“Saklı Bahçe” Kapılarını Halka Açtı

“Saklı Bahçe” Kapılarını Halka Açtı

Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Kazım Karabekir, Celal Bayar, Adnan Menderes ve Ragıp Gümüşpala gibi bir çok önemli ismi ağırlayan tarihi mekanın kapılarını halka açtı.

Atatürk’ün vefatında Dolmabahçe Sarayı’nda naaşının başında bekleyen 1000 kılıçlı Teğmenden biri olan Hilmi Aydınçer’’in babası Mehmet Efendi’nin, Merhum Başbakan Adnan Menderes’in dayısı Sadık Bey’den satın aldığı ve bir süre “Saray Sineması” olarak kullanılan tarihi “Hilmi Aydınçer Evi” Efeler Belediyesi tarafından restore edildi. Kafe restoran olarak hizmet verecek olan “Saklı Bahçe” adı verilen tarihi mekan kapılarını halka açtı.

Açılışını Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’ın yaptığı miting havasında geçen törenine; Aydın Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, CHP Aydın İl Başkanı Bayram İnci, CHP Efeler ilçe Başkanı Selim Gürgün, Aydın Esnaf Odaları Birlik Başkanı Selahattin Çetindoğan, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, Efeler’de faaliyet gösteren STK’ların başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, belediye bürokratları, Aydınçeri aile fertleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

ferah-bahar.jpgBAYAR VE MENDERES’İN SOHBET ETTİĞİ MEKAN

“Hilmi Aydınçer Evi”nin Kazım Karabekir, Celal Bayar, Adanan Menderes, Ragıp Gümüşpala gibi bir çok devlet adamını konuk ettiğini anlatan Hilmi Aydınçer’in yeğeni Ferah Bahar, Adalet Partisi’nin ilk temellerinin bu tarihi yapıda atıldığını söyledi. Bahar, “Dayım Hilmi Aydıçer, Adnan Menderes’le okul arkadaşıymış. Kendisi bize Celal Bayar ile Adnan Menders’in bu tarihi evin bahçesindeki havuz kenarında sohbet ettiklerini anlatırdı” dedi.

 

 

cenk-aydinceri.jpg“ADALET PARTİSİ BU BİNADA KURULDU”

İstanbul’da yaşayan Hilmi Aydınçer Dr. Cenk Aydınçer ise; “Benim okul öncesi çocukluğum bu binada geçti. Rahmetli büyükbabam Hilmi Aydınçer, Aydın aşığı biriydi. Aydın’ı çok severdi. Bir dönem Aydın milletvekilliği de yapan büyükbabam burayı “baba ocağı” diye tanımlardı. Milli mücadele yıllarında Yunan işgalinin tanığı olduğunu,  buradaki konağın yakılmasına tanıklık yaptığını ve daha sonraki yıllarda Kazım Karabekir Paşa’yı konuk ettiğini söylerdi. Bu tarihi yapıyla ilgili önemli bir ayrıntı da Rahmetli Ragıp Gümüşpala önderliğinde kurulan Adalet Partisi’nin kuruluşuna ev sahipliği yapmasıdır” diyerek tarihe ışık tuttu.

mesut-ozakcan-012.jpg“SAKLI BAHÇE EFELER’İN AKCİĞERİDİR”

Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Merhum Başbakan Adnan Menderes’in bahçede bulunan havuz kenarında oturup sohbet ettiği tarihi mekan, tarihi dokusu ile farklılığını hissettiriyor. Mekanın hem şehir merkezinde olması hem de tarihi dokusunu koruyan bir yapıda hizmete açılmasıyla farklı bir ortamda müşterilerine hizmet verecek olan tarihi mekanın açılışını yapan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “Efeler ilçesi olarak 85 yıllık bir geçmişten geliyoruz. 30 Mart seçimleriyle birlikte Aydın’ın büyükşehir olmasıyla Efeler Belediyesi’ni sıfırdan oluşturduk. Efeler nüfusunun 100 bin arttı ama bütçemiz yarıya düştü. Bu dar imkan ve şartlarla halkımızın ihtiyacı olan hizmetleri aksatmadan sürdürmeye çalıştık. Bu arada yeşil alanlara önem veriyoruz. İlçemizin değişik mahallelerine parklar oluşturduk. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Saklı Bahçe ilçemizin akciğeri konumundadır” dedi.

