Şanlı Direniş 97. Yılında Anıldı

Şanlı Direniş 97. Yılında Anıldı

97 yıl önce düşmana karşı ilk sivil mücadeleyi başlatarak Hacıilyas (İlkkurşun) tepesinden emperyalistlere karşı ilk kurşunu sıkan Ödemişliler, Ödemiş Belediyesi’nin düzenlediği anma töreniyle Ödemiş’...

97 yıl önce düşmana karşı ilk sivil mücadeleyi başlatarak Hacıilyas (İlkkurşun) tepesinden emperyalistlere karşı ilk kurşunu sıkan Ödemişliler, Ödemiş Belediyesi’nin düzenlediği anma töreniyle Ödemiş’in İlkkurşun Mahallesi İlkkurşun Anıtı’nda anıldı.

Düzenlenen anma törenine Ödemiş Garnizon Komutanı Binbaşı Hasan Yüzüak, Belediye Başkanı Mahmut Badem, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Orçun Binay, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, Ödemiş Belediyesi meclis üyeleri, CHP İlçe Temsilcileri, daire müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk olarak Anıt önünde yapılan programda Belediye Başkanı Mahmut Badem, İlkkurşun Anıtına Ödemiş Belediye Başkanlığı çelengini sundu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Ödemiş İlçe jandarma Komutanlığına bağlı jandarma timi üç el şehitlere saygı ateşinde bulundu. Anma töreni daha sonra tören alanında devam etti.

İşgalcilere dur diyen kahramanların torunları olarak seslenen Belediye Başkanı Mahmut Badem, konuşmasında 97 yıl önce Ödemişlilerin düşmanı nasıl durdurabildiği anlattı.

“BU ŞEHRİN HALKI DESTAN YAZAN HALKTIR”

Başkan Badem, "15 Mayıs 1919 felaketi, bütün Türklerin ruhunda yas havası ve nihayet haksızlığa karşı bir isyan duygusu yaratmıştı. Bu isyanın öncülüğünü yapanın Ödemiş olması, Kuvayi Milliye adındaki eseri Ödemişlilerin yaratması Türk tarihinde yer tutacak iftiharlarımızdandır. Bu şehrin halkı, ülkemiz işgal altındayken milli mücadele ateşini yakan, namusunu, toprağını ve bayrağını savunmak için büyük bir direniş destanı yazan unutulmaz bir halktır. Eğer o aşk olmasaydı, bu şehir direnemezdi. Eğer o şehir direnmeseydi, tüm ülkedeki direnişler ateşlenemezdi. Bu şehrin evlatları direndi ve bize unutulmaz bir miras bıraktılar. Bu mirasın adı Türkiye’dir. Bu miras büyük hayalleri olan insanların mirasıdır. Bu miras, toprağa düşmüş şehitlerin, gazilerin, kahramanların mirasıdır. Bu miras, bu ülkede yaşayan herkesindir. Türkiye kimliği ne olursa olsun, gönlünde vatanseverlik aşkı olan, ülkesi için çalışan, fedakarlıkta bulunan, gerektiğinde canını verecek insanlarındır" diye konuştu.

“19 MAYIS’IN DEVAMIDIR ÖDEMİŞ DİRENİŞİ”

Terörü lanetleyen Badem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörün dini, milliyeti, ırkı yoktur. Hain saldırıları, yapanları ve onların siyasi destekçilerini şiddetle kınıyoruz. Dün ne ise bugünde aynı şekilde bu toprakların sahipleri var. Sizlersiniz, bizleriz, hepimiz. Ve bu toprakların sahipleri dün olduğu gibi bugünde yeni kahramanlar, yeni şehitler vererek ülkemizin parçalanmasını, yok edilmesini önüne geçecek yürekli insanların topraklarıdır. Ordumuz hain tuzakları engelleyecektir. 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan kıvılcımın, halkalar halinde bütün Türkiye’yi sardığı günün devamıdır Ödemiş direnişi. İnşallah bundan sonra böyle günler görmeyiz.”

Konuşmanın ardından şiirler okunarak, Halk Eğitimi Merkezi’nin halk oyunları ve mehteran grubu ile İlkkurşun Efeler Derneğinin gösterisi yapıldı.İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde oluşan halk oyunları ekibi ile Mehter Takımı gösterileri yer aldı. İlçe Halk Eğitim Merkezi ekiplerinden sonra Ödemiş İlkurşun Efeleri Anma Yaşatma Derneği Başkanı Orhan Cambak ve Ödemiş efeleri katılımcıları selamladı. Efeler davul ve zurna eşliğinde yöresel oyunlarını oynayarak katılımcıların ilgisini üzerlerine çekti. Efe Hüseyin Yüksel, efe torunu olan Mustafa Yüksel ile karşılıklı zeybek oynayarak katılımcıların alkışlarını aldı.

“EL İŞLERİ SERGİSİ AÇILDI”

Program Halk Eğitimi Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlkkurşun Mahallesinde organize edilen kadın el sanatları kursunun yılsonu sergisi açıldı. 2015-2016 eğitim faaliyetleri kapsamında 20 kadının katıldığı kursta hanımlar el işlerini sergiledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.