Sağlıkçıların Yıpranma Payı Toplu Sözleşmede İlk Sırada Görüşülecek

Sağlıkçıların Yıpranma Payı Toplu Sözleşmede İlk Sırada Görüşülecek

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ve yıpranma payı hakkının toplu sözleşme masasında görüşülecek ilk konular arasında olduğunu belirtti.Sağlık-Sen...

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ve yıpranma payı hakkının toplu sözleşme masasında görüşülecek ilk konular arasında olduğunu belirtti.

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Türkiye’de sağlık çalışanlarının sundukları hizmete göre gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ücret bakımından çok gerilerde kaldığını ifade etti. Özdemir, sağlık çalışanlarının emekli olduklarında pay kaybı yaşadıklarını ifade ederek, "Bu mağduriyet ek ödeme ve döner sermaye ile eşitlenmeye çalışılmakta, ancak ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması başka bir mağduriyeti beraberinde getirmektedir. Emekli maaşları ek ödemesiz maaşa göre belirlenmekte, emekli maaşlarında büyük bir mağduriyet yaşanmaktadır. Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır" dedi.

"MASADA HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ"

Sağlıkçıların döner sermaye dağılımında da adaletsizlikler yaşandığını anlatan Özdemir, "Alınan döner sermayelerden vergi kesilirken bu ücretlerin emekliliğe yansıtılmaması sağlık çalışanlarının emekli maaş ücretlerini ve emekli ikramiyelerini yüzde 50 azaltmaktadır. Toplu sözleşmede talebimiz arasında olan ek ödemlerin emekliliğe yansıtılması için masada hakkımızı savunacağız" diye konuştu.

"TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YIPRANMA HAKKI VERİLMELİDİR"

Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık çalışanları gece gündüz demeden büyük bir özveri ve gayretle yirmi dört saat esasına göre vatandaşlarımıza kesintisiz sağlık hizmeti sunmaktadır. Eksik personel nedeniyle iş yükü fazlalığı, fazla nöbetler, stres, şiddet, dinlenme sürelerinin kısalığı, iş sağlığı güvenliği açısından yetersiz kalınması ve gibi sebeplerden dolayı tüm sağlık çalışanlarına fiili hizmet zammı verilmelidir. Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre ’tehlikeli çok riskli’ hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatta olduğu gibi 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hayata geçirilmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.