“EFELER MESUT OLSUN, AYDIN MESUT OLSUN, TÜRKİYE MESUT OLSUN”

Yapılan konuşmalardan sonra Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Aydınçeri aile fertleri ve protokol üyeleriyle birlikte Saklı Bahçe’yi gezen Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, halkın yakın ilgisiyle karşılaştı. Her köşesi hatıralarla dolu tarihi mekanı halka kazandırmaktan mutlu olduğunu kaydeden Özakcan, yerin yazlık sinema olarak kullanıldığını hatırlatarak, “Buraya film izlemeye gelirdik” diye konuştu. Bahçenin bir köşesine yaptırılan ve üzerinde “mesut olunuz” yazılı yerde eşi Gülay Özakcan ile birlikte basın mensuplarına görüntü veren Başkan Özakcan, “Efeler mesut olsun, Aydın mesut olsun, Türkiye mesut olsun” temennisinde bulundu.

Aydınçeri ailesi adına konuşan torun Dr. Cenk Aydınçeri, “Tarihi binayı restore ettirerek korunmasını sağlayan ve bu binayı halka açan Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Mahalle arasında sessiz, sakin olması ve bahçesindeki bambu ağaçları nedeniyle saklı bahçe ismi verilen işletme, sıcak ve soğuk yiyecekler, tatlı çeşitleri ve meşrubatlardan oluşan zengin menüsü ile halka hizmet verecek. Müşterilerine çorba, ızgara, gibi yemeklerle hizmet verecek olan Saklı Bahçe’de ayrıca sabah kahvaltısı hizmeti de sunulacak.

İşletmesini Efeler Belediyesi’nin yaptığı Saklı Bahçe, şehirde modern yaşamın içinde tarihi bir dokuda eski zamanları yaşatacak anlar ve günümüz tatları ile müşterilerini bekliyor.

FOTO GALERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

HİLMİ AYDINÇER EVİ TARİHÇESİ

Aydın ili, Efeler ilçesi, Hasan Efendi Mahallesi, 1910 sokak da bulunan yapı, tapunun ise 65 pafta, 359 ada, 42 parselinde kayıtlıdır. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 16.04.2015 tarih ve 3809 sayılı kararı ile tescillenen konut, günümüzde T.C. Efeler Belediyesi tarafından kafe restoran olarak kullanılmaktadır.

Konutun bahçesinde yer alan ağaçlardan üçü (1 adet sedir ağacı ve 2 adet fıstık çamı) Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 07.01.1998 tarih ve 7379 sayılı kararı ile tescillenmiştir.

Bina, kuzey-güney doğrultusunda eğimli alanda, bodrum üzerine tek katlı olarak inşa edilmiştir. Kuzey yönündeki bahçesinde oval şeklindeki havuz, batısında iki adet müştemilat, tuvalet ve hamam olarak kullanılmış mekân yer alır.

Doğusunda, Hilmi beyin emekli olduktan sonra yaptırdığı yazlık sinemanın (Saray Sineması) makine dairesi bulunmaktadır. Her yıl 7 Eylül’de Aydın’ın kurtuluş bayramında Çakırcalı filmi oynatılırmış. Sinema, 1990’lı yıllara kadar kullanılmıştır.

Evin inşasında taş ve tuğla malzeme kullanılmıştır. Üzeri dıştan Marsilya tipi kiremitlerle kaplı beşik çatı ile örtülmüştür. Kuzey cephesi ana cephe şeklinde düzenlenmiştir. Evin zemin katında ortada düz kemerli giriş ile iki yanında toplam iki adet basık kemerli dikey dikdörtgen şekilli pencere yer alır.

