Sayıştay düğmeye bastı! EMAN'a ortak mısın Çerçioğlu!

Sayıştay düğmeye bastı! EMAN'a ortak mısın Çerçioğlu!

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde Katı Atık Depolama ve Bertaraf işini alan firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle belediye milyonlarca lira zarara uğratıldı. Yaşananlar “Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bu şirkete ortak mı?” dedirtti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çöp ihalesi ile 838 bin metrekare mülk ile birlikte Efeler, Kuşadası ve Didim Katı Atık Depolama ve Bertaraf Tesislerini yıllığı 396 bin 865 TL üzerinden 29 yıllığına Eman Enerji Elektrik Ltd. Şti. firmasına kiraya verdi.

İhale sözleşmesi gereği 24 ay içinde Efeler, Kuşadası ve Didim ilçelerinde ambalaj atığı ayrıştırma tesisi, metan gazından elektrik enerjisi elde etmek için tesis, atık ısı değerlendirilmesi için sera kurulumu, sızıntı suyu arıtma tesisi ile Nazilli ilçesinde düzenli katı atık depolama alanı kuracak, 400 milyon liralık bu yatırım Aydın Büyükşehir Belediyesine kalacaktı. İhaleyi alan firma tek kuruşluk yatırım yapmadığı gibi tesisleri Eman Ege Enerji A.Ş. adındaki başka bir şirkete devretti.

HEM 126 MİLYON LİRA ZARARA UĞRATILDI HEM DE 400 MİLYONLUK YATIRIMDAN OLDU

İşi devralan yeni firma da belediye ile imzaladıkları sözleşme şartları arasında olan yatırımların hiçbirini yapmadı. Hatta şartname ve sözleşme hükümleri gereği yapmak zorunda olduğu ambalaj atığı ayrıştırma tesisini de kiraladı. Bu durum bile tek başına sözleşmenin iptal edilmesi için yeterli sebep iken; çayın taşı ile çayın kuşunu vuran firmaya her ay 3 milyon 500 bin lira ödenmeye devam edilerek, belediye 126 milyon lira zarara uğratılmasının yanında 400 milyon liralık yatırımdan da oldu.

SIZINTI SULAR DOĞAYI KATLEDİYOR

Bu iş maddi zararın yanında çevre kirliliğine de yol açtı. Tekniğine göre uzaklaştırılamayan ve depolanamayan atıklar önemli derecede çevre kirlenmesine neden olmakla birlikte, halk sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yağışlardan sonra çöp sahalarından sızan sular arıtma işlemlerine tabi tutulmadan toprağa geçerek yeraltı sularının kirlenmesine neden oluyor. Çöp dökülen alanlarda koku problemleri yaşanıyor.

ÇERÇİOĞLU EMAN’A ORTAK MI?

Aydın Büyükşehir Belediyesi Entegre Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri kurulması ile Düzenli Depolama Sahası Yapımı, Bakımı ve İşletmesi işinde ihaleyi alan firma yerine getirmesi gereken yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirkete göz yuman Başkan Çerçioğlu, belediyenin zarar etmesine neden olmasının yanında doğayı da katletti. Bütün bu olumsuzluklara ‘dur’ dememesi “Çerçioğlu bu şirketle ortak mı?” sorusunu gündeme getirdi.

SAYIŞTAY DÜĞMEYE BASTI

Bu olay Sayıştay denetimine takıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çöp ihalesinde imzası bulunan dönemin Genel Sekreteri Uğur Cebeci, Belediye Meclis Üyeleri Evrim Karakoz ve Barış Altıntaş ile birlikte Çevre Koruma Daire Başkanı İbrahim Gürdal’ın aralarında bulunduğu sorumluların ifadelerini aldı. Yapılan soruşturma sonunda Sayıştay savcısı, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Vali Hüseyin Aksoy’a açık mektup!

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.