Saran; “İYİ Parti’nin kapıları siyasete girmek isteyen tüm kadınlara açıktır”

Saran; “İYİ Parti’nin kapıları siyasete girmek isteyen tüm kadınlara açıktır”

İYİ Parti Kadın Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Avukat Buket Saran, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısı ile bir mesaj yayımladı. Saran mesajında, İYİ Parti’nin kapılarının siyasete girmek isteyen tüm kadınlara açık olduğunu söyledi.

İYİ Partili Avukat Buket Saran yayımladığı mesajında, 5 Aralık, Türk Kadınına Seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86. Yılında siyasi haklarının bilincinde olan ve kullanabilen İYİ Partili kadınlar olarak kendilerine bu hakkı veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle andıklarını söyledi.

Saran yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Mustafa Kemal Atatürk, daha 1925'te Kastamonu'da yaptığı konuşmada: ‘Toplumu kalkındırmak istiyorsak, izlememiz gereken daha emin ve daha etkili bir yol vardır. O da Türk kadınını çalışmalarımıza ortak etmek, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, kadının, bilimsel, toplumsal ve ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapma yoludur’ diyerek genç Türkiye Cumhuriyetinde kadın-erkek eşitliği ilkesini hayata geçirmek istediğini açıkça dile getirmiştir. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklikle Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındıktan sonra 1935 yılında yapılan ilk seçimde on yedi kadın milletvekili Meclis’e girmiştir. Kadına seçme ve seçilme haklarının verilmesi, kadının özgür iradesi ile karar vermesinin yolunu açmaktır. Oysa kadınlarımızın bir yandan bozulan ekonomik koşullarla mücadele ederken diğer yandan toplumsal baskılar sonucu çağdaş eğitimden yoksun kalması özgür iradesini kullanmasını engellemekte, dolayısı ile siyasi haklarını da kullanamamaktadır. 

Kadının siyasal yaşama aktif katılımını sağlamak için öncelikle kadın-erkek eşitliği temel ilkesinin okul öncesi eğitimden başlayarak çocuklarımızın eğitim ve öğretim hayatında, arkasından toplumun tümünde, kurum ve kuruluşlarında fiili olarak hayata geçirilerek sağlanması ülkemizin ilerlemesi açısından zorunludur.

“İYİ PARTİ’DE KADIN VE ERKEK EŞİT GÖREV YAPIYOR”

İYİ Parti Genel Başkanının, genel başkan yardımcılarının, il ve ilçe başkanlarının bir kısmının kadın olduğu, genel merkezde, il ve ilçe teşkilatlarında kadın ve erkeğin eşit şekilde görev yaptığı bir partidir.

Türk kadınının siyasi haklardan ayrı değerlendirilmesi mümkün olmayan medeni haklarının bilincine varması için ülkemizin her yerinde çalışmalar yapıyoruz. Ancak hakların kullanılması için kadınımızın ekonomik ve kültürel düzeyinin “muassır medeniyetler” seviyesine getirilmesi gerekmektedir.

Ekonomik açıdan güçlenmeyen, hak ettiği çağdaş eğitimi almayan kadınlarımızın karşı karşıya kaldıkları toplumsal baskılar karşısında siyasal haklarını kullanması mümkün değildir. Partimiz kadına verdiği önemi, kadını güçlendirmek için ne gibi tedbirler alacağını parti programımızda belirtmiştir.

“İYİ PARTİ’NİN KAPILARI SİYASETE GİRMEK İSTEYEN TÜM KADINLARA AÇIKTIR”

Bugün TBMM’de 101 kadın vekil ile temsil edilmekteyiz. Dünyada kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ilk ülkelerden biri olmamıza rağmen kadın milletvekili sayısında dünyada 117. Sıradayız.

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların ülkemizin karar alma mekanizmalarında ve mecliste eşit sayıda yer almasını istiyoruz. Bunu başarmak için İYİ Parti’nin kapıları siyasete girmek isteyen tüm kadınlarımıza açıktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.