahremiyete saygı gösterilmesi ilkesinin “Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği” ile tanımlandığı ve güvence altına alındığını aktardı.

Hastanın güvenli transferi konulu sunumu gerçekleştiren Ameliyathane Hemşiresi Esengül Çakmak ise “Hasta transferinde amaç hastane içerisindeki bir birimden başka bir birime veya hastane dışında bir sağlık kuruluşuna transferi gereken hastanın, transferi sırasında dikkat edilecek hususları belirlemek, hastanın güvenli bir şekilde kaldırılıp taşınmasını ve tedavisinin devamlılığını sağlayarak transferini tamamlamaktır” dedi.

Çakmak, transferde yer alacak çalışanları; hastanın tedavisinden sorumlu hekimi, servis sorumlu hemşiresi, servis hemşiresi-ebesi, sağlık memuru, anestezi teknisyeni, paramedik, acil tıp teknisyeni, hasta bakıcı, ambulans şoförü olarak aktardı ve hastaların transferinde dikkat edilmesi gereken hususları ayrıntılı olarak paylaştı.

Her türlü sağlık hizmeti sırasında hastanın fiziksel, kişisel bilgi ve mahremiyetinin ve hasta güvenliğinin sağlanması amacıyla düzenlenen eğitimler, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.