Şerefü’l-mekân bi’l-mekîn

Eskilerin, “Şerefü`l-mekân bi`l-mekîn” sözü meşhurdur. Bu sözün manası; bir makamın şerefi, orada oturandan gelir, yani bir makamı dolduran insan bilgi, beceri ve dirayetiyle o makama şeref verir, demektir.

Korona vakalarının hızla yaygınlaşması toplumda büyük tedirginlik yaratırken Hükümeti,  mevcut tedbirlere ilaveten yeni önlemler almaya zorlamaktadır.

Maske, mesafe, hijyen kurallarını yerel yöneticiler denetlemeye gayret etmekte bu maksatla halkın arasına karışarak çarşı, Pazar dolaşmaktadırlar. Bu durum görev ve sorumluluklarının icabıdır. Ancak vatandaşlarımız bu kısıtlamalara bazen tepki göstermekte, kurallara uymamaktadır.

Son günlerde Denizli valisi ile çarşı esnafından bir dönerci arasında geçen konuşma, millet olarak hepimizi üzmüştür. Dönerci esnafının,  valiye karşı takındığı tavır, Devletin valisine gösterilen tepki ve saygısızlık kabul edilemez.

Vali halkı denetleyen makam değildir. Denetleyenleri denetler. Bu denetleme görevi ise, İl tarım müdürlüğü, Sağlık müdürlüğü ve yerel belediyelerin işidir. Valinin bu kurumların yapması gereken işi üstlenmesi idarecilik anlayışına aykırı bir durumdur. Burada Valinin şovu fiyasko ile sonuçlanmıştır.

Valinin vatandaşın dükkânını cezalandırması ve faaliyetinden men etmesi hem hukuka, hem de teamüllere aykırıdır.

Halkımız ve yönetim olayın şokunu yaşarken Valinin olaydan dolayı üzüntüsünü belirterek özür dilemesi ayrı bir komedidir. İç işleri Bakanlığının valiyi özür dilemeye zorlaması, valinin de bunu eline yüzüne bulaştırması çok trajikomik olmuştur.

Özür dilemek doğru bir davranıştır. Ancak özür dileme metnindeki ifadeler,  valinin meramını ifade etmedeki acziyeti ve fukaralığı kültürsüzlüğün, okumamanın, halkı ve toplumu tanımamanın insanın başına neler açacağının kanıtıdır. Diploma sahibi olmak, makam sahibi olmak yetmez. İrfan sahibi olmak gerekir. İdareci makamını şereflendiren insandır. Makam insanı şereflendirmez.

Milletimizin refah ve mutluluğu için hükümetin aldığı kararlara saygı ve uyum vatandaşlarımızın katkısı ile gerçekleştirilir. Bu hususta idarecilerimize sabır ve azimle çalışma ve hoşgörülü olmak yakışır. Sorunların üstesinden gelmek halka rağmen mümkün değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.