Batı cephesinin girişi ahşaptan tek kanatlıdır. Batı yönündeki girişin kuzey duvarında üç adet basık kemerli dikey dikdörtgen şekilli pencere mevcuttur. Pencerelerin kemerleri sıva ile bezenmiştir. Basık kemerli pencerelerin ve giriş kapılarının korkuluklarında geometrik formlu süslemeler mevcuttur. Denizlikleri dışa taşıntılıdır ve üç silmeli görünüme sahiptir. Cephe köşelerinde pilastırlar yer alır. Girişin üst kısmında saçağa yakın alanda bulunan üçgen benzeri dişler ile cepheye hareketlilik kazandırılmıştır.

Kuzey cephesi, bahçeye dönüktür. Bu cephede bodrum katta depo olarak kullanılan kısmın havalandırma pencereleri yer alır. Levanten tipi Türk evi tarzında yapılmıştır. Kuzey, güney ve batı yöndeki odaların (3 adet oda) tavanı ve tabanı ahşap ile döşelidir. Ahşap kanatlı, ahşap pervazlı, dikey dikdörtgen şekilli pencereleri bahçeye açılmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı odaların ahşap kanatlı, ahşap pervazlı girişleri mevcuttur. Evin kitabesi yoktur.

Hilmi Aydınçer’in babası Mehmet Efendi 1917 yılında Adnan Menderes’in dayısı Sadık beyden konağı satın alır. Sadık beyin konağı olan evi, Mehmet Efendi satın aldığında Hilmi beyin yaşadığı yer konağın müştemilat bölümü olarak kullanılmış, günümüzdeki mevcut bahçesi konağın bahçesiymiş. Bahçenin içerisinde, eski adı saray içi (Hasan Efendi) olan mahallenin evlerinden kalıntılar vardır. Ayrıca Aydın’ı yöneten Aydın beyin yaşadığı sarayın bir bölümünden günümüze sarayın kapısı ve bekçi kulübesi sağlam olarak gelmiştir. İnşa kitabesi olmayan evin, tapu kayıtlarında tapulama tarihi olarak 1933 tarihi geçmektedir.

HİLMİ AYDINÇER KİMDİR?

Hilmi Aydınçer, 1 Kasım 1915 yılında Aydın ili, Köşk ilçesinde dünyaya gelir. Babasının adı Mehmet, annesinin adı Ayşe’dir. Büyük babası Abdullah Bey’de Köşklü’dür. Hilmi Bey’in babası Mehmet Bey, 1917 yılında Köşk’ten Aydın’a göç etmiştir. Aile adı Abdullahzade Mehmet Efendi olarak bilinmektedir. Dedesinin ve babasının mesleği çiftçilik olup, incir bahçeleri ve zeytinlikleri bulunmaktaydı.

Hilmi Aydınçer, ilkokul ve ortaokulu Aydın’da okuduktan sonra Bursa Işıklar Askeri Lisesine gitmiştir.1937 yılında Ankara Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. Ankara Harbiye’nin ilk mezunlarındandır. Kara Harp Okulu’ndan mezun olduktan sonra İstanbul Harp Akademisin de de eğitim görmüştür.

Topçu Kurmay Albay olan Hilmi Aydınçer, 27 Mayıs 1960 ihtilali ile emekli olmuş, emekli olduktan sonra siyasete atılmıştır. Aydın’da Adalet Partisi’nin kurucularındandır. 1961-1965 yılları arasında Adalet Partisi’nin 1.dönem Aydın milletvekili olarak mecliste yerini almıştır.    

Ulu Önder Atatürk’ün vefatında Dolmabahçe Sarayı’nda naaşının başında bekleyen 1000 kılıçlı Teğmenden biridir.

Eşi Münibe Hanım’ın 1989’da vefat etmesinin ardından eşi ile birlikte yaşadığı evin bir odasını Onun sevdiği eşyalar, ailesinin özel fotoğrafları ve Atatürk’ün imzaladığı Harbiye Diploması ile donatmıştır. Eşini çok seven Hilmi Bey, Ona şiirler yazmıştır. Münibe hanımın mezarı İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığındadır. Hilmi Bey, 3 Şubat 2009 yılında 94 yaşında Aydın’daki evinde vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine oğlu Emekli Deniz Kıdemli Albay Aydın Aydınçer tarafından Zincirlikuyu mezarlığında eşinin yanına defnedilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.