Seçim mi yoksa geçim mi?

Siyasi partilerin yerel seçimler nedeniyle başlattıkları belediye başkan adayı arayışları halkın çok büyük bir kesimine pek fazla ilgi ve heyecan uyandırmadığı görülüyor. Bu izlenimi çarşı pazarda daha çok etkisini hissettirdiğini bizzat şahit oluyoruz.

Geçen Aydın'ın Efeler ilçesi Salı pazarını bir gezeyim dolaşayım dedim. Zahire pazarından yukarıya doğru giderken Zincirli Han tarafına doğru giden sokakta bir kuyruk gördüm. Yaklaşık 15-20 kişilik bir grup sıraya girmiş… Sabahın erken saatleri ‘bu ne kuyruğu’ diye sordum. ‘Yoğurt, kesik' dediler. Ben ‘yoğurt-kesik kuyruğu da varmış’ diye mırıldanırken, “Bu gadının yoğudu çok güzel oluyo, kesiği de bek göze... Bizim buralada kesik dedin mi Osmanbükü kesiği akla geli. Başka kesiklere benzemeyo, kesik yedinii biliyon be gardeşim” deyiverdi içlerinden biri.

Bey Cami önünde lokma, aşure kuyruğu çok gördük, bankalarda, hastanelerde kuyruklar vardı da, pazarda Osmanbükü kesiği için kesik ve yoğurt kuyruğuna ilk defa tanıklık ettim. Pazardan geçen bir vatandaşımız da ‘kaç paraymış’ diye fiyatını sordu. Kuyruktaki vatandaşın cevabı ‘yoğurt 10 lere, kesik 15 lere’ dedi. Fiyat soran adam feryat figan etmeye başladı. ‘Bu kahpe Amerikan cavurunun doları bi iniyo, bi çıkıyo. Bu dolar naleti soframızda her gün yediğimiz yoğurt, kesiğe de mi vurdu? Dolar bahanesiyle he şeyler pahalılandı. Allah fakir fukarayı acısın, bizleri korusun. 15 lereye bir kilo kesik alceme beş lere daha üstüne koyarım bi kilo tenke peyniri alırım’ dedi. “Kesik yemezsek ölcek halimiz yok ya" diyerek uzaklaşıp gitti.

Ülkemizin yaşadığı ekonomik krizin çarşı pazara yakmaya başladığını görüyoruz. Bir Salı pazarında ağzının tadı uğruna kuyruğa girip yarım kilo kesik alanı da, 15 liraya kesik alıp yemem diyen dar gelirli vatandaşı da gördük.

Nazilli bölgesi ve havalisi süt üreticilerinin ortağı olduğu Ör-Koop’un ürettiği süt ürünleri satış noktaları var. Ör-Koop’un yerel bir kuruluşumuz olması, fiyatlarının rakiplerine göre daha ucuz olması özellikle dar gelirli vatandaşların tercih sebebiydi. Ben de Ör-Koop’un müşterileri arasındaydım. Satış yerine son uğradığımda öğrendim ki peynir fiyatları adeta uçmuş.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’ vatandaşlara ve piyasalara umut verdi. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'na katılan firmalar yılsonuna kadar en az asgari yüzde 10 indirim yapacak. Bakan Albayrak'ın “Topyekün mücadeleye katılan firmalar belirlenen logo ile asgari yüzde 10 indirim uygulayacak” dediği bir zamanda keyfi fiyat uygulaması yapan firmaların olduğunu üzülerek öğreniyoruz. Ekonomik koşullar böyle devam ederse dar gelirli, emekli, fakir fukara Osmanbükü kesiğini de, Ör-Koop’un peynirini de yiyemez hale gelecek.

Hz. Mevlana demiş ki;

“Olma keser gibi hep bana,

Olma rende gibi hep sana,

Ol testere gibi bir sana bir bana!”

İnsanlar testere gibi olmalıdır. Testereyle odunu, tomruğu keserken bir sana, bir bana şeklinde olur ama keser ise oduna, keresteye vurdukça yonga hep kendinden tarafa kopar. Yani testere misali nimet ve külfeti beraber paylaşmalıyız. Nalıncı keseri gibi kazançlar rantlar bir tarafa akmamalı.

İran Urumiyeli Azeri bir şair “Men sırtından hançerle vurulmuş bir garibem” demiş. Gariplerin sesini duymayan, derdini dert edinmeyen geçim sıkıntılarına duyarsız olanlara gariplerin ahı tutmasından korkarım. Benden hatırlatması… Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum